nie kazde wcisniecie gazu to skok na bogato , nie w kazdym parowniku ,nie kazdym silniku,
powiem wiecej - gdyby tak bylo ,to by w opcjach sterownika nie bylo wzbogacenia ,bo nie byloby potrzebne,
zastosowanie tej opcji sugeruje jednak ,ze przypadkow,gdy mieszanka sie zubaza jest znaczaca ilosc,
proste sterowniki maja wzbogacenie po TPS ,a te nowsze maja rowniez zubozenie (w tym samym miejscu)
daj juz spokuj temu autronikowi - nie jest najgorszy ,ale i nie najlepszy ,a zdecydowanie najdrozszy z powszechnie dostepnych ,
autronik potrafi tyle co bingo (albo odwrotnie ,bo nie wiem co bylo pierwsze) a ciut wiecej potrafi stag50/100/150,
polski sterownik ,to przynajmniej pewny suport sterownikow - juz nie raz zagraniczny nacisnal mi na odcisk,
nie mialem do czynienia z ALTISem - ten moglby byc bardziej zaawansowany ,ale raczej w autokalibracji jak sie chwali producent ,a nie mam powodu mu nie wierzyc po tym co pokazal w AGISie
wiec wlasnie wcale nie chcemy lub nie musimy chciec ,zeby mieszanka byla bogata przy przyspieszaniu - bo nie wiemy jak bardzo jest bogata,
wiec nawet prosty sterownik ,czyli starsze modele ,albo z nowych stagXL (absolutne minimum,ktore da sie ustawic kompem) moga zubazac mieszanke ,by dazyc do stechiometrycznej i nic zlego sie nie dzieje,
wydaje mi sie ,ze chcialbys miec dwie opcje zaleznosci od TPS ,czyli przy drugim progu ,zeby mieszanka nie byla zubazana - jak sie mocno pociska ,zeby byla bogata ,co da wieksza moc,
takie rozwiazanie mialo by pewien sens strojenia recznego ,ale byloby ryzykowne (sprowadzaloby sie do wjechania na zadana pozycje i pominieciu sondy ,badz poprostu pominieciu sondy) i żaden producent raczej sie nie skusi na takie rozwiazanie,
poprostu mieszanka stechiometryczna wyznacza pewien poziom bezpieczenstwa ,
co najwazniejsze na kazdym sterowniku programowalnym da sie regulowac mieszanke w biegu - na srubie sie nie da ,
na prawie sterowniku np. stag2L i miniLambda da sie regulowac mieszanke w strone zubazania - na srubie nawet tego sie nie da
nie oczekuj od IIgen osiagow takich jak na IVgen ,bo to nierealne ze wzgledu na stan zaawansowania tych instalacji