Autor Wątek: ===Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem...=== 2013  (Przeczytany 884063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ===Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem...=== 2013
« Odpowiedź #3540 dnia: Październik 21, 2013, 09:41:25 am »

Offline P!otrek

• Sympatyk
  • GSI power :P
    • malinka metalik :)
Jeden poszedł i zaplątał się w drugi.

no dokładnie kiedyś mieliśmy taką sytuację że nagle zaświeciło sie ładowanie, a po chwili zniknęło wspomaganie ;)
FSO Polonez 1.6GSI 280000km praktycznie 340000 Rest In Pepperoni... jeszcze doczeka się następcy :)
wiem że nie powinienem ale kupiłem passata :D

« Odpowiedź #3541 dnia: Październik 21, 2013, 15:19:03 pm »

Offline damian6819

• Sympatyk
    • Polonez 1.4 95' PB/ LPG =>swap 1.6 16v LPG
Zatankowany pod korek + baniak 50l, nie odpuszcze benzyny po 5.12 na bliskiej :d. Po za tym silnik zdrowy buda też, ładnie killuje, mam nadzieję że zostanie na dłużej ;)
totalitarne forum fso jednak zweryfikuje wszystkich - pełna lustracja
Samochód jest dla człowieka, a nie człowiek dla samochodu.

« Odpowiedź #3542 dnia: Październik 21, 2013, 18:40:24 pm »

Offline Macki

• Sympatyk
  • The (Borbet™) A-Team :)
    • Polonez Caro 1.6GLI '95 Polonez Caro+ 1.8GTI '97 Dacia 1310p 1.3 '83 Skoda Felicia 1.3MPI'99
Zatankowany pod korek + baniak 50l, nie odpuszcze benzyny po 5.12 na bliskiej :d
...a ja się podniecam że na Neste po 5,30 widziałem :p

Oj Silver, Silver...
Trochę ironii w tym stwierdzeniu było, ale przypadkiem bąka z kleksem ze śmiechu nie puść :)

Wiem że Ty wyciągnął byś z popielniczki ze 2-3 stówy (tj. drobne ;) ) i po prostu odstawił auto do specjalistów z salonu piękności, co by po zbiegu blask lakieru przyćmił słońce, bo pół środków nie tolerujesz a "drobnych" Ci przecież pod dostatkiem...

U mnie Poldek (i wcześniej z resztą chyba też) "zabiegów kosmetycznych" bardziej zaawansowanych od dokładnego mycia i ewentualnie woskowania jak na razie nie zaznał... Nie jest to żaden ideał, ale stan blach jest więcej niż poprawny, a z tego co zauważyłem - może być dużo lepiej niewielkim kosztem, nie mówiąc co mogło by dać "profesjonalne" podejście do tematu (ale jak na razie glinki, gąbki, polerki i pszczele woski koloryzujące to ostatnia chyba pozycja na mojej liście pilnych wydatków).

A poza tym - przecież to tylko Polonez ;>
...i to z silnikiem ohv, co się nadaje najwyżej do kosiarki ;p
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2013, 18:42:32 pm wysłana przez Macki »
był: Polonez Caro Plus 1.6 GSI '98 69E
       Polonez Caro 1.4 16V GLI '96 L115

Bądź kowalem swojego losu.
    ...i kompozytorem swojego Poloneza! ;)

« Odpowiedź #3543 dnia: Październik 21, 2013, 18:57:10 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Zalozylem nowe paski wieloklinowe Boscha do Caro. Wszystko wrocilo do normy. Teraz trzeba pilnowac czy sie cos zlego z nimi nie dzieje i chyba za rozrzad trzeba sie zabrac w niedalekim czasie, bo pasek naciagany ze 4 czy 5 razy moze tez dlugo nie pociagnac... :/ skarbonka bez dna, a to tylko rzeczy konieczne, a gdzie ogarniecie stylistyki nadwozia i zawieszenia...
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #3544 dnia: Październik 21, 2013, 19:01:48 pm »

Offline kamil31

• Nowicjusz
Przepaliłem poldka oraz maluszka ;)

« Odpowiedź #3545 dnia: Październik 21, 2013, 19:21:49 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
próbowałem wymienić dziś krzyżak o ile stary wybiłem z przysłowiowym palcem w d...e o tyle ten
http://sklep.regmot.com.pl/krzyzak-walu-napedowego-fso-polonez-fiat125-dae,3,14454,1626
nie pasuje jest wiekszy o jakieś 0.4mm i  nie wchodzi w gniazdo .Więc nie kupujcie bo jakich ch..j wykorzystuje znak firmowy i opakowanie i robi podróbę  która  sprzedaje. Jutro reklamacja
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2013, 19:24:27 pm wysłana przez Mariusz# »
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #3546 dnia: Październik 21, 2013, 20:42:44 pm »

Offline RSilak

• Sympatyk
    • Atu+ GT
Dawno nic się nie działo... A dziś stwierdziłem zgon nagrzewnicy...
FSO Polonez ATU GT
(Polsko-Japońsko-Szwedzka hybryda)
Serwis Bartniki. Mechanika Pojazdowa, Diagnostyka Komputerowa.
Jest 2.0 16v

« Odpowiedź #3547 dnia: Październik 21, 2013, 21:07:10 pm »

Offline P!otrek

• Sympatyk
  • GSI power :P
    • malinka metalik :)
http://sklep.regmot.com.pl/krzyzak-walu-napedowego-fso-polonez-fiat125-dae,3,14454,1626
nigdy nie widziałem takich zabezpieczeń przy krzyżakach do poloneza/DFa ;)

dzisiaj doprowadziłem do ładu ładowanie, a jutro jade po tłumik :)
FSO Polonez 1.6GSI 280000km praktycznie 340000 Rest In Pepperoni... jeszcze doczeka się następcy :)
wiem że nie powinienem ale kupiłem passata :D

« Odpowiedź #3548 dnia: Październik 21, 2013, 21:24:01 pm »

piciek

• Gość
Oj Silver, Silver...
Trochę ironii w tym stwierdzeniu było, ale przypadkiem bąka z kleksem ze śmiechu nie puść :)

Wiem że Ty wyciągnął byś z popielniczki ze 2-3 stówy (tj. drobne ;) ) i po prostu odstawił auto do specjalistów z salonu piękności, co by po zbiegu blask lakieru przyćmił słońce, bo pół środków nie tolerujesz a "drobnych" Ci przecież pod dostatkiem...

U mnie Poldek (i wcześniej z resztą chyba też) "zabiegów kosmetycznych" bardziej zaawansowanych od dokładnego mycia i ewentualnie woskowania jak na razie nie zaznał... Nie jest to żaden ideał, ale stan blach jest więcej niż poprawny, a z tego co zauważyłem - może być dużo lepiej niewielkim kosztem, nie mówiąc co mogło by dać "profesjonalne" podejście do tematu (ale jak na razie glinki, gąbki, polerki i pszczele woski koloryzujące to ostatnia chyba pozycja na mojej liście pilnych wydatków).

A poza tym - przecież to tylko Polonez ;>
...i to z silnikiem ohv, co się nadaje najwyżej do kosiarki ;p
masz rację, to tylko polonez, więc dalej niszcz lakier pastą ścierną i wyślij kolejną sztukę na szrot, jak ostatnio <spoko>

a w temacie tak prezentuje się poldżer po naprawie:

« Odpowiedź #3549 dnia: Październik 21, 2013, 21:30:38 pm »

Offline PutiN|FSO

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V
Bardzo ładnie jak na auto którym mieliśmy się golić  :-) Spasowanie elementów w porządku bo po fotkach wygląda solidnie?

« Odpowiedź #3550 dnia: Październik 21, 2013, 21:39:44 pm »

piciek

• Gość
Jestem zadowolony z usługi, zrobili mi wlew gazu pod klapką, zamiast w zderzaku, oddali wszystkie części. Gość dał mi w prezencie też sporo giftów do poldka, jak chromowane korbki do borewicza, chromowane klamki, wszystko nówka. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to źle założony był wieszak ostatniego tłumika, przez co tłumik spadł po kilkunastu km (widać na fotce), na szczęście już to zrobili. No i 3letnia gwarancja na naprawę.

« Odpowiedź #3551 dnia: Październik 21, 2013, 22:16:47 pm »

Offline jama

• Nowicjusz
    • C+
Z racji tego że skręciłem kostkę nie mogę prowadzić ( problem z wciskaniem sprzęgła) wybrałem dziś komunikację wiejsko-miejską.

Przyszły też Magnaty 130mm <spoko>, dystanse też już mam, w sobote montaż <lol>

W temacie sprawdziłem poziom oleju, oraz stwierdziłem że obskrobałem sobie trochę farby od dokładki zderzaka. Trzeba będzie odtłuścić i "psiknąć szprajem"

Silver, z ciekawości: czym woskujesz?

« Odpowiedź #3552 dnia: Październik 21, 2013, 22:30:13 pm »

piciek

• Gość
w Carspa nalozylem powloke z cquartz. Nie jest to tanie, ale podobno dobre i starcz na długo. Zobaczymy... Widze, ze jestes w miare w temacie, co byś polecił, aby utrzymać lakier w perfect stanie?

« Odpowiedź #3553 dnia: Październik 21, 2013, 22:35:27 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
Wosk Collinite lub politura Poorboys White Diamond ,szampon Gold Class z  Megsa+ mikrofibry i będzie git 
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #3554 dnia: Październik 21, 2013, 23:02:20 pm »

Offline Macki

• Sympatyk
  • The (Borbet™) A-Team :)
    • Polonez Caro 1.6GLI '95 Polonez Caro+ 1.8GTI '97 Dacia 1310p 1.3 '83 Skoda Felicia 1.3MPI'99
więc dalej niszcz lakier pastą ścierną
Jak już pisałem - jak na razie, w swojej karierze za dużo tego lakieru nie naniszczyłem ;p ale nie ważne...
i wyślij kolejną sztukę na szrot, jak ostatnio
Niestety - nie należę do tych co biorą kolejne auta na przemiał, od zawsze przywiązuje się do swoich rzeczy. Uwierz lub nie, ale nie przyszło mi to łatwo; przez durny sentyment bujałem się z ostateczną decyzją ponad pół roku... Ale w tamtym przypadku wieloletnie zaniedbania, licząc od tych jeszcze z przed "mojego władania" nim załatwiły sprawę tak, że nawet jak by wpakować w niego podobnie co Ty w swojego, to i tak trzeba było by co chwila coś poprawiać. I to nie z powodu stłuczki... Natomiast po wymianie ponad 1/2 samochodu (pomijając już sensowność tegoż i to, że to co już było pare lat wstecz porobione -tj.powzmacniane/pospawane- zaczęło lecieć znowu) czy nadal było by do czego ten sentyment żywić?
Posłałem na złom? Tak. Bo co miałem zrobić? Hodować jako pomnik przyrody pod blokiem czekając aż w totka wygram? ;) Czy może było upudrować trupa i wystawić na allegro jako kolekcjonerski rarytas (bo w końcu miał niecałe 90kkm org. przebiegu, tylko co z tego?) z uporem maniaka twierdząc że "stan dobry, do malutkich poprawek"??

Tobie za to szczerze gratuluje wytrwałości, i przyznam się - zazdroszczę momentami bezkompromisowości w podejściu (o budżecie nie wspominając ;) ) jak i samego samochodu :) Ale też przypominam, że nie każdy i nie zawsze może sobie na to pozwolić...
Można się śmiać lub współczuć ale jak na razie dla mnie Polonez to nie tylko hobby czy zabaweczka, ale też auto na co dzień, do pracy i na wakacje, i mimo różnych minusów uważam że dzielnie sprawdza się w tej roli.
był: Polonez Caro Plus 1.6 GSI '98 69E
       Polonez Caro 1.4 16V GLI '96 L115

Bądź kowalem swojego losu.
    ...i kompozytorem swojego Poloneza! ;)

« Odpowiedź #3555 dnia: Październik 22, 2013, 08:16:47 am »

piciek

• Gość
Widzę, że trochę Cię poniosło, a jedynie chciałem Ci zwrócić uwagę, ze pasta tempo jest wrogiem lakieru i detailingu. Nie śmieję się z Ciebie, że masz poloneza do jazdy codziennej, nie zaglądam Tobie i innym do portfela i nie interesuje mnie to, ile ktoś zarabia i czy go stać na jakieś drogie zabawki, czy kosmetyki. Jednak jak widzę wpisy typu: "ale śliczny, przejedź go pastą tempo" zastanawiam się, czy ktoś to pisze z zawiści, czy z niewiedzy...

« Odpowiedź #3556 dnia: Październik 22, 2013, 08:38:12 am »

Offline jama

• Nowicjusz
    • C+
Widze, ze jestes w miare w temacie, co byś polecił, aby utrzymać lakier w perfect stanie?

o tym że lepiej nie jeździć na myjnie automatyczne (szczotkowe) lecz wybierać bezdotykowe lub myć ręcznie to pewnie wiesz.

Poleciłbym tylko coś do dobrego i bezpiecznego do mycia ręcznego. Polecam rękawice meguiars(posiadam, używam). Szampon: dobry jest DuraGloss #901. Zdecydowanie #901 wspominam najlepiej, w moim odczuciu ma wszystko: dobrze myje dobry poślizg, poprawnie pachnie i co najważniejsze nie zostają zacieki- nawet jak się myje w pełnym słońcu.

Na powłokach się nie znam. Ale podejrzewam że od ludzi którym zleciłeś nałożenie powłoki dostałeś kilka rad jak dbać o powłokę.

Ja sam stawiam na woski naturalne. Na lato DoDo Juice, Lusso, na większe okazję Svisswax, a na zimę Zymol Titanum albo Detail. Wszystkie woski oczywiście z odpowiednim cleanerem.

« Odpowiedź #3557 dnia: Październik 22, 2013, 09:01:37 am »

Offline Krafter

• Sympatyk
    • Caro Plus 1.6 GTI 16v
obskrobałem sobie trochę farby od dokładki zderzaka
Z jakiego auta ta dokładka zderzaka? Masz jakieś zdjęcia tego?

« Odpowiedź #3558 dnia: Październik 22, 2013, 09:36:26 am »

« Odpowiedź #3559 dnia: Październik 22, 2013, 14:01:02 pm »

Offline ZMD

• Sympatyk
    • Polonez
Przegoniłem Poldka do 140 przy wyprzedzaniu,aż przyciął się pedał gazu  <rotfl2> trzymał na luzie 3,5 tys obr.