Autor Wątek: ---===] Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... [===--- 2017  (Przeczytany 279731 razy)

Odp: ---===] Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... [===--- 2017
« Odpowiedź #1000 dnia: Wrzesień 18, 2017, 21:37:51 pm »

Offline Varisella

• Sympatyk
  • POLONEZ
    • (f)FSO Prima 1.6 16V
Kupiłem sobie nową pompę paliwa do abimexa na tej aukcji, od PHUTOM-CAR:

http://allegro.pl/pompa-paliwa-daewoo-nexia-espero-polonez-nowa-i5588953448.html

Jak widać, w tytule aukcji jest napisane oryginalna, a na zdjęciu jest pompa z nalepką daewoo. To, co przyszło naklejki nie ma, posiada też inny filterek niż pompa na zdjęciu, no i na pewno nie jest oryginalna.

Sprzedający oczywiście dostanie odpowiednią opinię za wprowadzanie w błąd.  <do bani> Na zwroty nie mam czasu, bo auto czeka rozmontowane na nową pompę.
Tom-Car. Hehehehehe. Cwaniaczek i kombinator, takie combo wystrzałowe, polaczek 101%. Kupiłem od typa FABRYCZNIE NOWĄ przekładnię kierowniczą do Poloneza. Po montażu okazało się że przekładnia ma sporo wad co opisywałem też na forum: nie szło wyregulowac jej luzów- albo kiera latała jak po*ebena albo od razu blokowało przekładnię na amen. Kierownica nie wracała do pozycji jazdy na wprost, skręcając w lewo kierownica nie robiła tyle  obrotów co w prawo itp itd. Po demontażu chciałem ten shit reklamować, oczywiście było tysiąc powodów dla których sprzedawca nie mógł uznać reklamacji i jak mi się nie podoba to proszę iść do sądu ;) Cóż, część oddałem w ręce fachowca który orzekł że ta przekładnia bankowo jest regenerowana i to bardzo nie fachowo. Taka sama sytuacja u Tom-Car'a jest z serwami hamulcowymi, zaciskami, pompami paliwa, itp itd. Gość sprzedaje części jako fabrycznie nowe a tym czasem są to graty wzięte ze złomu i ocykowane i odmalowane. Takie to nowe części sprzedają w Legionowie.
"Główną przyczyną awarii Poloneza jest jego użytkownik"
~ mistrz zmiany FSO: Stanisław Majak.

« Odpowiedź #1001 dnia: Wrzesień 18, 2017, 21:43:13 pm »

Offline Oxej

• Sympatyk
    • dużo, aktualnie Caro Plus
Kupiłem sobie nową pompę paliwa do abimexa na tej aukcji, od PHUTOM-CAR:

http://allegro.pl/pompa-paliwa-daewoo-nexia-espero-polonez-nowa-i5588953448.html

Jak widać, w tytule aukcji jest napisane oryginalna, a na zdjęciu jest pompa z nalepką daewoo. To, co przyszło naklejki nie ma, posiada też inny filterek niż pompa na zdjęciu, no i na pewno nie jest oryginalna.

Sprzedający oczywiście dostanie odpowiednią opinię za wprowadzanie w błąd.  <do bani> Na zwroty nie mam czasu, bo auto czeka rozmontowane na nową pompę.

W lewym górnym rogu pudełka widać logo SKV Germany, czyli dystrybutora chińskiego chłamu najgorszej jakości, mylnie nazywanego częściami zamiennymi.
Złombol '23, '24, '25, team Carozela

« Odpowiedź #1002 dnia: Wrzesień 18, 2017, 21:59:12 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Dzięki panowie za opinie... czyli kupiłem chińczyka, cudownie. Zatem bez zastanowienia leci negatyw dla tego pana, na mojego maila nie odpisał, więc daruję sobie walkę, mam nadzieję, że ta pompa pożyje chociaż ze dwa lata...

Inna sprawa, czy na allegro są w tej chwili jakiekolwiek sensowne pompy do abimexa?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2017, 22:17:06 pm wysłana przez daniel22 »
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #1003 dnia: Wrzesień 18, 2017, 22:23:34 pm »

Offline Varisella

• Sympatyk
  • POLONEZ
    • (f)FSO Prima 1.6 16V
Nie daj się robić cwaniaczkom w konia. Idź do jakiegokolwiek sklepu motoryzacyjnego i kup po prostu pompę do SPI. One wszystkie są praktycznie takie same i idzie dopasować każdą pompę do każdego kosza. Może być z Astry, Vectry, Nexii itp. Ważne aby była markowa- ja za Magneti Marelli do Carovera zapłaciłem nie całe 100zł i śmiga jak zła.

« Odpowiedź #1004 dnia: Wrzesień 18, 2017, 22:28:43 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
http://www.iparts.pl/czesc/pompa-paliwa-bosch-0580453449,0-30-0580453449-248573.html Znalazłem coś takiego, będzie pasować, w sumie nie pomyślałem, że można wymienić sam wkład.

Skoro są dostępne lepsze części, spróbuję to badziewie zwrócić.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2017, 22:31:16 pm wysłana przez daniel22 »

« Odpowiedź #1005 dnia: Wrzesień 18, 2017, 22:40:11 pm »

Offline mihals

• Sympatyk
    • Polonez ohv
Najlepiej szukać po numerach czesci,bo pompy do gsi czy czy abimexa były montowane w wielu autach,a można wybierać sobie w róznych jakościach i cenach  :-) Bo gdy powiesz że chcesz do Poloneza to dostaniesz najwiekszy szit jaki jest na sklepie, miałem tak z łożyskiem oporowym jak powiedziałem ze do poloneza to gośc mi dał najwiekszy szit noname który wytrzymał 2 miesiące jazdy i gadka paanie do poloneza niczego innego niema,po numerze częsci nagle okazało się że jest bez problemu dostępne łożysko luka czy valeo.
Cóż jazda polonezem wymaga poświęceń  ;-|

« Odpowiedź #1006 dnia: Wrzesień 18, 2017, 22:41:28 pm »

Offline Varisella

• Sympatyk
  • POLONEZ
    • (f)FSO Prima 1.6 16V
Bosch za 120zł? Moim zdaniem to fake i śmierdzi sajgonkami z daleka. Pomijając- kupujesz dokładnie to co na obrazku. Przepinasz swój filterek i wpinasz kable zasilania i bajlando- tutaj nie ma więcej filozofii. Tak jak pisałem powyżej- ja kupiłem pompę Magneti-Marelli i tak na prawdę nawet nie wiem od jakiego auta- pasowała mi "na oko" i wydajnością i tyle. Włożenie jej w kosz Carovera to 3min roboty.
Co do zwrotu tej "oryginalnej" pompy- cóż...powodzenia :]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2017, 22:43:27 pm wysłana przez Varisella »

« Odpowiedź #1007 dnia: Wrzesień 18, 2017, 22:48:51 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Magneti-Marelli patrząc na jakość ich regulatorów napięcia i alternatorów bałbym się kupować.

Co do zwrotu, rachunek mam, towar zapakowany, więc jak będzie robił problemy, to i ja mu będę robił problemy  :P.

« Odpowiedź #1008 dnia: Wrzesień 19, 2017, 00:27:11 am »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Ja kupiłem do swojego VVC pompę, chyba z Fiata Coupe i w opakowaniu MM była Walbro. :) I jeździ już hoho... z 4 lata może lepiej.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #1009 dnia: Wrzesień 19, 2017, 07:02:02 am »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
Jak kupiłeś przez internet masz 14 dni na zwrot i sprzedawca nie ma innego wyjścia jak oddać kasę.

« Odpowiedź #1010 dnia: Wrzesień 19, 2017, 09:59:04 am »

Offline Varisella

• Sympatyk
  • POLONEZ
    • (f)FSO Prima 1.6 16V
To mu to wytłumacz. To jest człowiek tego pokroju: https://www.youtube.com/watch?v=2zJFhdZ6Ox4
nie mniej jednak życzę pozytywnego rozwiązania sprawy.

« Odpowiedź #1011 dnia: Wrzesień 19, 2017, 11:49:06 am »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
Jak kupione przez allegro to już oni mu wytłumaczą łącznie z blokada konta jakby miał problemy ze zrozumieniem.

« Odpowiedź #1012 dnia: Wrzesień 19, 2017, 12:00:46 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Wszystko dogadane bez problemu, za chwilę odsyłam pompę.  :P Spróbuję się dowiedzieć w tej hurtowni z linku wyżej, czy dostanę Boscha.

« Odpowiedź #1013 dnia: Wrzesień 19, 2017, 12:21:33 pm »

Offline lesor#1973

• FSO:1993-1996 B1078
  • Klubowicz
  • Borełło, Carełło, 115c_w_Jesionie
Kupiłem dzisiaj do polda wzmacniacz kenwood kac 923 , na dniach będę ciągnął okablowanie do bagażnika pod suba. Dobry moment żeby przy okazji ogarnąć temat wstawek w podłodze i wygłuszenia  <lol> .

O, od 21 lat mam identyczny. Jeździł wtedy w borku składaku'79, potem go odłożyłem. Bardzo go lubiłem.
Czas wyjąć z piwnicy. <lol>

W czwartek odebrałem poldka ze Sport&Classic Workshop m.in. po zmianie przewodów elastycznych na mniej elastyczne.

Nie odczułem na razie jakiejś spektakularnej różnicy, bo miałem z przodu nowe, było chłodno, ale za to nie urwą mi się.
Po konwersji na 257, "lucasowskie" są za krótkie i przy maksymalnym skręcie naprężały się mocno.
Zważcie jegomość – odparł Sanczo Pansa – że to, co tam się ukazuje, to nie żadne olbrzymy, ino wiatraki.

« Odpowiedź #1014 dnia: Wrzesień 19, 2017, 14:32:45 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Bosch niestety niedostępny. Z oferty na allegro znalazłem same Getzy, Maxgeary, MTM Motorisierung Technik i same różne dziwne marki.  <do bani> I sytuacja jest taka nie tylko z pompami do poloneza, ale i wielu innych aut... jakbyś ktoś miał jakiś namiar na sensowne pompy będę wdzięczny.

« Odpowiedź #1015 dnia: Wrzesień 19, 2017, 17:28:23 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
No to zostaje podróż w czasie, udanie się do pierwszego lepszego sklepu i zakupienie takich pomp, ile tylko dusza zapragnie.Myślę, że wystarczyło by się cofnąć o te 15 lat i już by się dostało, co by się chciało.Szkoda, że FSO, poszło się je*ać, bo gdyby dalej produkowali (cokolwiek innego) to może od czasu do czasu, wypuścili by jakąś partię części, jeśli było by zapotrzebowanie.Zresztą, było by FSO, to byli by i kooperanci i oni też by coś tam mogli klepnąć.

« Odpowiedź #1016 dnia: Wrzesień 19, 2017, 17:45:11 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Te pompy pasują do iluś innych aut, przecież to mało prawdopodobne żeby nie szło kupić dobrej pompy np. do Peugeota!
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #1017 dnia: Wrzesień 19, 2017, 19:01:03 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Samochód matki zaczął fiksować, więc postanowiła odstawić go do "fachowca", który na wieść, że po 6 km do niego załączył się wentylator sprawdził, czy przypadkiem samochód nie ma HGF'a wyszło na to, że ma. Z głupa zapytałem czy mógłby mi u mnie sprawdzić czy też nie ma HGFa, sprawdził i wychodzi na to, że też ma :| Także swap vol. 3  chyba nastąpi szybciej niż się spodziewałem.

« Odpowiedź #1018 dnia: Wrzesień 19, 2017, 20:21:33 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Te pompy pasują do iluś innych aut, przecież to mało prawdopodobne żeby nie szło kupić dobrej pompy np. do Peugeota!

Właśnie to mnie też dziwi, bo gdyby to była pompa tylko do wyrobów daewoo i FSO, to naturalne by było, że będzie problem z częściami, i z czasem zostanie kombinowanie rodem z Kuby, z przekładaniem i dorabianiem elementów z innych aut, ale kiedy widzę, że ten sam chłam jest dostępny do renaulta i innych zachodnich aut, które przecież mają swoje kluby, są "kultowymi" modelami na zachodzie, to jestem trochę w szoku - chyba, że ten syf idzie jedynie na Europę wschodnią, na ebayu znalazłem oryginalne pompy boscha, podczas, gdy każda nasza hurtownia wypluwa stan zerowy...

« Odpowiedź #1019 dnia: Wrzesień 19, 2017, 20:30:23 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Bardzo możliwe. My zarabiamy jakieś cztery razy mniej niż Europa zachodnia, więc dla nich oryginalny Bosch to taki koszt jak dla nas chińskie badziewie.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E