Widzę, że moje przeżycia z hamulcami spotkały się z odzewem

no cena zwala z nog. nowe zaciski i tarcze kotwiczne pewnie mniej by wyszly a i wymienilo by sie przy piwie
Z początku też chciałem wymieniać wszystko na nowe, i szukałem - dzwoniłem. Nowy zacisk hamulcowy tył u Feldmana 289zł za sztukę, znalazłem też w sklepie na Radzymińskiej - już nie nowy, tylko regenerowany - 220 złotych. W polecanym na forum sklepie na Familijnej nie ma. O przednie nawet nie pytałem, bo jak usłyszałem te ceny to zwątpiłem. Owszem, jakbym miał wymianę za darmo to wyszło by taniej.
A i też te ceny części takie... duże. Za klocki TRW do hebli dałem w wakacje 30zł, za odpowietrzniki po 3zł bodaj... Trochu zdarli.
Tak jak pisałem, części kupowali w pobliskim sklepie, którego właściciel skupuje graty do fso i sprzedaje ze swoją prowizją. Akurat klocki tyle kosztowały, na zdjęciu widać pudełko z naklejoną ceną. Oczywiście da się te części kupić taniej, tylko że to była naprawa w warsztacie. A więc dopiero jak majster rozbierze samochód, to wie co mu jest potrzebne - i w żadnym serwisie nie chcą trzymać potem auta na placu przez xx dni aż ja wyszukam na allegro czy gdzieś tam tajle, poczekam na paczki i im przywiozę.
To ja tyle za całego poloneza dałem.Chyba bym oci*iał,żeby tyle komuś dać za robotę.
Masa ludzi na tym forum jeździ polonezami tylko dlatego, że da się to auto samemu naprawić najprostszymi narzędziami, na tanich częściach z likwidacji zapasów albo ze szrotu. No więc "leżaki magazynowe" już teraz pomału się kończą i ceny części idą w górę, wystarczy poczytać ostatnie wypowiedzi w temacie "allegro.pl e-bay". Za parę lat rdza wpieprzy też ostatnie normalnie eksploatowane Polonezy, i źródełko tanich podzespołów ze złomu też wyschnie.
Wtedy, tego rodzaju "miłośnicy FSO" odpłyną