Autor Wątek: sonda lambda  (Przeczytany 10134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonda lambda
« dnia: Czerwiec 13, 2005, 20:07:41 pm »

policyjny

• Gość
czesc! chcialem sie zapytac czy  w Polonezai Plusie 2000 r jest zamontowana sonda lambda?
ja mam w komorze silnika taka kostke i na nie j jest napisane Emulator sondy. ewentualnie ile kosztuje taka sonda do poloneza i czy ona jest jedno czy moze wiecej przewodowa

sonda lambda
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2005, 22:45:23 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
jest sonda szukaj na końcu kolektora wydechowego "chyba" jest jednoprzewodowa

sonda lambda
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 14, 2005, 01:32:14 am »

batorejro

• Gość
bez emulatora by nie zglupial tylko miesznkę żle bedzie dobierał i byc może zacz?ł by więcej palić

sonda lambda
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 14, 2005, 09:11:52 am »

kowal

• Gość
Bez emulatora lambdy mamy oslawione CHECK ENGINE bledy 44 i 45 - potrafia one niezle rozkalibrowac kompa benzynowego

sonda lambda
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 14, 2005, 12:03:38 pm »

batorejro

• Gość
tak wła?nie.emulator na gazie dobiera skład mieszanki troche na chybił trafił

sonda lambda
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2005, 00:51:59 am »

Przemek#1844

• Gość
nie - powinien przeliczac odrobine charakterystyke tego co sonda widzi po spaleniu gazu na to co powinien zobaczyc komp gdyby mial zblizony sklad mieszanki na benie a po drugie emuluje prace wtrysku - w takt sygnalow z sondy chyba (a moze sie myle - moze w/g czujnika wału)

sonda lambda
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 15, 2005, 01:45:45 am »

batorejro

• Gość
sygnał z sondy lambdy jest w postaci ci?glej(zmieniaj?cy amplitude pr?d stały)nie jest próbkowany daje informacje o stanie mieszanki czy uboga czy bogata  a komputer na podstawie tych wskazan dawkuje tak mieszanke aby współczynniklambda wynosilzawsze 1 a
emulator tak robi tzn. oszukuje komputer tak aby mu sie wydawalo ze jedziemy na benzynie ale zwieksza kat wyprzedzenia zaplonu o jakies 3 stopnie

sonda lambda
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 15, 2005, 19:40:16 pm »

batorejro

• Gość
silniczek krokowy dziala tylko na biegu jalowym. jak emulator nie dziala albo sonda lambda jest kaput to komputer dziala  w jakims tam innym trybie w ktorym to ma na stale zadana ilosc paliwa jaka ma wtryskiwacz.jak samochod jedzie normalnie to wtryskiwacz dawkuje ilosc paliwa (zawor wykorzystujacy efekt piezoelektryczny) a nie silnik krokowy

sonda lambda
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 15, 2005, 20:00:28 pm »

kowal

• Gość
silniczek krokowy dziala ZAWSZE - pozatym silniczek krokowy steruje iloscia POWIETRZA a nie PALIWA

sonda lambda
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 15, 2005, 23:18:29 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
hmm wydaje mi sie ze kazdemu z nas chodzi o cosinnego Ja mam na mysli instalacje gaowa...I wtedy...
Cytuj (zaznaczone)
jak emulator nie dziala albo sonda lambda jest kaput to komputer dziala w jakims tam innym trybie w ktorym to ma na stale zadana ilosc paliwa jaka ma wtryskiwacz

Jezeli nastepuje to o czym mowisz to na gazie raczej nie pojezdzisz...kiedy padnie sonda krokowy z gazu zawiesi nie w jakiejs pozycji....i pojezdzone...
Natomiast jezdzac na benie nie odczujesz padu lambdy w taki sposób...
Daltego batorejro, okresl sie ...bo wydaje mi sie ze mylisz pojecia..
  • Jef
  • Czaku

sonda lambda
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 15, 2005, 23:42:22 pm »

Przemek#1844

• Gość
przy LPGsa dwa silniczki krokowe moi dordzy parafianie...

jeden - normalne dla wtrysku - steruej praca na biegu jalowym i otwiera przepustnice
drugi - otwiera/przymyka doplyw gazu zeby zapewnic odpowiednia mieszanke

wiec i kowal i mastah maja racje

sonda lambda
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 16, 2005, 00:36:57 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
przy LPGsa dwa silniczki krokowe moi dordzy parafianie...

...Czesc Columb... :D
Cytuj (zaznaczone)
wiec i kowal i mastah maja racje

Przypomniał mi sie taki stary teleturniej wedle którego powinno to brzmiec raczej
"mastah i kowal maja racje natomiast batorejro, blefuje..." :roll:
  • Jef
  • Czaku

sonda lambda
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 16, 2005, 00:45:27 am »

Przemek#1844

• Gość
wiem ze to zaskakujaco odkrywcze :) ale czasem trzeba jasno bo beda pieprzyc o nizym z pelnym uporem...

sonda lambda
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 16, 2005, 00:46:19 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
wiem ze to zaskakujaco odkrywcze
spoko moze i masz racje... :roll:
  • Jef
  • Czaku

sonda lambda
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 16, 2005, 02:24:21 am »

batorejro

• Gość
ja pisze o benzynie

sonda lambda
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 16, 2005, 10:14:02 am »

kowal

• Gość
No to na benzynie jak masz padniety silnik krokowy to m.in masz falowanie niskich obrotow, lub ich zupelny brak - to jest najbardziej zauwazalny objaw rypniecia silniczka krokowego.
A to ze pracuje caly czas a nie tylko na biegu jalowym prosto sprawdzic - wez do reki drugi silniczek, podepnij go zamiast tego wkreconego w zespol wtrysku i zacznij dodawac gazu - zobaczysz, ze trzpien CALY czas ise porusza a nie tylko na niskich obrotach :!:

sonda lambda
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 16, 2005, 22:33:21 pm »

batorejro

• Gość
jezeli silnik pracuje na benzynie w to silniczek krokowy jest tylko takim zaworem ktory wpuszcza dodatkowe powietrze bo przepustnica jest zamknieta.a w calym zakresie obrotow nie pracuje .jezeli nie wierzycie to sprawdzcie. polecam Jurgen Kasedosf
"Układy wtryskowe i katalizatory"

sonda lambda
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 16, 2005, 23:29:15 pm »

Przemek#1844

• Gość
sadze  ze ktos przelozyl inna dwururkie - z wtryskowca - ale kat Ci po cholere to nie wiem...

a sonde jak dziala mozesz sobie pod woltomierz wychylowy podpiac albo pod takie ustrojstwo podpiac i bedziesz mial podglad skladu mieszanki - i ulatwiona regulacje jalowych obrotow

sonda lambda
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 16, 2005, 23:39:43 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
Cytuj (zaznaczone)
sadze ze ktos przelozyl inna dwururkie - z wtryskowca - ale kat Ci po cholere to nie wiem...

oprucz tego mam działaj?c? kontrolke check engine ,brak kontrolki ssania na desce,miejsce na kompa.skrzynie z czujnikiem VSS złacze ALDL i jeszcze kilka rzeczy które nie powinny być w tym roczniku

sonda lambda
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 16, 2005, 23:43:07 pm »

Przemek#1844

• Gość
nie! ktos ci po prostu GLI na GLE przerobil!

bo katy i wtryski byly od 91 roku jak caro wprowadzili :) nawet w 1,5L