Polonez nie jeździ, nie jeździł i nigdy nie będzie jeździł
Eee tam, pierd*licie obywatelu
Zdrowy silnik Poloneza jeździ identycznie jak każde inne auto z mocą 80KM. Wręcz bym pokusił się że Abimex/GSI objeżdża Astrę 1.6 8V czy Gulfa tszy 1.4
Ja miałem na myśli zawieszenie i układ kierowniczy, które są gorsze niż w E30. Mnie się prowadzenie Poloneza nawet w serii podoba, i wiem że jak dobrze przerobić (co nie jest tanie bo trzeba kupić trochę drogich części jak np. zamawiane amortyzatory) to można też w sporcie dawać radę.
Sam skądinąd Polonezem 1.4 który od seryjnego różnił się tylko brakiem tylnej kanapy, wkładałem odchudzonemu E36 316 Compact średnio 7 sekund na kilometrze, będąc przy tym podobnie masakrowanym przez 318is.
Dlatego uważam że nie ma sensu wkładanie do Poloneza silnika z BMW, bo są lepiej pasujące silniki do Poloneza, a łatwiej i taniej jest kupić całe BMW które ma lepsze zawieszenie i mocniejszy dyferencjał, podczas gdy Polonez jest bardzo fajnym autem w trasę, a silnik BMW ma na tyle charakterystyczny dźwięk że od razu zdradza zupełną niefabryczność samochodu, podczas gdy Rovery, Fiaty i Fordy to praktycznie fabryka, bo poza VVC wszystko wyjeżdżało w mniejszych lub większych ilościach.
A silnik OHV też jest spoko do normalnej jazdy, tyle że sens jego rasowania jest tylko jak robisz Poloneza 1600 wg. homologacji i znasz kogoś kto potrafi ten silnik zrobić i wie że każdą pierdołę trzeba skontrolować bo części ze sklepu nie trzymają wymiarów.