Witam
Chce się podzielić spostrzeżeniami odno?nie tego projektu. Fajna sprawa zwłaszcza że chcesz to samodzielnie złożyć! Jaki przetwornik zaproponuje już chyba każdy wie... oczywi?cie Tonsil bardzo popularny model, stosowany kiedy? w ?wietnych domowych kolumnach Bolero 200 z tym że w owych kolumnach pracuj? 2 w tandemie, a jest to GDN 20/80 w cenie 140 PLN, faktem jest że ten gło?nik nie jest 4 ohmowy ale zastosowanie odpowiedniej zwrotnicy albo dodatkowo dobranych 2 rezystorów i po kłopocie. Miałem okazję składać suba na tym gło?niku i powiem że z obliczeń tym programem to niewiele zostanie pod uwagę. Real mija się z teori? programow?... Najlepsz? pojemno?ć zbadasz po testach niestety każdy gło?nik nawet je?li jest to ten sam model, ma nieznaczne rozbierzno?ci w parametrach... Więc proponuje zbudować skrzynkę z najlepiej tyln? albo przedni? ?ciank? któr? można by w kazdej chwili przesun?ć abo zwiększyć albo zmniejszyć pojemno?ć. Zacz?ł bym od warto?ci maxymalnej pojemno?ci 40 litrów i zmniejszał pojemno?ć. Należy się też zastanowić jaki oraz ile otworów bass reflex chcemy zastosować i jak chcemy zestroić te otwory względem obudowy!!! je?li chcemy mieć 2 otwory należy inaczej spojżeć na t? sprawę niz w przypadku 1 otworu... inaczej wygl?da też sprawa samego strojenia a to należy już robić po pierwszych testach z wyciętym tylko otworem pod tunel bassreflex. Musisz wzi?ć pod uwagę jakiej ?rednicy ma on być i czy w ogóle się nadaje gdyż
rózna ?rednica wpływa na ogóln? długo?ć tunelu i tym samym zmienimy charakterystykę wylotu względem gło?nika... Sprawę wytłumienia nalezy zrobić przed strojeniem tunelu, jako materiał można zastosować g?bkę, ale tę która się do tego nadaję muzycznie... najlepiej puj?ć do sklepu elektronicznego albo co sprzedaj? gło?niki i tam dokonać zakupu, jednakże wolę stosować materiał elastyczny miekki, może być wełna owcza, albo jak w moim przypadku porozdzierałem star? kołdrę... :D ?cianki trzeba już pokombinować które wygłuszyć, czy wszystkie czy tylko jedn? na której gło?nik jest zainstalowany pozostawić.. to wyjdzie w testach. Płyta wiórowa może być ale nie cieńsza niż te 18 mm choć polecam 22mm i grubsz?. kwestia obicia to już rzecz gustu
Jesli masz duużo tej płyty możesz zbudować 2 obudowy, jedn? o pojemno?ci tej której ja zaproponowałm i ewentualnie zmniejszać i 2 według obliczeń programu i porównać obydwie na "sucho" czyli bez wygłuszenia i z wywierconymi otworami. i zobaczyć która bardziej odpowiada. Wszystko zale?y od tego żeby bas nie był nachalny i nie męczył przez dłuższy czas. no i czy bas ma być na zewn?trz czy w ?rodku auta...
Odno?nie wzmacniacza nie odpowiem czy ma mozliwo?ć mostkowania bo nie spotkałem się z tym modelem. Mostkowanie polega na poł?czeniu odpowiednich końcówek wzmacniacza z gło?nikiem i nie zawsze po zmostkowaniu wzmacniacz oddaje 2 razy więcej mocy Wat.
Aby dobrze nagło?nić auto nie potrzeba ekstremalnie mocnych wzmacniaczy. mostkowanie o tyle jest dobre że obci?zane sa obydwa kanały wzmacniacza, a nie tylko jeden.
Jak co? pominołem to pytać,albo sam napiszę jak mi się przypomni, Poza tym inni odwiedzaj?cy forum maj? spor? wiedzę któr? moga się podzielić :D tyle na ten czas z mojej strony
Pozdrawiam