Autor Wątek: Rover - dławi się przy dodawaniu gazu  (Przeczytany 27755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rover - dławi się przy dodawaniu gazu
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 26, 2005, 21:53:30 pm »

boczek#1851

• Gość
i mam jeszcze pytanie: czy po odlaczeniu akumulatora dzieje sie cos z komputerem? czy zmieniaja sie jakies wartosci?
i jeszcze jedno :) jak mam resory dwupiorowe, bede je dawal do wyklepania. czy warto dolozyc trzecie pioro czy nie trzeba? :)

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 26, 2005, 22:28:16 pm »

roverek

• Gość
Jak odł?czysz  akumulator na ok 1/2 godz. to komputer się resetuje tzn.powinien wrócić do ustawień  fabr.
Jeżeli wozisz ciężary to tak,je?li nie to bez sensu(będzie sztywny).

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 28, 2005, 09:16:47 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Czy to jest pół godziny czy mniej albo więcej tego nie wiem. Wiem tylko jedno po zdjęciu klemy odpalamy auto bez dodania gazu i czekamy aż się wł?czy wentylator bez dodawania gazu czy czegokolwiek. MOżna wcze?niej ale wtedy proces kalibracji może być zaburzony.

Kompowi nic nie będzie mój kiedy? stał trzy tygodnie bez akumulatora i zapalił bez większych problemów.
No i obowi?zkowo sprawd? rozrz?d.

Osobi?cie bym nic nie dolewał do oleju. Te silniki s? bardzo precyzyjnie wykonane więc wszelkie ?mieci mog? zaszkodzić.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 28, 2005, 09:25:36 am »

roverek

• Gość
Nic dodać- nic uj?ć.Dzięki za korektę.Pozdrowienia

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 01, 2005, 11:44:45 am »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
moj komp lezal odpiety od zasilania dwa lata i jakos mu sie nic nie stalo,

skoro swiece sa ciemne wskazuje to na na zbyt bogata mieszanke moze masz uszkodzony regulator cisnienia paliwa, najlepiej bylo by sprawdzic jakie jest cisnienie na listwie z wtryskiwaczami
u ciebie priorytet to jak pisali koledzy wczesniej to sprawdzenie oznaczen na wale i kolach rozrzadu !!
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 02, 2005, 16:15:32 pm »

boczek#1851

• Gość
tak jest Panowie! dzisiaj zostawilem mojego poldusia w warsztacie na przeglad. majster powie co dolega jego zdrowiu ;) zyczcie mi powodzenia i malych wydatkow :)

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 02, 2005, 19:47:26 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
Panie miej go w swojej opiece :-), ja im tam juz nie bardzo wierze niestety (mechanikom) :sad:
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 03, 2005, 08:16:41 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Cytuj (zaznaczone)
ja im tam juz nie bardzo wierze niestety (mechanikom)

TRUE, TRUE.

Ja też wolałem robić sam głowicę. I odziwo zrobiłem już kilka kkm i dalej chodzi jak pszczółka. Tak więc kto ma cokolwiek pojęcia albo czasu niech patrzy mechaniorom na ręce.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 03, 2005, 12:08:37 pm »

boczek#1851

• Gość
tez sie martwie. ale mechanik polecany przez pare osob, to moze nie bedzie tak zle? licze na to :)  jak bym sie znal, to sam bym poradzil. kiedys mialem instrukcje do poldacza w wersji komputerowej. lecz niesety po awarii dysku stracilem :( znacie moze jakies zrodlo, skad mozna takie cudo sciagnac? ;)

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 03, 2005, 12:54:12 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Kiedy? co? kto? mówił o "osiołku" może tam spróbuj.
Pozdrawiam
Bocian_s#313

« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 03, 2005, 14:22:56 pm »

boczek#1851

• Gość
problem tkwi w tym, ze szukalem tam. nawet znalazlem, ale nie chce sie sciagnac :/  no i szukam jakiegos innego zrodla :)

[ Dodano: 2005-03-04, 18:19 ]
dobra. mechanik okazal sie takim jak kazdy stwierdzil. nic nie zdzialal, kasiore zgarnal i powiedzial, ze nie ma czasu na dalsze sprawdzanie. chcial mi kapitalny remont silnika zrobic :D
i taka mala prosba. chodzi mi o to, zeby ktos z was opisal jak moge sprawdzic rozrzad, czy wszystko jest w porzadku. tak mniej wiecej sie orientujemy z kolega co i jak, ale wolalbym abyscie cos doradzili.  tak, dla pewnosci :) od czego zaczac, jakie procedury, itp, itd :)
dzieki z gory za pomoc i prosze o jeszcze :)

[ Dodano: 2005-03-05, 11:06 ]
no panowie! odpiszcie cos. licze na wasza wiedze :)

[ Dodano: 2005-03-12, 08:50 ]
hej! problem stukania zniknal po sprawdzeniu rozrzadu. okazalo sie, ze przeskoczyl o dwa zabki :) ale fart, ze calkiem nie padl. dzieki za pomoc.

« Odpowiedź #31 dnia: Maj 06, 2005, 11:38:53 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
Co to moze byc: samochod stoi, wrzucam jedynke, wciskam gaz i obroty od dolu idaaaaa strasznieeeee powoli, ekekt taki jak by sie wrzucilo za wysoki bieg, i dochodzi do jakichs tam obrotow i idzie normalnie. Zdarza sie to wylacznie na jedynce i jak ruszam!. A do tego dzieje sie to CZASAMI! hehe Wie ktos co to moze byc? Moze rozrzad przestawiony? :mrgreen: Chcialem ostatno sprawdzic ten rozrzad wedlug przepisu Bociana, ale nie mialem klucza nasadowego zdaje sie 8 zeby odkrecic obudowe, a zwyklymi kluczami nie dalo rady odkrecic niekturych srob. i takie glupie pytanie teraz :mrgreen: czy jak odkrece te oibudowe to znaki od razu beda na swoim miejscu (te dwie kreski sa pokrywaja sie, jezeli oczywiscie jest dobrze ustawiony), czy trzeba bedzie przekrecic tym kolem? :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #32 dnia: Maj 06, 2005, 13:06:34 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
trzeba bedzie pokrecic walem, chyba ze bedziesz mial niezlego farta jak sie same ustawia :-), co do problemu to faktycznie dziwny i najgorsze jest to ze wystepuje czasami, a takie problemy najgorzej jest zdiagnozowac
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #33 dnia: Maj 06, 2005, 13:09:01 pm »

arabek#1875

• Gość
Cytat: "Marcin#839"
Co to moze byc: samochod stoi, wrzucam jedynke, wciskam gaz i obroty od dolu idaaaaa strasznieeeee powoli, ekekt taki jak by sie wrzucilo za wysoki bieg, i dochodzi do jakichs tam obrotow i idzie normalnie. Zdarza sie to wylacznie na jedynce i jak ruszam!. A do tego dzieje sie to CZASAMI! hehe Wie ktos co to moze byc? Moze rozrzad przestawiony? :mrgreen: Chcialem ostatno sprawdzic ten rozrzad wedlug przepisu Bociana, ale nie mialem klucza nasadowego zdaje sie 8 zeby odkrecic obudowe, a zwyklymi kluczami nie dalo rady odkrecic niekturych srob. i takie glupie pytanie teraz :mrgreen: czy jak odkrece te oibudowe to znaki od razu beda na swoim miejscu (te dwie kreski sa pokrywaja sie, jezeli oczywiscie jest dobrze ustawiony), czy trzeba bedzie przekrecic tym kolem? :mrgreen:

No moze sie zdarzyc ze beda idealnie ale to jest malo prawdopodobne
wiec bedziesz musial sobie nasadke 22 zalatwic i pokrecic walek korbowym i ustawic dolne kolo na znaku na obudowie pompy oleju i sprawdzic jak stoja kola gorne rozrzadu
ale ciezko zeby byl rozrzad przestawiony bo ten silnik jest cholernie kolizyjny wiec jak by bylo o 1 zabek to juz nie wiem czy nie bylo by kolizji

« Odpowiedź #34 dnia: Maj 06, 2005, 13:13:26 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
kilka osob pisalo juz ze mialo przestawiony o jeden zabek i silnik byl mulowaty kolizji nie bylo, chyba nawet na roverki.pl ktos tam mial taki przypadek
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #35 dnia: Maj 06, 2005, 14:51:10 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
Cytat: "AndrewS#100"
kilka osob pisalo juz ze mialo przestawiony o jeden zabek i silnik byl mulowaty kolizji nie bylo, chyba nawet na roverki.pl ktos tam mial taki przypadek

No mulowaty to on jest wlasnie najbardziej jak ruszam, a tak to nawet niezle sie spisuje, mozna nawet powiedziec, ze jestem krolem wiejskich drog hehehhehee :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:   na trasie warszawa-deblin-pulawy-krasnik, ostatnio przez 200km wyprzedzila mnie tylko lancia lybra, ale to tylko wariaty mnie wyprzedzaja, bo wiecej niz 120km/h (czasem sie zdarzy tyle jechac :mrgreen: )  to kurde troche strach jechac po takich gownianych drogach
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #36 dnia: Maj 06, 2005, 15:44:02 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Cytuj (zaznaczone)
chyba ze bedziesz mial niezlego farta jak sie same ustawia

Mówisz  :lol:  :lol:  :lol: . Zdjęcia w artykule pokazuj? to co zastałem po zdjęciu osłony rozrz?du. Ręcznie bym tak dokładnie nie ustawił  :lol:  :lol:  :lol: .
Zrobił mi stary mił? niespodziewaję :mrgreen: . On chyba lubi być fotografowany.

Co do mułowato?ci silnika przy ruszaniu to rozrz?d to raz a pomiar kompresji to dwa. U mnie przed remontem głowicy jak silnik prawował na 3,5 cylindra to wolne obroty były tragiczne a mimo wszystko nie przeszkadzało mu to w zapiszczeniu na asfalcie  :lol:  :lol: .
Pozdrawiam
Bocian_s#313

« Odpowiedź #37 dnia: Maj 06, 2005, 18:55:32 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
No to jeszcze cos. Ostatnio zmienialem swieczki i jedna byla sucha, dwie byly mokre przy koncu gwintu (nie na dole swiecy), a jedna miala caly mokry gwint. Olej chyba to byl :mrgreen:  . To pewnie nie dobrze?  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #38 dnia: Maj 06, 2005, 22:44:13 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
a moze wtryski za bardzo leja, tak samo zachowuje sie na gazie jak i na benzynie ??
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

« Odpowiedź #39 dnia: Maj 07, 2005, 11:09:05 am »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
Ja nie mam gazu  :mrgreen:  :mrgreen:  Posiadane auto: PN Caro 1.4 16vNOLPG ;)
to ja, byly Marcin#839