właśnie weście się ludzie trochę ogarnijcie bo przez takich ludzi mamy części bo 2razy większych cenach niż to jest warte ja rozumiem że jest prawo rynku że każdy ma prawo swoją cenę dać ale no bez przesady teraz tzw. kowalski wejdzie na allegro tablice i zobaczy że cena jakiegoś super hiper elementu kosztuje powiecmy 150zl podniesie jeszcze dodatkowo swoją cenę o 20zl następny to podchwyci i mamy takie ceny a nie inne jak np. nowe lustra za 1000zl i standardowy dopisek obrso podnoszący cenę danej części 2 krotnie
Dokładnie to samo było paręnaście lat wstecz z polskim audio (Radmor, Tonsil, ogólnie Unitra).
Najpierw (w '90) na fali fascynacji kolorowymi diodami w plastikowych (turbo)wieżach (o THD ~10%

) sprawne sprzęty lądowały na szafach, strychach, piwnicach czy nawet śmietnikach, a potem - otrzeźwienie. No i moich oczach ceny (i moda) z roku na rok szły już tylko w górę...
Weźmy np. taki Radmor CD 5450 (solidna konstrukcja, dobry napęd, średni przetwornik, ale można powiedzieć -rarytas- bo tylko ze ~2000szt.; no i jedyny CD pasujący do serii 52xx i 54xx szerokością). Jak zaczynałem się wczuwać w tematykę można było spokojnie za 200-250zł dorwać. Ale też i taniej; za 300 już był "drogi". Jak pierwsze sztuki zaczęły schodzić po >400zł (heil allegro!

) to... się za głowę łapałem

. Ze 3-4 lata wstecz już myślałem czy by może nie zalicytować za 500zł (bo "tanieć już raczej nie będzie"), ale zszedł za ponad 600zł.
Dziś? Sprzedają się po 1200-1600 na "kup teraz" (1200 -
OKAZJA!!!), a widzę ze i za 2700 (!) jakiś cwaniak-oportunista próbuje przykozaczyć

(a w tej cenie to, prawdę mówiąc, już na Musical Fidelity można by zapolować - też ma srebrny panel z drapanego alu

)
Cieszę się tylko, że w resztę sprzętu sie zaopatrzyłem "w porę" (np. GS-420 "Adam", Radmor 5102)... A CD? Cóż, mam na razie Grundiga z "tamtych" złotych lat za 30zł

(swoją drogą - na lepszych bebechach niż ten 5450, ale niestety już do reszty nie pasuje

)
Sorry za off-top, ale myślę że analogia jest znaczna.
http://tablica.pl/i/oferta/polonez-truck-benzyna-gaz-CID5-ID4mrRf.html?code=229838e88f
Proszę bardzo. Klimatronik i wentylowane fotele.. I to tylko za 980zł 
Bąki są szybko odprowadzane przez liczne przetarcia i dziury

Mógł też wspomnieć np. o korbotroniku, gaźnikotroniku, sekwencyjnym gazie (sekwencja wypalania beny z komory pływakowej przed podaniem gazu

) i mechaniczno-austycznym sygnalizatorze osiągania okolic 80-90km/h wbudowanym w tylną oś