Autor Wątek: Pytanie o wymiary gaźnika  (Przeczytany 7757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pytanie o wymiary gaźnika
« dnia: Listopad 01, 2011, 17:13:16 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Mam pytanie interesuję mnie czy ktoś wie jakie wymiary ma górna podstawa gaźnika w poldku? Bo planuje ściągnąć z gaźnika obudowe filtra i zamontować coś innego żebym miał więcej miejsca nad silnikiem (lepsze rozpostarcie na silnik ;) czy ktoś zna jakieś patenty jak coś takiego zrobić?

Pytam bo aktualnie nie mam dostępu do narzędzi żeby to wszystko dokładnie pomierzyć co i jak
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2011, 17:22:38 pm wysłana przez luka92 »
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

Odp: Pytanie o wymiary gaźnika
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2011, 17:36:26 pm »

Offline Tailgunner

• Tarnów
  • Sympatyk
    • FSO 125p
    • polskifiat.jazda.pl
polskifiat.jazda.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2011, 18:08:02 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
ale on ma okrągłe mocowanie w jaki sposób z prostokąta zrobić koło ;) sorki jeśli się czepiam, poza tym słyszałem że stożkowe bawełniane przepuszczają sporo więcej syfu a jak to się ma do gąbek grzybków?

Pozatym pomiędzy maską a silnikiem nie ma zbyt dużo miejsca na kombinacje :D
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2011, 18:20:01 pm wysłana przez luka92 »

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2011, 18:33:41 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
źle lub jeszcze gorzej. ja zrobiłem filtr z gąbki, taką gąbkę nasącza się specjalnym olejem. można ją prać i używać wielokrotnie. zobacz to :
http://moto.allegro.pl/filtr-powietrza-uniwersalny-gabka-do-wyciecia-15-i1881094147.html
użyłem siatki z drutu nierdzewnego.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2011, 19:08:07 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
więc takie coś do OHV odpada mam racje? Bo pewnie z takim czymś silnik nie grzeszy żywotnością, a nawet jeśli to pozostawałoby jeszcze fakt jak to zamontować na gaźnik?

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2011, 19:49:57 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
z gąbki i siatki zrobisz filtr w kształcie oryginału. i masz problem z głowy. filtr z gąbki jest filtrem labiryntowym z wyłapywaniem zanieczyszczeń kleistym olejem. myję go co 10 tys w normalnych środkach piorących. w przestrzeni filtra nie ma ani drobinki kurzu.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2011, 20:07:44 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
z tymże właśnie tutaj jest inny problem bo ja właśnie chciałem się pozbyć tej obudowy z gaźnika żebym miał lepszy dostęp do wszystkiego na silniku, a filtr gdzieś na fartuchu bocznym umieścić

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 01, 2011, 20:13:04 pm »

Offline Hagar

• Sympatyk
    • 1.6 GSi 99r
o stożkach mam złe zdanie. Jak zamontowałem go w skuterze, to puszczał tyle syfu ze dysze zatykało jedynie co odczułem to zmienił tylko kulture pracy silnika na taki basowy
moim zdaniem w polonezie został bym przy seryjnym lub kupić taki http://moto.allegro.pl/fiat-125-125p-polonez-sportowy-filtr-powietrza-kn-i1888174628.html lub zrobić przynajmniej można go wyprać
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2011, 20:16:27 pm wysłana przez Hagar »
był 1.6 GSiE, 1.6GLE, 1.6TCGLE

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 01, 2011, 20:14:56 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
no to musisz rzeźbić, ale siatka da się ukształtować, gąbkę też się da poukładać. tak,
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2011, 20:18:10 pm wysłana przez wrb »

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 01, 2011, 20:18:30 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
no ja właśnie myślałem że gdzieś na fartuchu ustawić tego grzybka z gąbki z tymże ciągle nie mam pomysłu jak z gaźnika przejść w okrągły kształt chyba będę musiał coś u tokarza wymyślić jakiś adapter

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 01, 2011, 20:31:00 pm »

Offline Hagar

• Sympatyk
    • 1.6 GSi 99r
kawałek blachy wyciąć prostokąt, wywiercić 4 otwory na szpilki, i jeden duży otwór na dopływ powietrza, następnie w ten otwór przyspawać rurę. Później takie kolanko silikonowe ściągnąć na opaskach znów kawałek rury i filtr żaden tokarz nie jest potrzebny szlifierka, spawarka, wiertarka

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 01, 2011, 20:35:46 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
ale ten otwór wycięty w tej blasze nie będzie obejmował całych przepustnic w gaźniku czy to nie będzie problem?

W sensie jak wytnę otwór to będzie on obejmował tylko jakąś cześć tych obu przepustnic gaźnika bo tam są przecież dwie, jak nie urok to sraczka :D coś trzeba pokombinować
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2011, 00:25:17 am wysłana przez luka92 »

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 02, 2011, 02:18:55 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
mając wywiercone otwory na szpilki, posmaruj krawędź wlotu powietrza farbą. załóż na szpilki i dociśnij, wtedy farba odznaczy krawędzie wlotu. wiertłem o małej średnicy wywierć wzdłuż śladu farby wiele otworów, resztę wytnij nożycami lub wąskim przecinakiem- dalej pilnik i masz owal doskonale pasujący do gaźnika. ale gdzieś było napisane że jest pasujący od jakiegoś VW. zapodaj temat może szukajka coś znajdzie. masz podane jak na dłoni :
http://forum.fsoptk.pl/index.php?topic=14329.msg278366#msg278366
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2011, 02:22:32 am wysłana przez wrb »

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 02, 2011, 15:33:45 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
dobra to ostanie pytanie ;) bo znalazłem takie filtry z gąbki które pracują na sucho pewnie to jest ściema? Albo można się spodziewać że przepuszcza sporo syfu? I mimo wszystko czy przy normalnym użytkowaniu auta będzie taki filtr dużym obciążeniem dla silnika OHV

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 02, 2011, 16:15:03 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
gdy gąbka jest sucha to prześwituje przez nią światło, dopiero po namoczeniu olejem nabiera właściwości filtrujących. opór stawiany przez gąbkę jest o wiele mniejszy niż przez filtr papierowy. między palcami zmoczonymi tym olejem podczas rozwierania ich tworzą się tysiące cieniutkich niteczek, to do nich przyklejają się drobinki kurzu. powietrze przedzierając się między tymi niteczkami zmienia kierunki przepływu, drobinki kurzu nie nadążają skręcać i przyklejają się do oleju. takie filtry stosowane były w starych samochodach, jeździłem Żukiem i Nyską z takimi właśnie filtrami. układ był tak zbudowany że każde ruszenie pedału gazu zmieniało pozycję wkładu z wełny stalowej opłukiwanej przez olej. olej wymieniało się co kilka miesięcy, wkład myło w benzynie i dalej jazda. dawniej benzynowe silniki przejeżdżały do naprawy głównej po 500 tysięcy kilometrów a dróg asfaltowych nie było. prócz cyklonów stosowanych w przemysłowych instalacjach odpylających to właśnie filtry labiryntowe, olejowe oraz mieszane olejowo - labiryntowe konstrukcje, są najbardziej skuteczne. jednocześnie mają najmniejsze opory przepływu. w samochodach zrezygnowano z nich z powody konieczności okresowego, czasochłonnego babrania się w brudnym oleju- coś obrzydliwego. wiem z własnego doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2011, 16:19:31 pm wysłana przez wrb »

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 02, 2011, 16:22:35 pm »

Offline Hagar

• Sympatyk
    • 1.6 GSi 99r
wiadomo ze otwór nie będzie takiej wielkości jaki jest gaźnik, gardziele zazwyczaj są ,27mm wiec otwór dać 55mm. Powinno być ale na większy moment czy moc raczej bym nie liczył chodź mogę się mylić a filtra szukaj takiego który jest w oleju najlepsze efekty zbierania zanieczyszczeń

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 02, 2011, 16:28:31 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
ten otwór musi pasować tam gdzie o gaźnik opiera się obudowa filtra więc nie może być okrągły. musi być jajowaty. wcześniej napisałem jak to zrobić w warunkach domowych.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 02, 2011, 16:31:08 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
mi akurat nie chodzi o wzrost mocy ;) raczej żeby nie było gorzej niż na starym po prostu denerwuje mnie ta wielka :D obudowa normalnego filtra ;) a dobra bo zastanawiam się czy czy skoro piszę że to jest filtr suchy to czy nie można go też mimo wszystko moczyć w oleju czy ma taką budowę że będzie miał gorsze właściwości? http://moto.allegro.pl/hks-spf-grzybek-gabkowy-77mm-wawa-i1902418157.html

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 02, 2011, 16:40:22 pm »

Offline Hagar

• Sympatyk
    • 1.6 GSi 99r
a dlaczego otwór musi byc "jajowy"? będą jakieś negatywy jak by zastosował okrągły?

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 02, 2011, 16:49:24 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
przecież wlot powietrza do gaźnika jest jajowaty. czym uzupełnisz, zatkasz szczeliny tam, gdzie nie sięgnie blacha?
http://allegro.pl/fso-polonez-1-6-gaznik-i1858220049.html
tak wygląda wlot w gaźniku.