Dębice letnie juz dawno klepane sa poza fabryka ,wlasnie Slowenia ,tureckich jeszcze nie widzialem,
ale zimowe ciagle sa z Polski ,nawet Sava Eskimo jest klepanaw Polsce (czyli w Dębicy) i caloroczne tez sa z Polski (chociaz nie widzialem najnowszych rozcznikow,to moglo sie to zmienic),
wyglada na to,ze Dębica zostala z produkcja zimowek dla calej grupy Goodyear
co do znagarow pozostawionyc po Selektolu to nie sadze by byly wieksze niz po Castrolu,
widzialem sporo silnikow po castrolu i nie wierze,ze ten olej jest w stanie cokolwiek wyplukac, bo sam zostawia czarny syf ,zwlaszcza 15W40,
moja OHVka byla zalewana Magnateciem 10W40 od nowosci u pierwszego wlasciciela (czyli do roku 2001) wiec rok po kupnie na nim jezdzilem (do 85kkm),
przy odpalaniu na zimnym (mocno zimnym) byl efekt starujacej turbiny, zawory klepaly ciagle ,a po zalaniu Lotosa 10W40 (gdyby nie cena Magnateca, to bym pewnie dalej go lal) efekt turbiny zniknal, na zawory troche pomoglo chyba docisniecie popychaczy ,wiec nie przypisuje efektu Lotosowi,
no i szybko olej mocno zbrazowial, bo wyplukal syf po casrolu - pozniej nastepne olej byly czystsze po 20kkm niz ten po 2kkm,
popychaczy nie przeplukalo do dzis (kolejne 110kkm) ,bo to praktycznie niemozliwe, trzeba je rozebrac i przeczyscic ,a jakos nie mialem okazji sciagania glowicy,
wiec nawet mi ni mowcie o casrolu,
co do zalewania silnika z wiekszym przebiegiem olejem gorszym ,a wiec przede wszystkim tanszym, to jest to prawidlowe podejscie do wiekszosci egzemplarzy,
bo gdy silnik zaczyna wcinac olej ,to po co mu lac drogi olej ? bez sensu
dlatego Caro+ zalewam 5W40, a Alfe 10W40 ,Lancia kiedys dostawala 5W40 ,ale z czasem przeszla na 10W40, Laguna 10W40,
trzeba byc idiota jak kumpel mojego brata, ktory kupil astreH 1.6 zżerajaca 1l na 1000km i na dolewke kupil na stacji 10W30 czy 5W30 za 60pln 1L ,bo taki zaleca producent,
odbil od tego dopiero, gdy zaczela zrec 1.5l na 1000km - zmienil na jakis nie tani 10W40
a gdy lykala 1l na 300km to oddal silnik do remontu,
wydarzylo sie to w ciagu 1.5 roku, wiec na oleje wydal pewnie z polowe tego co na remont (remont za 2500pln
)