Autor Wątek: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2025** ====----  (Przeczytany 78924 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2025** ====----
« Odpowiedź #340 dnia: Wczoraj o 19:38:15 »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Czy samochód może stać bez przeglądu? Jaka kara za brak przeglądu grozi w 2025 roku?

Samochód nie jeździ po drogach – czy można dostać mandat za brak przeglądu?
Wiele pojazdów zarejestrowanych w Polsce nie jest aktualnie w stanie technicznym umożliwiającym jazdę po drogach. Są to zwykle samochody czekające na naprawę. Ich właściciele często zastanawiają się nad tym, czy w takiej sytuacji mogą otrzymać karę za brak ważnego przeglądu?
Jak dotąd nie ma takiego ryzyka. Przegląd techniczny należy w takiej sytuacji wykonać dopiero wtedy, kiedy auto będzie ponownie nadawało się do eksploatacji. Jeżeli auto bez ważnego przeglądu stoi na posesji, nie generuje zagrożenia w ruchu drogowym. Nie ma zatem podstaw, by jakkolwiek karać jego właściciela.

Takie coś znalazłem w necie..Może to prawda jest?

« Odpowiedź #341 dnia: Wczoraj o 21:33:35 »

Offline banned

• Sympatyk
Dlaczego nie miałaby być prawda?

Co do przepisów, póki samochód jest dopuszczony do ruchu, może jeździć, a żeby był dopuszczony do ruchu, to nie musi mieć przeglądu. Musi mieć dowód rejestracyjny...

Dopiero brak przeglądu, stanowi przesłankę do odebrania dowodu rejestracyjnego przez policję, czyli samochód traci prawa do jazdy dopiero w momencie odebrania dowodu przez policję. Póki się to nie stanie, to może legalnie jeździć bez przeglądu choćby i 10 lat. Ewentualne wlepianie mandatu za jazdę pojazdem niedopuszczonym do ruchu w takiej sytuacji, jest nadużyciem ze strony policji.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #342 dnia: Dzisiaj o 07:22:13 »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
No i wszystko jasne.

Nowe badania techniczne od września 2025. Wyższe opłaty i surowsze przepisy
 Kary za spóźnienie na przegląd 2025: do 600 zł – trzy progi opłat
Ministerstwo wprowadzi także kary dla kierowców za spóźnienie na badanie techniczne. Sankcje przewidziano na trzech poziomach:
    Spóźnienie o tydzień to stawka wyższa o 100 proc. – przy nowej cenie na poziomie 149 zł za badanie auta opłata karna wyniesie niecałe 300 zł za 7 dni poślizgu;
    Po 3 tygodniach stawka rosłaby o 200 proc., czyli na dziś do prawie 450 zł;
    90 dni opóźnienia cena wyższa od standardowej o 300 proc. – dziś w takiej sytuacji kierowca za badanie techniczne miałby zapłacić niemal 600 zł.
Pieniądze z dodatkowych opłat w części mają trafić na infrastrukturę służącą bezpieczeństwu w ruchu drogowym. Część otrzyma Transportowy Dozór Techniczny, który nadzoruje SKP. Część tych środków ministerstwo chce również przekazać do stacji diagnostycznych, czyli byłby to dodatkowy dochód SKP.

« Odpowiedź #343 dnia: Dzisiaj o 12:28:20 »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Źródła? ŻRÓDŁA? ŻRÓDŁA?!?!?!?!

Powielacie głupoty, które nie wynikają z rzadnych przepisów, nawet z projektów ustaw lub rozporządzeń...

« Odpowiedź #344 dnia: Dzisiaj o 12:52:23 »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Dokładnie, czytam jaka tu panika znowu odchodzi, a nic takiego się w przepisach nie pojawiło...
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #345 dnia: Dzisiaj o 12:58:54 »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Źródła? ŻRÓDŁA? ŻRÓDŁA?!?!?!?!

Powielacie głupoty, które nie wynikają z rzadnych przepisów, nawet z projektów ustaw lub rozporządzeń...

TV Republika ;-)

« Odpowiedź #346 dnia: Dzisiaj o 13:55:10 »

Offline banned

• Sympatyk
rzeglądu, stanowi przesłankę do odebrania dowodu rejestracyjnego przez policję, czyli samochód traci prawa do jazdy dopiero w momencie odebrania dowodu przez policję. Póki się to nie stanie, to może legalnie jeździć bez przeglądu choćby i 10 lat. Ewentualne wlepianie mandatu za jazdę pojazdem niedopuszczonym do ruchu w takiej sytuacji, jest nadużyc

TV Republika i AI.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #347 dnia: Dzisiaj o 16:06:04 »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Na peteku standardowo banda spekulantów i trzesidup. Końcem sierpnia byłem na przeglądzie z dupowozem i płaciłem normalnie 98 zł,sam diagnosta też o żadnych podwyżkach nie słyszał w najbliższym czasie więc chłopy dajcie se spokój bo was stres zje  <spoko> Ale przynajmniej coś innego niż wieczne czytanie bzdur na zasadzie LPG 2 grosze w dół,tankować 10 litrów czy się wstrzymać
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #348 dnia: Dzisiaj o 17:32:29 »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Ale Ty wiesz, że nowy cennik to jest już fakt? I wchodzi w życie 18 września.
A o tym, że diagnosta mógł nic nie wiedzieć, to akurat się zgodzę. Raz, że większość diagnostów w ogóle ma w pompie zmiany w przepisach. A dwa, że to był szybki strzał ze strony ministerstwa. Od ogłoszenia projektu w centrum legislacji do ogłoszenia rozporządzenia w dzienniku ustaw minęło ~2 tygodnie.