Witam
Dla tych co nie chcą płacić nie wiadomo jakich pieniędzy handlarzom na Allegro a lubią pomajsterkować mam pomysł jak zrobić sobie elektryczne podgrzewane lusterka w kwocie max. 100 zł. Potrzebne materiały:
-lusterka z astry I, które mają ten sam mechanizm co oryginalne poldkowe (drobne różnice), tych aut jest mnóstwo na szrotach, więc dostanie lusterka w dobrej cenie nie jest problemem (ja wynegocjowałem 15zł z pękniętym szkłem-warto upartywać takie które są właśnie uszkodzone, wtedy będzie taniej), takie lusterko jak tu:
http://allegro.pl/opel-astra-f-lusterko-elektryczne-prawe-tanio-i2185236339.html i tu
http://allegro.pl/lusterko-elektryczne-prawe-lewe-opel-astra-i-i2195437469.html- 2x szkła (ok.7,50zł/szt),
- 2x podgrzewacz (ok.10zł/szt),
- lusterka manualne,
- joystick (ok. 14 zł na Allegro),
- materiał na wiązkę, sporo kabla, konektorki zwykłe męskie (ok. 10 sztuk), zwykłe żeńskie ( ok. 20 sztuk) oraz najmniejszy rodzaj żeńskich do podłączenia mat (4szt)-jeśli astra miała podgrzewanie to można to pominąć bo konektorki już są w wiązce którą przenosimy do swoich luster wraz z silnikami.
I tak, demontujemy manualny mechanizm-odkręcenie dwóch śrub na dole obudowy, oraz 2 śrubki przy dźwigience regulacji. Potem głównym problemem jest zrobienie mocowania na mechanizm elektryczny, ja wymyśliłem blaszkę (oczywiście trzeba zrobić z jakiejś grubej, poglądowo zrobiłem z cieniutkiej miedzianej) odpowiednio pozaginaną aby na wcisk weszła w plastikowe szyny w obudowie:
Potem trzeba nawiercić otworki (zaznaczone na fotce) na te duże śruby mocujące od zewnątrz oraz 3 mniejsze mocujące mechanizm, całość zakleić dodatkowo klejem oraz można podłożyć coś pod spód.
Teraz tylko przeciągnąć przewody, przykręcić mechanizm, odciąć kostkę i zarobić konektorkami, odkleić szkło astry od plastiku mocującego, przykleić podgrzewacz na poldkowe lustro, całość nakleić na plastik i wcisnąć do obudowy w zatrzaski.
Potem montaż wiązki itd
Może kogoś zainspiruje ten pomysł, jak wybiorę się kiedyś na szrot kupię 2 lustra i spróbuje je wykonać, na razie tylko tak poglądowo.
Pozdrawiam