Witam wszystkich i chcę przedstawić rozpoczętą przeze mnie historię budowy silnika 2.0 DOHC..........w prawdzie będzie siedział w 125p ale myślę że nie będziecie mieć nic przeciwko bo wszystkie doświadczenia powinny być mile widziane a to forum w porównaniu z 125pforum "żyje"z wiadomych względów
dwa lata temu dostałem taki silnik od znajomego niestety silnik z fiata 132, przestał kilka lat na wolnym powietrzu i po rozebraniu okazało się że tylko głowica nadaję się do użytku...........później szlifierz i okazało się że z nominału nie wyjdzie nawet 84,6...........ku.......a
zostało tulejowanie i kpl. tłoków za 1200zł(jeszcze wtedy myślałem ze można to zrobić taniej.....hihhii)
..........ale po przemyśleniu i spędzenie kilku dni w necie wybór padł na tłoki 86mm(podziękowania dla chłopaków z Racing forum)płaskie z czterema podcięciami na zawory niemal identyczne jak w 16v,skoro tłoki to i głowica 16V itd........
podsumowując będzie to 2.0 16V (rozwiercone do 86mm)na wtrysku ,elektronika z fiata Tipo wersja 148KM
wstawiam na początek kilka fotek ,będe się starał robić na bieżąco aż do uruchomienia,na chwile obecną blok gotowy przemierzony i splanowany ,głowica obrobiona i splanowana czeka na złożenie,kolektor ssący przespawany wszystko pomyte spora część elementów jedzie jutro do anodowania a wał wraz z kołem i sprzęgłem jedzie do wyważenia, wszystkie potrzebne części kupione tylko jeszcze trzeba wyważyć tłoki i korby.....