Autor Wątek: Ile palą polonezy, porównanie spalania lpg, porady  (Przeczytany 167393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ile palą polonezy, porównanie spalania lpg, porady
« Odpowiedź #100 dnia: Lipiec 04, 2006, 18:45:21 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytat: "wiciu"
tak, zdarzyło mi się to jakie? 4 razy i nie wiem czy ma to co? wspólnego, ale muszę dodać, że 2 miesi?ce pó?niej miałem uszczelkę pod głowic? do wymiany

i
Pewnie miało to zasadnicze znaczenie,przy zbyt ubogiej mieszance temp.spalania wzrasta a co za tym idzie moze to wpłyn?ć negatywnie na uszczelke,nie raz tez powtarzałem,ze zbyt duze "skrecenie" to względna oszczędno?ć...

A i witaj Wiciu :)
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #101 dnia: Lipiec 04, 2006, 19:13:29 pm »

wiciu

• Gość
Cytat: "mastah22#1900"
Pewnie miało to zasadnicze znaczenie,przy zbyt ubogiej mieszance temp.spalania wzrasta a co za tym idzie moze to wpłyn?ć negatywnie na uszczelke,nie raz tez powtarzałem,ze zbyt duze "skrecenie" to względna oszczędno?ć...

A i witaj Wiciu :)

też tak my?lę, ale najlepsze jest to, że spalanie to spadło samoistnie, bez jakiejkolwiek regulacji i je?dziło sie tak samo dobrze jak wcze?niej

witam, witam Supertatę :) i jeszcze raz gratuluję

« Odpowiedź #102 dnia: Lipiec 10, 2006, 13:55:00 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
raz mojej mamusce tez wyszlo 8.4l
po zmianie membran jechala do mnie i wyszlo 8.5l ,JA wracalem i 8.8l w tym przejazd (dosc sprawny)przez wawe
wczoraj walnalem 780km
pierwsze 230km  9.5l  :shock: - przejazd przez "?ledziowo" pozniej slaba trasa to tak 90-100 jechalem ,nawet audi80 mnie wyprzedzilo  :P
to sobie pomyslalem ,ze skoro idzie tyle gazu ,a kiedys palil tyle samo przy 90 i 120 to sobie przycisnalem
no i tak 110 nie schodzilo ,gdzie sie dalo to 120 i wiecej , po Lublinie kawalek i spowrotem 110-120
tankuje a tu 9l
moze na pierwszej stacji jakas przezena byla ,ale juz kolejny raz potwiedza mi sie ,ze przy 110 pali mniej niz przy 90
dziwne bo juz powiekszalem mikser ,chyba bede musial jeszcze go powiekszyc ,bo powyzej 100 to strach jezdzic - jak nie gliny to fotoradary :(
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #103 dnia: Lipiec 10, 2006, 18:34:12 pm »

katran

• Gość
Witam. Mój Polonez pali ?rednio w mie?cie do 11L (najczę?ciej 10L) na trasie ok 9L(przy 90km/h) 10L(autostrada prawie ci?gle 120-130km/h).
Zastanawia mnie to że najmniejsze spalanie notowałem przy zepsutej uszczelce pod głowic?. Na trasie parę razy ok 8.5L (najmniej 8.3L). Naprawiłem uszczelkę i wydaje mi się że chyba zacz?ł palić więcej. Czy to jest możliwe że w jaki? sposób zepsuta uszczelka pod głowic? może obniżyć spalanie?
Mam jeszcze jedn? sprawę. Jak kupiłem auto (pół roku temu) to sprawdzałem jak? osi?gnie Vmax i było 160km/h bo skończyła się prosta. A ostatnio bez problemu osi?gn?łem 140km/h i tak zostało. Prędko?ć obrotowa 4000obr/min. Samochód nie chciał sie dalej rozpędzać. W samochodzie było w miarę cicho i wydaje się że jeszcze dało by się przyspieszyć. Mam takie wrażenie jakby odcięło mu dopływ gazu. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Może kto? ma jakie? pomysły?

« Odpowiedź #104 dnia: Lipiec 10, 2006, 19:11:58 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
katran, sprawdz sobie na benzynie
na gazie z mikserem duza role odgrywaja membrany w parowniku - troche stwardnieja i juz przy maxymalnym otwarciu przepustnicy nie wyciagniesz tyle gazu ile trzeba
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #105 dnia: Lipiec 10, 2006, 22:00:40 pm »

wiciu

• Gość
Cytat: "katran"
Witam. Mój Polonez pali ?rednio w mie?cie do 11L (najczę?ciej 10L) na trasie ok 9L(przy 90km/h) 10L(autostrada prawie ci?gle 120-130km/h).
Zastanawia mnie to że najmniejsze spalanie notowałem przy zepsutej uszczelce pod głowic?. Na trasie parę razy ok 8.5L (najmniej 8.3L). Naprawiłem uszczelkę i wydaje mi się że chyba zacz?ł palić więcej. Czy to jest możliwe że w jaki? sposób zepsuta uszczelka pod głowic? może obniżyć spalanie?

mam dokładnie takie same odczucia, mojego wyniku niskiego spalania po wymianie uszczelki nigdy nie powtórzyłem, mimo że bezpo?rednio po wymianie uszczelki nie regulowałem instalacji gazowej

« Odpowiedź #106 dnia: Lipiec 12, 2006, 08:11:54 am »

Wafel

• Gość
nienarzekajcie na spalanie w poldach :) ja to sobie moge ponażerkać - ostatnio wyszło mi 13,7 w nubi :) i to jest jak dla mnie ok spalanie - bo a) nie jeżdze wolno b) czy klima sie wył?cza?? :D

« Odpowiedź #107 dnia: Lipiec 17, 2006, 12:32:08 pm »

T-REX

• Gość
Moj poldek 1.6 caro+ jednopunkt na trasie pali 10.5 na 100km gazu i jeżdzę z prędko?ci? 100-120 w zależno?ci od warunków na drodze wiadomo ze trzeba zwolnić do 60 albo troche powlec się za tirem 80/godz ale  w mieszanym cyklu to minimum 12.5 ale jesli jeżdzę blisko(do 3 km zawie?ć i odebrać dzieciaki no i do sklepu) to nieraz wychodzi 15litrów i to dlatego że silnik nie ma odpowiedniej temperatury Ważnym czynnikiem jest styl jazdy je?li jeżdzę dynamicznie i wkręcam silnik na wysokie obroty to wtedy sytuacja wygl?da inaczej na trasie wychodzi od 12.5 Tak więc wszystko zależy od stylu jazdy i od warunków na drodze

« Odpowiedź #108 dnia: Lipiec 17, 2006, 18:17:21 pm »

Arnold

• Gość
Tak przypadkiem wpadłem na ten topic bo nie ?ledzę tego działu bo nie mam LPG. Ale mówicie że Wam pal? conajmniej 12 l gazu w mie?cie, 11 l benzyny w trasie... Kiedy? gadałem z facetem, miło?nikiem Polonezów, któremu gazu w trasie spalił raz 7,2 l. Ciekawe ile by spalił benzyny, bo powinien teoretycznie 10% mniej. Od razu powiem że to nie były bajki. Być może jechał 70 km/h :) ale tyle mu spalił. Poldek 1.6 GLI o (ile dobrze pamiętam), MR 96. Mojego wujka Audi A6 2.6 V6 z wtryskiem gazu czy czym? tam :P za 4800 zł pali w trasie 9-10 l a w mie?ce 11-12. Jest to samochód służbowy i sam na siebie zarabia. Benzyny pali 16 l tylko nie pamiętam czy w mie?cie czy w trasie  :mrgreen: Mój 1.4 pali przy mojej je?dzie (90 km/h) pali 6,7 l benzyny bo gazu nigdy nie widział. W miastach praktycznie nie jeżdżę, tylko trasy. Ale kiedy? zrobiłem ponad 170 km za 50 zł w 5 osób z czego ponad 120 to po Warszawie. I mam most 4,55 :) To chyba dobry wynik :) Troszkę mi się zdaje że co? go hamuje ale wszyscy ogl?daj? i mówi? że wszystko ok. Klocki i szczęki podobno musz? trochę przylegać do tarcz/bębnów. Ale wiem że jak mojej cioci Poloneza rozpędzę do 60 km/h i wrzucę luz to jadę i jadę i jadę... A mój sporo szybciej zwalnia. Może jakie? opory na skrzyni albo mo?cie?
Pozdrawiam.

EDIT
A tak sobie pomy?lałem że może mi jakim? cudem sonda zubaża mieszankę  :mrgreen:  :roll:  :P  Bo zaraz z.j.e.b.y dostanę że to nie możliwe żeby tyle palił :)

« Odpowiedź #109 dnia: Lipiec 17, 2006, 18:22:18 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
ja w trasie na zlot+tomaszów+duperele+powrót odnotowałem 8/100 wiec jest dobrze...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #110 dnia: Sierpień 06, 2006, 12:31:40 pm »

Turek003

• Gość
Mój Poldek 1.5GLi na mie?cie (Lublin) pali tak od 11-13litrów LPG w zależno?ci od stylu jazdy, a na trasie tak około 9litrów przy je?dzie z prędko?ci? do 120km/h. Jak dla mnie to spalanie jest bardzo dobre jak na Poloneza  8)

« Odpowiedź #111 dnia: Sierpień 18, 2006, 16:10:17 pm »

grzechoo

• Gość
no i przeczytałem cało?ć..... sporo tego sie nazbierało.....
chciałem się przywtać, bo nowy tu jestem i szukam odpowiedzi na moje trudne dla mnie pytania.....
poldka mam od 3lat, sporo tysięcy się nim zrobiło (prawie 70) teraz to mu już licznik zawin?łem i ci?gnie już 130tys
rocznik `91, przej?cówka, na ga?niku  z przodem starego i dupci? prawie caro, gaz ma wci?nięty na parowniku lowato (nie wiem jak to się piszę)

powiem jak sprawa wygl?da...
przez 2 lata robiłem dziennie 120km z pełnym stanem (ja sam i 4laski- ehh to były "bogate" czasy) mie?ciłem się w granicach 9,5-10,5/100km przy prędko?ci do 110km i spokojnej je?dzie co uważam za dobry wynik...
na miejscu (w mie?cie) mie?ciłem się w 12l, co też dla mnie jest zadowalaj?ce....

(dla ciekawostki dodam, ze mój rekord to 7,8 na trasie rzeszów-kraków, podobn? warto?ć zawsze rejstrowałem na wycieczkowych wypadach za miasto z kobiet?... spokojna jazda do 100km na długich (150-300km) trasach zawsze mie?ciłem się w 9l)

aktualnie zauważyłem wzrost spalania o ?rednio 2-3litry na 100km- co może być tego przyczyn??
jako takich napraw czy regulowań nie było... aha, co może być ważne, czasem gubi wolne obroty, żadno, ale zdaża mu się zgasn?ć przy wyrzuceniu na bieg jałowy....

proszę o opinie na ten temat i jakie? propozycje....

« Odpowiedź #112 dnia: Sierpień 18, 2006, 16:48:05 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
grzechoo,
przeczysc rure z gazem i mikser ,zmian filtr gazu
i parownik do regeneracji prawdopodobnie

« Odpowiedź #113 dnia: Sierpień 18, 2006, 19:47:38 pm »

grzechoo

• Gość
muszę się dogadać z finansami, bo ostatnio mój poldu? zaliczył spory remont, i wyczerpał już budżetowy limit.....
ale zrobie jak radzisz i będę informował o efektach....

dzieki za niezlekceważenie.... pozdro dla wszystkich

« Odpowiedź #114 dnia: Sierpień 18, 2006, 20:12:45 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
grzechoo, Kiedy zmieniałes filtr powietrza?? Jesli po jego zmianie nie byłes na regulacji to masz przyczyne wiekszego spalania...Wstrzymaj swe zapedy i po prostu jedz na regulacje na poczatek,obierz jakichs gazowników którzy maja pojecie i beda mogli stwierdzic na w jakim stanie jest parownik...
W prawidzie Lovato to nie Landi-renzo czy BRC ale reduktor powinien wytrzymac te 100tys km...

[ Dodano: 2006-08-18, 20:17 ]
Przygasanie przy dojazdach to wina nie obróconego dolotu,albo takze braku regulacji po wymianie filtra powietrza.A tak jak pisal KGB profilaktycznie winnes wymienic filtr gazu i spuscic syf z reduktora.
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #115 dnia: Sierpień 18, 2006, 22:52:49 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
po wymianie filtra moze gasnac ,bo mieszanka sie zubozy
ale jakos nie widzi mi sie wiesze spalanie z tego powodu

auto gaznikowe ,wiec pewnie czesto palone na gazie - 100kkm nie da rady zrobic na parowniku w takich warunkach
wiem ,bo sam pale na gazie - po 80kkm membrana nie byla w stanie ugiac sie pod wlasnym ciezarem ,odmowila posluszenstwa juz wczesniej ,ale reanimowalem parownik na sile - nie oplaca sie oszczedzac tych 80pln

« Odpowiedź #116 dnia: Sierpień 18, 2006, 23:33:54 pm »

grzechoo

• Gość
pali na gazie na okr?gło.... w życiu nie zmianiałem filtra....

mam w zamiarze to w czasie najbliższym zrobić, wymienić membramy też... więc syf z parownika też ucieknie.

PS. po ostatnich modyfikcjach u gaziarzy zaskoczył mnie na stacji 19toma litrami na 100.... gaziażom mówimy nie!!

« Odpowiedź #117 dnia: Sierpień 19, 2006, 22:18:54 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytat: "grzechoo"

PS. po ostatnich modyfikcjach u gaziarzy zaskoczył mnie na stacji 19toma litrami na 100.... gaziażom mówimy nie!!

To wyreguluj go sam...Zaskoczy Cie 20l albo po czasie padem jakiegos elementu głowicy,słysze takie rzeczy to mnie rusza,ale to wina "hydraulików" którzy otwieraja "monster montarzownie lpg" i nawet regulacji nie potrafia zrobic,a najgorsze ze sie do tego nie przyznaja tylko ładuja klienta na 20zł i tym sobie i innym warszatom go całkowicie odstraszaja..
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #118 dnia: Sierpień 25, 2006, 13:28:59 pm »

KILOV

• Gość
Mnie podobnie dużo pali i mam pytanie: jeżeli na benie ustawi się powiedzmy 900obr./min a na gazie 1000obr/min to będzie dobrze?  Przecież w zasadzie podł?cznie pod analizer da to samo (a może się mylę)? Jeżeli teraz mam obroty na gazie ponad 1000 (prawie 1100), to mogę zmniejszyć obroty t? ?rubk? na parowniku żebym miał około 1000 i nic nie ruszać na ga?niku?

« Odpowiedź #119 dnia: Sierpień 26, 2006, 09:44:54 am »

grzechoo

• Gość
na parowniku zmienisz mu mieszankę, na ga?niku ujmiesz tylko mu troche gazu....
jesli mieszanka jest ok, to zmniejsz na ga?niku......