Autor Wątek: Prostownik - dyskusja, doświadczenia.  (Przeczytany 13887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Prostownik - dyskusja, doświadczenia.
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 29, 2024, 17:08:25 pm »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Polecam kanał na YT mr.akumulator, są tam testy prostowników i wszystko o ładowaniu, odsiarczaniu akumulatorów etc. Najlepszy obecnie producent prostowników to Rosyjski Kulon,są dostępne w Polsce, ale swoje kosztują jednak są warte ceny.  https://www.olx.pl/motoryzacja/q-kulon-720-prostownik/

« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 29, 2024, 17:24:05 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Masz mało aktualne informacje. Kulony sypią się na potęgę. Potrzebują wielu poprawek.
Tak samo Cetek to badziewie za kosmiczne pieniądze.
O polskich producentach to się nie wypowiadam. Ostatnio naprawiałem taki sprzęt ... to dramat . Aż zdjęcia zrobiłem.
15A i bezpiecznik szklany 20 mm w chińskiej oprawie. A cała reszta prócz trafa zlepiona z chińskich części , tragicznie zamocowana i polutowana.

« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 29, 2024, 17:56:53 pm »

Offline Gordo#1806

• Administrator
    • Atu 1.6 GLI 96r.
Dziekuje za odpowiedzi, ale całe sedno w moim problemie, to czy wybrać prostownik czy ładowarke, czym to się różni?
Mocno upraszczając... Ja przez prostownik rozumiem proste urządzenie oparte na transformatorze, gdzie sterowanie prądem jest naturalne i wynika z różnicy potencjału między prostownikiem, a akumulatorem. Wygląda to mniej więcej tak... jak akumulator jest rozładowany fest(ma poniżej 11V) i podłączysz prostownik 8 Amperowy(które zwykle dają napięcie 14,5 - 16,5 V) to różnica potencjałów jest wysoka i będzie płyną prąd maksymalny dla prostownika 8 Amper. Jak akumulator się ładuje to stopniowo podnosi mu się napięcie i stopniowo spada różnica potencjałów, więc płynnie zmniejsza się też prąd ładowania. Jak akumulator się naładuje, to różnica potencjałów spadnie, prąd ładowania będzie poniżej 1 Ampera, a w chwili odpięcia od prostownika akumulator będzie miał napięcie zbliżone do prostownika (około 14,5 V). Prostowniki często posiadają ręczą regulacje prądu ładowania opartą na prostym przełączniku, bądź potencjometrze, a regulacja odbywa się przez zmianę podawanego napięcia (14,5 - 16 V). Jak podbijemy ręcznie napięcie, to zwiększymy różnice potencjału i szybciej i więcej naładujemy akumulator ale jak przesadzimy to możemy go przeładować i uszkodzić, więc trzeba uważać.

Ładowarka jest dużo bardziej bezpieczna po tym względem, bo to urządzenie oparte na mikrokontrolerze i zwykle zasilaczu impulsowym(zamiast transformatora). Zawiera w sobie program z optymalnymi strategiami ładowania i automatycznie steruje prądem i napięciem ładowania, posiada też zabezpieczenia przeciw przeładowaniu, czy ładowaniu uszkodzonego akumulatora. Oczywiście są leprze i gorsze. Zwykle potrafią optymalnie ładować rozładowane akumulatory z uwzględnieniem w jakiej temperaturze są ładowane, po naładowaniu przechodzą w tryb podtrzymywania itp.

Ja już dawno przerzuciłem się na ładowarki, bo są małe lekkie i wygodne. Niestety te co spotkałem w marketach mają bardzo zapobiegawcze algorytmy ładowania co sprawia, że nie doładowują akumulatora, a jedynie go podładują  do jakiś 70%. Parametry ładowania 4A, czy 8A to widać tylko na pudełkach.

Pozdrawiam
Gordo#1806

« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 30, 2024, 07:50:32 am »

Offline jacek2

• Sympatyk
    • borewicz 89
no i powyższa wypowiedź w znaczący sposób wyjaśnia zagadnienie różnic po między ładowarką, a prostownikiem...
 :] :]

« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 30, 2024, 17:02:57 pm »

Offline Gordo#1806

• Administrator
    • Atu 1.6 GLI 96r.
Z grupy naprawdę tanich ładowarek mogę polecić taką chińską (zdjęcie pod linkiem poniżej). Występuje pod różnymi markami i można ją kupić już od 60 zł. Ma spoko algorytm ładowania i potrafi naładować akumulator do blisko 100%, po czym przechodzi w tryb podtrzymania. Używam takiej już 2 lata. Sporo ją eksploatuje na akumulatorach od motocyklowych 10Ah, po takie 100Ah z busa i jestem z niej zadowolony. Wcześniej próbowałem lidlowskich i takich z firmy Yato ale właśnie one nie ładowały w pełni akumulatora, areometr gęstość elektrolitu zawsze pokazywał na żółtym polu, zamiast na zielonym. Na dodatek te lidlowskie ciągle padały

https://drive.google.com/file/d/1z_TqWErJph-hZz6IFKd5x5S2Mlm89Smb/view?usp=sharing
Pozdrawiam
Gordo#1806

« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 30, 2024, 18:23:05 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Z grupy naprawdę tanich ładowarek mogę polecić taką chińską (zdjęcie pod linkiem poniżej).
Też polecam.
Mam od 2 lat, kupiona jeszcze za 70 zł . Ładuje poprawnie, nie popsuł się ... jest lekki. Czego chcieć wiecej.

« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 30, 2024, 22:48:21 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
takie cos kupilem z ciekawosci https://archiwum.allegro.pl/oferta/automatyczny-prostownik-ladowarka-do-akumulatora-12v-6a-i14369682753.html
spisuje sie bardzo dobrze, w trybie odsiarczania mozna wysycic akumulator,
wybralem taki model ze wzgledu na wyglad, dokladnie na wyglad wyswietlacza, bo zakladam, ze w srodku te same bebechy sa we wszystkich,

teraz ten sprzedawca ma inny model, brzydszy ;p ale pewnie dzialajacy taka samo,
co dziwne ciagle w tej samej cenie lapiacej sie na przesylke smart, wiec warto sprobowac
https://allegro.pl/oferta/automatyczny-prostownik-ladowarka-do-akumulatora-12v-7a-14369683672
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 01, 2024, 02:13:00 am »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Tylko ile to wysycanie trwa w trybie odsiarczania? Bo według specyfikacji dobija do max 14,7, więc bida... Końcowa faza ładowania to 15,8-16,2V dla akumulatora tradycyjnego.  W trybie "repair" idzie wyżej?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2024, 02:20:33 am wysłana przez Daniel#1984 »
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 01, 2024, 11:30:52 am »

Offline Gordo#1806

• Administrator
    • Atu 1.6 GLI 96r.
wybralem taki model ze wzgledu na wyglad, dokladnie na wyglad wyswietlacza, bo zakladam, ze w srodku te same bebechy sa we wszystkich

Bebechy pewnie się trochę różnią. Zwłaszcza między wersjami 6 i 8 Amperowymi.
Ja wziołem tą 8 Amperową i jak ją miezyłem to rzeczywiście tyle daje przez większość procesu ładowania. Napięć jakie daje to już nie pamiętam na pewno wskakiwało powyżej 16V ale raczej nie ma się co za bardzo na tym skupiać, skoro jest wstanie naładowac akumulator tak, że na areometrze jest powyżej 1/2 zielonego pola. Nie pamiętam jaka to wartość gęstości elektrolitu dlatego piszę tylko o "części zielonego pola" ;-)

https://allegro.pl/oferta/prostownik-ladowarka-do-akumulatora-lcd-12v-24v-8a-funkcja-naprawy-aku-12868536987?fromVariant=13390457892
Pozdrawiam
Gordo#1806

« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 02, 2024, 07:39:29 am »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Fajny, kupiłem z ciekawości - zobacze jak sobie radzi :)
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 02, 2024, 21:44:29 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Pany, a może ktoś zbadał lub wie ile potrzebuje WAT lub Amper np GSI+ do działania po odpaleniu silnika i niezbędnych urządzeń.

« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 03, 2024, 10:51:05 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
bez świateł i wentylatora 10A powinno starczyć