Tylko, że wtedy już skazujesz układ chłodzenia na zabicie kamieniem, takie proszenie się o kolejne problemy. Chyba, że ma się zamiar odprowadzić auto na złom. Miałem auta po "mądrych" jeżdżących na wodzie, i zawsze układ chłodzenia był w fatalnym stanie, w silniku, który mam teraz rozbierany do remontu, kamień zmniejszył światło kanałów wodnych prawie o połowę. Już lepiej nie żydzić, kupić to petrygo czy inny płyn i dolewać co jakiś czas.
a u mnie nie ma problemu z kamieniem, mimo ze wyby cale sezony,gdy jezdzil tylko na wodzie, ktora spuszczalem na zime (przez ktora nie jezdzil),
gdyby kamien sie odkladam, to moze w koncu zatkalby wycieki w tej zafajdanej tureckiej chlodnicy, a nawet uszczelniacz wystarczal na rok,
czyli mialem juz wode (domyslnie z kamieniem), uszczelniacz w proszku i jeszcze jakies jedno zlo swiata by sie znalazlo np. mieszalem niebiesie z rozowym,
kazde sraudi zaczelo by cieknac wszystkimi wezami i wymiennikami ciepla ,bo nie dostalo G12, a na Polonezie wrazenia to nie robi i mroz go nie chwyta
przeciez woda jest rozna w roznych czesciach kraju, u mnie akurat kamienia nie ma zbyt duzo i jest on w miare miekki (test na grzalce czajnika, porownanie do innych rejonow Polski, gdzie przebywalem),
najczesciej tez jezdze (tzn. jezdzilem jak nie byl rozebrany do malowania) z predkosciami obotowymi silnika 3000-3500rpm i regularnie widzial 120*C na wskazniku,wiec to moglo miec ujemny wplyw na osiadanie kamienia,
a jezeli chodzi o korozje,to cienka warstwa kamienia chroni przed korozja,
po prostu zadne rozwiazania nie sa czarno-biale ,tutaj tez kazdy by chcial miec "miedziana" chlodnice (najlepiej z diesla) do silnika,ktory ma aluminiowa glowice i zeliwny blok (albo aluminiowy w rowerku na stalowej uszczelce)
i co ... myslicie,ze korozja elektrolityczna nie wystepuje na plynie chlodniczym ? otoż postepuje, tylko wolniej niz na wodzie
Można dodać do niej koncentrat płynu chłodniczego, ale nie wiem, jak takie rozwiązanie spisuje się na dłuższą metę.

przeczytaj sobie czym jest plyn chlodniczy, to bedziesz wiedzial tzn. bedziesz mial material porownawczy