El-Portero2, przedstawiłeś już patent na przeróbkę metalowego noska zwykłej przejściówki na metalowy nosek (super obrso kjs bambino ) w wersji coupe
a istnieje jakaś możliwość (mniej lub bardziej druciarska ) przerobienia atrapy plastikowej na coupe?
ja to widzę tak. trzeba mieć emblemat i wkuć go na tekturkę. Odrysować ołówkiem z 1,5mm odsunięciem. wyciąć odrysowany szablon i teraz szablon przykleić do kawałka płaskiego plastiku - najlepiej tego samego gatunku co atrapa. Wymierzyć, odrysować i wyciąć. mamy już plecy emblematu. Przyłożyć to do atrapy, odrysować i wyciąć żeberka po okręgu. Przyłożyć, wyrównać i pospawać żeberka atrapy do plastikowego okręgu.
Ja dłubie w plastiku
to mój sprzęt
tu materiały na miniszlifierkę
przy okazji polecam taką zabawkę, mam i daje radę
http://weltmeister.pl/pl/p/MINISZLIFIERKA-SZLIFIERKA-PROSTA-TRZPIENIOWA-300el/308aktualnie nie mam zbytnio czasu ale jeszcze parę miesięcy temu wpadłem na pomysł żeby replikować znaczki 1,5 X
plan miałem taki:
1)zalać spoiwem litery w emblemacie (przykładowo CE)
(nie wiadomo co to jest za typ plastiku, jaka mieszanka czy epdm, ppdm, pcv nie ma oznaczeń - pewnie jakiś PA plast to najlepiej spoiwa naciąć z takiego samego materiału, najlepiej z jakiegoś innego pękniętego znaczka, emblematu.)
2) oszlifować na płasko do równego te nadlane spoiny tylko w polu, w którym ma być litera X. (1.5 można zakleić taśmą)
3) mając gotowe pole można odrysować X w polu literowym.
4) wyciąć szablon "X" na blaszy
5) do blaszanego X'a przyspawać długi gwóźdź jako nóżkę (główką do X'a) oszlifować do gładkiego blaszkę
6) trzymając za długi gwóźdź, opalać 3min blaszany X nad ogniem.
7) wycelować rozgrzanym X'em w środek pola literowego i delikatnie wtopić plastik na ok. 1,5mm
8) jakieś defekty doszlifować
9) pomalować i gotowe