Autor Wątek: O?wietlenie wnętrza  (Przeczytany 10383 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

O?wietlenie wnętrza
« dnia: Październik 02, 2005, 11:15:45 am »

Russell

• Gość
Witam
Na pocz?tek troche wprowadzenia w temat, czyli jak to mawia pewien polityk rekonesans sytuacyjny......
Mam poldka z 94 roku ale wnętrze mam z pierwszych poldków.A wła?ciwie nie wnętrze a boczki drzwi. Kilka rzeczy wstawiłem z innych starych samochodów jak np chromowane wsteczne lusterko, dr?żek zmiany biegów i kilka innych pierdół. Deski nie znieniałem bo niby na co, ale mysle nad własnoręcznym wykonaniu jakiegos nowego panelu srodkowego, z płyty  mdf czy jak to yak się zwie. A teraz przyszła kolej na o?wietlenie.
1. Czy w borewiczach do oswietlenia wnętrza uzywane s? 4 lampki? z pojedyńczymi żarówami 12V? ja mam lampke na ?rodku sufitu z dwoma żarówami 12V. nie podoba mi się ale nic to wszak.Podł?czyłem sobie lampke z bagażnika do tej sufitowej lampki i umiejscowiłem pod kierownic? coby oswietlała nogi  :D i ziemie na któr? stane po wyjsciu z samochodu.popj?łem j? po chamsku pod kabelki id?ce przednim słupkiem.... Napięcie troche spadło ale zapalała się jak się drzwi otwierało i o to chodziło. tyle że tej górnej lampki juz się nie dało wł?czyc na stałe....... teraz wymysliłem, bo mam odblaski w drzwiach, że jeden z tych odblasków przewierce, i wsadze tam malutk? żarówe.Tak zrobiłem ale teraz jeżeli juz cos swieci to własnie ta żarówa w drzwiach, i to nie wtedy jak je otworaze a wtedy gdy przeł?cze górn? lampke z tryb ci?głego swiecenia.    
No troche namieszałem ale my?le ze da się to zrozumiec.
-------PYTANIE-------
Czym się rózniła instalacja w borewiczu od tej w caro, że tamta potrafiła utrzymac 4 żarówy 12V a ta z caro po trzeciej żarówie juz pada, i czy da się cos zrobic z tym by nie padała?
---No i gdzie należałoby podł?czyc te dodatkowe lampki by zapalały sie po otwarciu drzwi, bo napewno nie tam gdzie ja je podł?czyłem, czyli w przewody id?ce przednim lewym słupkiem do górnej lampki?

O?wietlenie wnętrza
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 02, 2005, 14:50:26 pm »

Boczek

• Gość
russell,  stały plus i dokładnie tam gdzie podł?czyłe?, czyli przy przednim lewym słupku. TO jest mienjsce gdzie l?cz? się przewody z wszystkich drzwi (wł?czniki krańcowe).

O?wietlenie wnętrza
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 02, 2005, 18:06:56 pm »

russell1

• Gość
no OK. dzięki za odpowiedz Boczek. Ale da się cos zrobic z tym żeby nie było takich spadków napięcia? Traz wszystko jest tam podpięte ale widac za bardzo przeci?zyłem instalke i nie działa jak trzeba.
A jak to jest z tymi przewodzikami od oswietlenia bagaznika i od zapalniczki? napięcie w nich jest tylko przy właczonym zapłonie?

O?wietlenie wnętrza
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 03, 2005, 03:30:21 am »

Boczek

• Gość
Cytat: "russell1"

A jak to jest z tymi przewodzikami od oswietlenia bagaznika i od zapalniczki? napięcie w nich jest tylko przy właczonym zapłonie?

To jest bardzo ciekawe pytanie. Zapalniczka powinna działać bez zapłonu, a z o?wietleniem bagażnika to jest różnie. Ja mam bez zapłonu, a Ajk ma przez ?wiatła pozycyjne, a kto? tam jeszcze przez zapłon.

O?wietlenie wnętrza
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 03, 2005, 18:24:50 pm »

taraba123

• Gość
jesli chodzi o spadki napiecia to poprowadz sobie grubym kablem :D lub tez posrebrzanym :) poniewaz te zarowki daja za duze obci?zenie:)  ja tak robilem w maluszku bo mi kierunki nie chcialy zabardzo swiecic a na tylnych zarowkach mialem niecale 10 v :eek:  wiec poprowadzilem se nowa instalacje kablami posrebrzanymi co wiaze sie z wiekszym przewodzeniem pr?du. i od tego momentu swiecily mi lepiej niz w kumpla berlingo 8)  zreszta chyba w kazdym nowym samochodzie instalacja jest robiona na takich wlasnie przewodach.  ;)

O?wietlenie wnętrza
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 04, 2005, 21:50:16 pm »

russell1

• Gość
Mam te lampki na pociętym i robebeszonym przedłużaczu więc przewody s? grube. Ale juz w sumie rozwi?załem problem wykorzystuj?c nieużywane do t?d przewody od o?wietlenia bagażnika i zapalniczki.  A i takie nie na temat pytanie. Czy s? dostępne czarne podsufitki?

O?wietlenie wnętrza
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2005, 16:32:15 pm »

Roki

• Gość
Kumpel sobie zamiast podsufitki wrzucil dywan........:) Naawet ciekawie to wyglada........:) Ja mam zamair obic podsufitowke skajem (analogicznie do polek i calego bagaznika) a jako oswietlenie bagaznika zamowilem juz sobie 150cm neonu gietkiego:))

O?wietlenie wnętrza
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2005, 17:04:35 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
a jako oswietlenie bagaznika zamowilem juz sobie 150cm neonu gietkiego:))
wykonanie to banał nie chce przepłacac na allegro musiałbym tylko wypatrzec w jakims sklepie takie "wezyki"...
Cytuj (zaznaczone)
Ja mam zamair obic podsufitowke skajem (analogicznie do polek i calego bagaznika)
zycze powodzenia z obijaniem swojej meczyłem sie mase czasu...zdiałem ten skay po remoncie bo kolor mi nei pasował do niczego,jak sie nie myle to mam go jeszcze gdzies ;)

• Jef
  • Czaku

Odp: O?wietlenie wnętrza
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 05, 2012, 18:05:02 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Bedzie odkop roku ale co tam :P
Da sie jakos podlaczyc swiatlo na pedaly pod czujnik swiatla wewnetrznego ktore sie zalacza po otwarciu drzwi? Bo mam wypuszczone dwa kable nad pedalami ale zaroweczka swieci caly czas co jest dosc irytujace podczas jazdy. A chcialem aby zapalala sie razem z swiatlem wewnetrznym i razem gasla z nim

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 05, 2012, 18:07:27 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
To puść kable do lampki i tam się włącz :)
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 05, 2012, 18:13:14 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
No wlasnie nie chce zdejmowac sufitu i chce to jakos obejsc po jak najmniejszej lini oporu.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 05, 2012, 18:13:56 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
No to dajesz stały plus, a mase podpinasz pod krańcówkę i powinno działać.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 05, 2012, 18:17:40 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Ale chcialem aby podswietlenie pedalow dzialalo lacznie z podswietleniem wnetrza. Czyli jak chce to sobie wylaczam a nie chce wiercic dziury na przelacznik

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 05, 2012, 18:27:57 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
W sensie, ze wylaczysz je przyciskiem w podsufitce? To chyba nie da rady inaczej, jak założyć oczko przy żarówce i ciągnąć kabel po słupku.

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 05, 2012, 19:37:05 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Chcialem poprostu aby podswietlanie pedalow bylo polaczone z przelacznikiem na suficie od wlaczania swiatla wewnetrznego po otwarciu drzwi. Tak ze jak cos to wylaczam podswietalnie wew i odrazu wylacza mi sie pods. pedalow. Myslalem ze moglbym zrobic przepinke gdzies blizej pedalow

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 05, 2012, 20:38:55 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
No to chyba nie da rady inaczej jak się bezpośrednio wpiąć w lampkę :)
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 05, 2012, 20:55:48 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Blizej pedałów to mozesz sie podpiac tylko pod czasówkę w skrzynce bezpieczników. Ale podpięcie się pod lampke w dachu nie będzie az tak trudne, wystarczy lekko poluzować podsufitkę w kilku miejscach z przodu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2012, 20:58:04 pm wysłana przez Maurer »

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 05, 2012, 21:03:12 pm »

piciek

• Gość
a po co podpinać się pod lampkę skoro nie da się tego sensownie podpiąć? przełacznik przełacza się na pozycję OFF, jednak masa cały czas jest na jednym z pinów (przykręcona śrubą), masa czasówki jest na pinie drugim oraz stały plus.
Wg mnie sensownym rozwiązaniem jest wpięcie się w przekaźnik zwłoczny/urządzenie mikroprocesorowe i zamontować lampkę z wyłacznikiem, lub sterować lampkę sufitową za pomocą lampki przy nogach podając na nią zamiast masy z czasówki masę z lampki oswietlajacej nogi.

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 05, 2012, 23:23:54 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Ja kiedyś, już nie pamiętam po co, zakładałem małą końcówkę oczkową na koniec żarówki. Zreszta zlutować albo drutem owinąć też nie filozofia:)

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 07, 2012, 00:51:12 am »

Offline Szyna

• Sympatyk
    • Lanos HB 1.5 16V
ja wgl bebechy lampki w podsufitce wywalilem i podlaczylem pod to dwa paski ledowe i od tych paskow po slupku puszczony jest sygnal otwarcia drzwi do alarmu i podswietlenie na pedaly ot i cala filozofia, a zdemontowalem tylko slonecznik lewy i lusterko wsteczne.