Autor Wątek: ---- aukcje i oferty allegro.pl tablica.pl ebay.pl otomoto.pl itp ----  (Przeczytany 3257548 razy)

Odp: ---- aukcje i oferty allegro.pl tablica.pl ebay.pl otomoto.pl itp ----
« Odpowiedź #9060 dnia: Sierpień 19, 2019, 11:16:15 am »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Nie trzeba się znać, wystarczy użyć google i sprawdzić ceny montażu LPG do gaźnikowca. Sekwencja ma się do 1 gen jak liczydło do kalkulatora i stąd niższa cena. 2 generację założę sobie sam. 4 lata nie chciałoby mi się czekać na zwrot kosztów :)
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

« Odpowiedź #9061 dnia: Sierpień 23, 2019, 23:56:11 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Jak ktoś chce do 125 zakładać gaz, to niech zakłada.  Gówno komuś do tego. A 3 tysie za LPG,  to chyba jakaś przesada.

Strach przyznać przyznać się do jakichkolwiek kosztów poniesionych przy okazji samochodu bo zawsze znajdzie się jakaś maruda, co wie lepiej i kupi taniej. ;)

« Odpowiedź #9062 dnia: Sierpień 25, 2019, 00:56:10 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
przy kosztach założenia instalacji rzędu 3 tys. zł
3 tysie do DF-a?
I to jeszcze za 3 tysiące. Na podlasiu pewnie obowiązują specjalne cenniki 3x cena z pozostałej części kraju.
A 3 tysie za LPG,  to chyba jakaś przesada.
Sekwencja wraz z montażem u lokalnego producenta, jesienią 2013 r. kosztowała 3 tys. - i stąd ta rzucona przeze mnie kwota.
3kpln to uczciwa cena za dobra instalacje IVgen do gaznikowca ;>
 trzeba sie przy niej wiecej narobic niz zwykle i wlozyc wiecej (nie darmowej) elektroniki

Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #9063 dnia: Sierpień 25, 2019, 11:51:49 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
IV generacja na gaźniku... byłoby ciekawie. Tylko czy wtedy jeszcze gaźnik byłby potrzebny. Z ciekawości jak byś to zrobił. Bo może to będzie lepsze jak II generacja w gle opisana ostatnio na forum.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #9064 dnia: Sierpień 25, 2019, 16:34:41 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
Poloneza zalałem do pełna Vpowerem 100 na Shellu  <spoko> nie mam pojęcia, czy coś to da, ale ja mam lepsze samopoczucie  <lol2>  <cwaniak2> pojeździłem nim i wczoraj i dziś. Stuknęło 2.000km od złożenia auta. Dolałem mu oleju, bo trochę go łyknął... Wytarłem z garażowej podłogi plamy po rozgrzanym Miku Sandersie który kapie z podłużnic po dłuższych trasach.

« Odpowiedź #9065 dnia: Sierpień 25, 2019, 21:05:46 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
IV generacja na gaźniku... byłoby ciekawie. Tylko czy wtedy jeszcze gaźnik byłby potrzebny. Z ciekawości jak byś to zrobił. Bo może to będzie lepsze jak II generacja w gle opisana ostatnio na forum.
potrzebny jest generator imulsow, najlepiej z czestotoliwoscia proporcjonalna do predkosci obrotowej silnika i dlugoscia zalezna od obciazenia,
wiec w PN poszedlbym po linii najmniejszego oporu i dolozyl ECU boscha lub multeca xm - to byloby najprostsze i najtansze rozwiazanie,
w dowolnym gaznikowcu skorzystalbym z jakiegos prostszego ECU np. bosch ze swetra/pastucha luba kastrata 1.4 mpi (spi dziala jak abimex,wiec sie nie nadaje) - one nie maja CPWK ,tylko czujnik w rozdzielaczu zaplonowym, wiec nie trzeba kola 60-2 ,tylko blachę z 4 wycieciami,

jezeli mialbym robic to w wiekszych ilosciach, to chyba pokusilbym sie o zbudowanie jakiegos proste ukladu na wzmacniaczu, tranzystorze lub w ostatecznosci malej atmedze,

co potrzebnosci gaznika, to w zasilaniu benzyny nic by sie nie zmienilo,
co do lepszosci od IIgen to twierdze,ze watpie - IIgen ma jednak ta zalete nad IVgen, ze jest znaczniej mniej awaryjna i prostsza w obsludze w razie problemow,
oplacalnosc takiego rozwiazania w stosunku do IIgen jest ujemna - to sztuka dla sztuki
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #9066 dnia: Sierpień 26, 2019, 16:10:40 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
3kpln to uczciwa cena za dobra instalacje IVgen do gaznikowca
Ktoś robi takie zmoty? <lol>
Nie, to zdecydowanie nie było do gaźnikowca. :)

« Odpowiedź #9067 dnia: Sierpień 27, 2019, 17:52:51 pm »

Offline Czaroo#1879

• Moderator
    • Polonez Caro 1,6
https://allegro.pl/oferta/sportowy-tlumik-ulter-fso-polonez-caro-93-02-new-7083016788

Nie wiedziałem że takie coś istnieje...... ciekaw jestem efektów ktoś notował?

https://allegro.pl/oferta/reflektor-lampa-polonez-kierunkowskaz-nowy-org-8304794346

Ale cena mocno przesadzona <cwaniak2>
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2019, 18:12:10 pm wysłana przez Czaroo#1879 »
Było:
Polonez Atu 1.6 GSI
Polonez Caro 1.4 16v
Jest:
Polonez Caro 1,6 GLE

« Odpowiedź #9068 dnia: Sierpień 27, 2019, 20:16:53 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Przeglądam sobie oferty panewek do OHV na allegro i znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/fiat-125p-1300-1500-fso-polonez-nowe-panewki-walu-7847278432
Co to za wynalazek, z przodu opakowania jakieś Nuova Botto, a z tyłu Bimet...
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #9069 dnia: Sierpień 27, 2019, 21:25:39 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 21 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
https://allegro.pl/oferta/sportowy-tlumik-ulter-fso-polonez-caro-93-02-new-7083016788

Ja mam w swoim taki tłumik.
Mam go z 10 lat.
Fajnie buczy a po przekroczeniu 3,5tyś obr/min jest gwizd charakterystyczny dla starego tłumika.

FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #9070 dnia: Sierpień 27, 2019, 22:22:11 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro

« Odpowiedź #9071 dnia: Sierpień 28, 2019, 18:28:59 pm »

Offline michal_84

• Nowicjusz
    • Polonez Caro Plus GLI 1997

« Odpowiedź #9072 dnia: Sierpień 28, 2019, 18:55:46 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Słynne Magnetti Marelli. Raczej nikt tu nie poleca niczego z tej firmy.

« Odpowiedź #9073 dnia: Sierpień 28, 2019, 18:59:35 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
spagetti mareli ;) Tragiczne nie jest. Ponad 50 tyś km bez napraw powinien wytrzymać. Regulator ze szczotkotrzmaczem zaczyna się od 8 zł ... na pewno lepszy niż 45A ze starszej wersji ELMOT

« Odpowiedź #9074 dnia: Sierpień 28, 2019, 19:17:16 pm »

Offline michal_84

• Nowicjusz
    • Polonez Caro Plus GLI 1997
Dzięki

« Odpowiedź #9075 dnia: Sierpień 28, 2019, 21:51:49 pm »

Offline AUTOSAN

• Sympatyk
    • PN Borewicz 1980
Czy taki alternator jest coś wart:
Nie, ponieważ to chiński 55A chłam, weź zadbaj o swoje oryginalne 70A. Części do regeneracji są dostępne :-)

« Odpowiedź #9076 dnia: Sierpień 29, 2019, 00:23:10 am »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Nowy alternator za 220zł. Cena mówi sama za siebie, parametry prądowe również...

Jak wyżej, zregenerować oryginalnego elmota jeśli to wersja 70A.
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

« Odpowiedź #9077 dnia: Sierpień 29, 2019, 07:42:16 am »

Offline Paki68

• Sympatyk
    • Polonez Atu Plus 1.6 gsi
Witam

https://allegro.pl/oferta/alternator-polonez-caro-atu-plus-1-6-gli-gsi-7487340054

Pozdrawiam

dokładnie kupiłem ten z tej aukcji wtedy był jeszcze za 200zł na aucie jest nie całe dwa miesiące i jest ok. Ładowanie ma 14,4 a przy obciążeniu światłami radiem i szybą 14,3 a jak już jest włączone wszystko co możliwe to spada do 14 więc jest ok. A to nie jest nowy tylko regenerowany więc nie sugerujcie się napisem na obudowie magneti mareli bo mi przyszedł z napisem elmot
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2019, 07:48:44 am wysłana przez Paki68 »

« Odpowiedź #9078 dnia: Sierpień 29, 2019, 09:07:11 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
dokładnie. A Elmot z plusa to kupa złomu, bo cieli już tak koszty w tak chamski sposób, że w żłobkach stojana nie ma izolatorów. Stojan chiński, czy też z innej lokalizacji świata sprzedawany np przez Cargo ma przekładki po obu stronach i przestańcie pisać głupoty, że chińskie alternatory nie maja wydajności prądowej. Jak masz do wyboru Valeo oryginalne i chiny to chiny są lepsze i wytrzymają dłużej.

« Odpowiedź #9079 dnia: Sierpień 29, 2019, 10:34:10 am »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Witam

https://allegro.pl/oferta/alternator-polonez-caro-atu-plus-1-6-gli-gsi-7487340054

Pozdrawiam

dokładnie kupiłem ten z tej aukcji wtedy był jeszcze za 200zł na aucie jest nie całe dwa miesiące i jest ok. Ładowanie ma 14,4 a przy obciążeniu światłami radiem i szybą 14,3 a jak już jest włączone wszystko co możliwe to spada do 14 więc jest ok. A to nie jest nowy tylko regenerowany więc nie sugerujcie się napisem na obudowie magneti mareli bo mi przyszedł z napisem elmot

No to masz elmota a nie marelli, w kategorii podają nowy, a w opisie używany, na zdjęciu magnetti a miałeś szczęście i przyszedł elmot, bałbym się cokolwiek kupować z takiego źródła bo nie wiadomo co przyjdzie. Kiedyś taki "regenerowany" alternator kupiłem i zregenerowana była tylko obudowa. Lepiej jednak zanieść używany alternator do regeneracji, bo w sumie nie wiadomo za co płacimy kupując ten alternator. Nawet nie napisali, co regeneracja obejmuje.

dokładnie. A Elmot z plusa to kupa złomu, bo cieli już tak koszty w tak chamski sposób, że w żłobkach stojana nie ma izolatorów. Stojan chiński, czy też z innej lokalizacji świata sprzedawany np przez Cargo ma przekładki po obu stronach i przestańcie pisać głupoty, że chińskie alternatory nie maja wydajności prądowej. Jak masz do wyboru Valeo oryginalne i chiny to chiny są lepsze i wytrzymają dłużej.

Na elmocie kręcę kilometry i nic mu nie dolega, a założyłem używkę ze złomu zmieniając tylko regulator (na elmota), wersja 70A. Jako jedyny alternator jest w stanie uciągnąć mi wszystkie odbiorniki prądu na raz w zimie. Znajomi pozakładali elmoty i również im pracują dobrze, jedynie robią na nich mniejsze przebiegi. Na pewno wersja 70A jest lepsza od biednej 55 z caro czy starszej z borewicza. Na marelli czy inny badziew zwyczajnie szkoda mi by było kasy, bo na elmotach się nie zawiodłem, a jakie cyrki potrafią robić chińczyki widziałem, jeszcze na starcie podają mniejszą wydajność, niż starego alternatora.