Dziekuje za odpowiedzi, ale całe sedno w moim problemie, to czy wybrać prostownik czy ładowarke, czym to się różni?
Mocno upraszczając... Ja przez prostownik rozumiem proste urządzenie oparte na transformatorze, gdzie sterowanie prądem jest naturalne i wynika z różnicy potencjału między prostownikiem, a akumulatorem. Wygląda to mniej więcej tak... jak akumulator jest rozładowany fest(ma poniżej 11V) i podłączysz prostownik 8 Amperowy(które zwykle dają napięcie 14,5 - 16,5 V) to różnica potencjałów jest wysoka i będzie płyną prąd maksymalny dla prostownika 8 Amper. Jak akumulator się ładuje to stopniowo podnosi mu się napięcie i stopniowo spada różnica potencjałów, więc płynnie zmniejsza się też prąd ładowania. Jak akumulator się naładuje, to różnica potencjałów spadnie, prąd ładowania będzie poniżej 1 Ampera, a w chwili odpięcia od prostownika akumulator będzie miał napięcie zbliżone do prostownika (około 14,5 V). Prostowniki często posiadają ręczą regulacje prądu ładowania opartą na prostym przełączniku, bądź potencjometrze, a regulacja odbywa się przez zmianę podawanego napięcia (14,5 - 16 V). Jak podbijemy ręcznie napięcie, to zwiększymy różnice potencjału i szybciej i więcej naładujemy akumulator ale jak przesadzimy to możemy go przeładować i uszkodzić, więc trzeba uważać.
Ładowarka jest dużo bardziej bezpieczna po tym względem, bo to urządzenie oparte na mikrokontrolerze i zwykle zasilaczu impulsowym(zamiast transformatora). Zawiera w sobie program z optymalnymi strategiami ładowania i automatycznie steruje prądem i napięciem ładowania, posiada też zabezpieczenia przeciw przeładowaniu, czy ładowaniu uszkodzonego akumulatora. Oczywiście są leprze i gorsze. Zwykle potrafią optymalnie ładować rozładowane akumulatory z uwzględnieniem w jakiej temperaturze są ładowane, po naładowaniu przechodzą w tryb podtrzymywania itp.
Ja już dawno przerzuciłem się na ładowarki, bo są małe lekkie i wygodne. Niestety te co spotkałem w marketach mają bardzo zapobiegawcze algorytmy ładowania co sprawia, że nie doładowują akumulatora, a jedynie go podładują do jakiś 70%. Parametry ładowania 4A, czy 8A to widać tylko na pudełkach.