Autor Wątek: poldorover rozładowuje akumulator po 2 dniach stania  (Przeczytany 9971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

poldorover rozładowuje akumulator po 2 dniach stania
« dnia: Grudzień 02, 2013, 17:18:06 pm »

Offline zazikupl

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-98, Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-90
Siemka!
mam taki problem, poldorover po 2 dniach stania wysysa cały prąd z akumulatora. Dodam że akumulatory obydwa które wsadzałem są praktycznie nowe, w innnych polonezach nawet po 2tyg stania odpalały bez problemu. Natomiast ten polonez rozładowuje je do zera w zaledwie 2 dni, nawet zegarek nie cyka. Miał ktoś podobny problem?
Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-98 96'
Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-90 96'
Mazda 6 2.0 16V Sedan "Exclusive" 03'
3x Romet Chart 210/211 89', 2x Romet Ogar 200 89', MZ ETZ 250 88', 4x WSK 125 68' 83', Romet Pegaz 710, WFM M06 125 59' 62'

Odp: poldorover rozładowuje akumulator po 2 dniach stania
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 02, 2013, 17:25:50 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Czy kontrolka ładowania działa poprawnie? gaśnie i zapala kiedy trzeba? możliwe, że walnięta jest jakaś dioda w altku.
Sprawdź pobór prądu.
Możesz jeszcze sprawdzić przekaźniki pod kompem- podczas pomiaru odepnij je i zobacz czy coś się zmieni.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 02, 2013, 22:59:59 pm »

Offline zazikupl

• Sympatyk
chyba wiem w czym problem, podłączyłem go właśnie na kablach z innego samochodu i podczas ładowania zaczął mi świrować alarm i centralny. Chyba kiedy zwyczajnie szedłem sobie do domu to on za każdym razem się uzbrajał i rozbrajał aż rozładowywał aku. Pewnie któryś czujnik jest trafiony albo cos z centralką, jutro popatrze dokładniej. Ale ładowanie tez sprawdzę jak pożyczę miernik :)
3x Romet Chart 210/211 89', 2x Romet Ogar 200 89', MZ ETZ 250 88', 4x WSK 125 68' 83', Romet Pegaz 710, WFM M06 125 59' 62'

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2013, 00:12:43 am »

Offline jacek1234567890

• Sympatyk
    • POLONEZ ATU PLUS 99r.
    • Części Polonez Atu Plus 99r.
Przy wyłączonym zapłonie podłącz amperomierz szeregowo z akumulatorem i sprawdź pobór prądu jeśli będzie wysoki to wyciągnij bezpiecznik od alarmu/centralnego i sprawdź czy coś się zmieniło.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 03, 2013, 16:21:25 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Komuś ostatnio odpisywałem dość obszernie co trzeba zrobić.... już szukam...

Cytuj (zaznaczone)

Weź miernik w dłoń.
Sprawdź napięcie na akumulatorze zaraz po ładowaniu.
Czyli naładuj przez noc, odłącz od prostownika, odczekaj około godziny. Sprawdź napięcie na akumulatorze.
Jeżeli jest niższe niż 12V - akumulator jest raczej do wyrzucenia (ewentualnie do ładowania specjalnym prostownikiem odsiarczającym płyty ) , można próbować na gwarancję.

Jeżeli po ładowaniu po upływie godziny akumulator ma napięcie powyżej 12V (fabrycznie powinien mieć 13,2V) to względnie nadaje się do pracy.

Podłącz go do samochodu, spróbuj uruchomić silnik, do tego potrzeba najlepiej dwóch osób albo długich kabelków od miernika.
Zmierz napięcie w spoczynku po podłączeniu do samochodu, i podczas rozruchu - jeżeli podczas rozruchu napięcie spada poniżej 10,5V istnieje wysokie prawdopodobieństwo że akumulator ma zwarcie, i większość odbiorników i urządzeń w samochodzie
podczas rozruchu przy tak niskim napięciu nie będzie pracować poprawnie.

Jeżeli ten test wypadł pozytywnie idziemy dalej.
Podczas pracy na biegu jałowym i bez obciążenia elektrycznego zmierz napięcie ładowania.
Jeżeli jest poniżej 14V, zdecydowanie należy nawet się nie zastanawiając wymienić regulator napięcia razem ze szczotkami , oraz dokładnie przeczyścić i "udrożnić" połączenie elektryczne między alternatorem a akumulatorem.
Po takim zabiegu napięcie powinno oscylować powyżej 14V.

Jeśli powyższe testy wypadły pozytywnie a wspomniane ewentualne usterki usunięte - szukamy dalej.

Odpinasz plusowy zacisk akumulatora
Miernik przestawiasz w tryb pomiaru natężenia prądu (A) i odpowiednio przekładasz kabelki (jeśli masz zwykły miernik musisz przełożyć czerwony przewód do gniazda oznaczonego MAX 10A)

Czerwony przewód miernika do słupka (+) dodatniego akumulatora, czarny do klemy (+) dodatniej samochodu, w ten sposób zamkniesz obwód i wszelkie odbiorniki wewnątrz auta zaczną pracować.
NIE WOLNO POD ŻADNYM POZOREM PRÓBOWAĆ ODPALIĆ SAMOCHODU - GROZI TO USZKODZENIEM MIERNIKA !

Sprawdzasz pobór pradu w spoczynku,
Wartością normalna i akceptowalną przy wyłączonym zapłonie jest NIE WIĘCEJ niż 250mA... czyli 0,25A. Przy takim obciążeniu akumulator zanim będzie w stanie głębokiego rozładowania powinien wytrzymać spokojnie miesiąc postoju
Aby to zobrazować napiszę tylko że samochód "zjada" ci 1Ah z akumulatora w czasie około 4H... teoretycznie.

Jeżeli pobór prądu przekracza 250mA należy się przyjrzeć instalacji samochodu i wykonać banalny eksperyment.
Wyciągać po kolei (WSZYSTKIE) bezpieczniki i obserwować wskazania miernika.
Jeśli po którymś pobór prądu spadnie , to znaczy że na tym obwodzie dzieją sie dziwne rzeczy.
U mnie taki myk robił panel od radia :) Pomimo tego że było wyłączone to z włożonym panelem pobór skakał do ponad 400mA...
Alarm, centralny zamek, czasowy wyłącznik oświetlenia, radio, radio CB, wzmacniacz audio to główne przyczyny.

Oczywiście zakładając że lampka ładowania działa poprawnie..
Świeci przy włączonym zapłonie i gaśnie po wyłączeniu.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 03, 2013, 23:15:53 pm »

Offline zazikupl

• Sympatyk
ładowanie ma faktycznie słabe, przy zapalonych światłach ~13.6 czyli wiadomo, że nie doładowuje aku podczas jazdy ale nadal zostaje problem rozładowywania się na postoju. Jutro dalej bedę szukał przyczyn

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 04, 2013, 20:50:37 pm »

Offline Dariusz

• Sympatyk
Najpierw podłącz multimetr i sprawdź jaki masz pobór prądu. Jak sprawdzisz to daj znać ile pobiera. W Atu znajomego prąd żarła żaróweczka oświetlenia bagażnika

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 28, 2015, 07:54:49 am »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Przepraszam za odkop, ale nie chcę zakładać nowego wątku, skoro poruszany jest problem, który może mnie dotyczyć.

Jeżeli kontrolka ładowania nie gaśnie od razu po odpaleniu, lecz dopiero po lekkiej przygazówie, to należy przypuszczać, że któraś dioda w alternatorze "umarła"?
Dodam, że nastanie tego stanu rzeczy wiążę z manewrami przy rozruszniku na nieodłączonym akumulatorze, wskutek których coś "zaiskrzyło".  :/
Akumulator też szybko się kończy - po kilku dniach nie ma już z niego co zbierać, a ostatnio całkiem padł. Okazało się, że w jednej z cel jest pusto. Myślałem, że może jeszcze go uratuję. Dolałem wody demineralizowanej, żeby poziom był względny - i to był gwóźdź do trumny - ładowanie prostownikiem ustawało po kilkunastu sekundach i akumulator nie iskrzył już nawet przy zwarciu elektrod.

Wiem, wiem, głupi jestem, ale nie o to pytam... :P

Nasuwają się jednak kolejne pytania...
Jak należy dbać o aku, żeby nie zdychało tak szybko? Piszecie o napięciach: ładowania, w spoczynku...
A co z elektrolitem? Dokąd dokładnie ma sięgać? Jak i kiedy mierzyć jego gęstość? Kiedy i jak dolewać - i czy w ogóle jest sens, kiedy poziom spadnie poniżej jakiegoś krytycznego? Szczerze mówiąc, osobiście nie spotkałem się z sytuacją, żeby po dolaniu wody demineralizowanej, akumulator nie padł w ciągu kilku dni (wiem, że trzeba go wtedy naładować).
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2015, 07:56:49 am wysłana przez mp79 »

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 28, 2015, 11:33:36 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Co to znaczy szybko?

Przeciętny akumulator w dzisiejszych czasach żyje ok. 5 lat. Jak już padnie, nie bardzo jest co z nim robić.

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 28, 2015, 16:10:27 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Szybko, tzn. jest sobie pod polonezowską maską aku naładowane do pełna. Rozrusznik ładnie kręci, silnik ładnie odpala. Po dwóch dniach przekręcasz klucz w stacyjce - i nawet pompa paliwa się nie włącza.
W takich warunkach raczej "marnesząsé", że wytrzyma choćby te 5 lat. ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 28, 2015, 16:37:51 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Potrafisz przeczytać i zrozumieć poprzedni post?

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 28, 2015, 18:41:58 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Tak, ale on niczego nie wnosi.

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 28, 2015, 18:48:26 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Czyli jednak nie.

Gdy akumulator jest trupem, to nic mu nie pomoże.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 28, 2015, 18:53:43 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
To akurat jest oczywiste nawet dla mnie. :)

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 17, 2015, 13:57:34 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
Stinger tam w Twoim starym cytacie nie zgadzam sie z wartościami pradu przy wyłączonym zapłonie u mnie jest około 50mA czyli 0,05A, a nie 250mA

a kolega mp79 niech sie zastosuje do postów wyżej i zmierzy prąd upływu na wyłączonym zapłonie
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 17, 2015, 20:49:45 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)
Stinger tam w Twoim starym cytacie nie zgadzam sie z wartościami pradu przy wyłączonym zapłonie u mnie jest około 50mA czyli 0,05A, a nie 250mA
Ależ oczywiście masz rację.
napisałem że przy wartości 250mA rozładowanie akumulatora trwa BARDZO DŁUGO....
Oczywiście że może to być wartośc nawet poniżej 50mA.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 05, 2015, 20:46:39 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Cześć. To znowu ja...
Przepraszam, jeśli wyraziłem się niejasno.
1. Akumulator wyczerpuje się, kiedy jest podłączony. Odłączony trzyma się dobrze, więc to nie on jest padliną.
2. Usterka, jaką spowodowałem, jest mi znana. Po prostu manipulowałem przy rozruszniku na nieodłączonym akumulatorze. Tak samo, jak kiedyś w lublinie. Gdzieś dotknąłem, poszła iskra - i od tej pory po odpaleniu kontrolka gasła dopiero po depnięciu do ok. 3000 obr/min. Na postoju natomiast akumulator szybko "sie kończył". Wcześniej tak nie było. Nie pomogła wymiana regulatora napięcia ani szczotkotrzymacza. W polonezie jeszcze powyższych nie wymieniałem.

Niniejszym melduję, iż rozebrałem alternator - na tyle, na ile dałem radę to wykonać.
Pierwsze pytanie: ile on ma diód? Ja znalazłem trzy. Każda przepuszcza prąd w jedną stronę. Sprawdzałem baterią do wkrętarki oraz kontrolką samochodową. Chyba są więc dobre. A może się mylę?

Sugerujecie, że po iskrze na rozruszniku zwiększył się pobór prądu na jakimś innym urządzeniu? I wspomniana kontrolka, gasnąca dopiero po depnięciu na gaz, może mieć z tym związek?

W sumie jeśli chodzi o elektrykę samochodową, chyba nic mnie już nie zdziwi, odkąd w corolli verso włączał mi się wentylator chłodnicy zamiast wentylatora dmuchawy, bo... szczotki dmuchawy się skończyły! ...ale polonez truck 1,6i, czy lublin 1, to chyba jednak znacznie prostsze sprzęty. A może znowu się mylę?

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 05, 2015, 23:18:10 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
ile on ma diód? Ja znalazłem trzy.

Jest 9

3 wzbudzenia w tym plastiku z napisem DIEC
3 czerwone(na fotce widać wszystkie) i 3 czarne, (na fotce dobrze widać jedną czarną)
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 06, 2015, 06:11:17 am »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Dzięki, Andrzeju! Podpowiedz jeszcze, jak zdjąć ten mostek z alternatora. Bez lutownicy się obejdzie?

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 06, 2015, 10:25:45 am »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Mostek jest przylutowany do przewodów stojana. Te trzy blaszki otwory w kształcie V to właśnie miejsce gdzie one się znajdują.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...