Autor Wątek: Maćko Atu + 1.4GTi 23E  (Przeczytany 289581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Maćko Atu + 1.4GTi 23E
« Odpowiedź #380 dnia: Wrzesień 01, 2026, 21:17:27 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Jakby Tymińskiemu nie zamknęli interesu, to by tego trochę było. Ciekawe, kto to produkował?

« Odpowiedź #381 dnia: Wrzesień 01, 2026, 22:27:02 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Tymiński z tego co wiem miał sprawę o nielegalny eksport broni.
"Dać Januszowi Rovera, to jak dać małpie zegarek."
- David Lloyd George

« Odpowiedź #382 dnia: Wrzesień 01, 2026, 23:55:19 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
No tak, bo niby na Honkerach do Afryki, było kitrane uzbrojenie, czy tam jak. Nie twierdzę, że jest niewinny, czy odwrotnie, ale gdyby nie to, to może jeszcze coś by się tam kręciło.
Doczytałem ten artykuł, to jakaś firma ELTEM to produkowała.Czyli jak mówię, gdyby fabryka istniała, to te liczniki by były wyprodukowane w większej ilości, bo wiadomo, jako na części zamienne itd.

« Odpowiedź #383 dnia: Wrzesień 02, 2026, 10:30:25 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk

« Odpowiedź #384 dnia: Wrzesień 02, 2026, 18:04:40 pm »

Offline banned

• Sympatyk
No tak, bo niby na Honkerach do Afryki, było kitrane uzbrojenie, czy tam jak. Nie twierdzę, że jest niewinny, czy odwrotnie, ale gdyby nie to, to może jeszcze coś by się tam kręciło.

Pamiętam że była też jakaś sprawa że ktoś robił przeciwko niemu machloje z odbiorem pożarniczym budynku, więc może to też był akt desperacji. Chciał ratować firmę... w każdym razie nie potępiam go, a już zwłaszcza za eksport do Afryki. Podczas obecnej epidemii eboli to tubylcy napadli na szpitale, ukradli chorych, pobili personel medyczny, a namioty spalili. Oczywiście potem wszyscy pozdychali. xD
"Dać Januszowi Rovera, to jak dać małpie zegarek."
- David Lloyd George

« Odpowiedź #385 dnia: Wrzesień 02, 2026, 18:12:34 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Trochę temat odjechał, więc wracając na właściwe tory :P Pan Chińczyk dostarczył PCB, także wersja "niedruciarska" już złożona i siedzi w aucie na stałe :)

Natomiast, żeby nie było tak kolorowo, to w ubiegłym tygodniu podczas nocnej trasy wystąpił mały incydent kałowy. Silnik zaczął strasznie szarpać, falować na obrotach i metalicznie stukać jakby się coś urwało :( Standardowa procedura pt. "miodu kurtyzanie bo się dusi" tymczasowo rozwiązała problem i dojechałem do domu (około 10km). Chociaż obroty na biegu jałowym falowały i co jakiś czas jeszcze czuć było że zapłon wypada, ale najważniejsze - przestał klepać.

Następnego dnia zajrzałem do świec, pierwszy i czwarty cylinder trochę mokry w oleju ale kompresja równa na każdym 15-16 bar. Nie dawało mi to spokoju - zdjąłem kolektor ssący i trochę się przeraziłem bo znalazłem kawałek sklepanego mosiądzu... Ewidentnie coś wpadło pod zawór, a później cofnęło się do kolektora ssącego. Pierwsze podejrzenie - urwana dysza od gazu wykluczona, wszystkie na miejscu. Zacząłem szukać dalej i znalazłem... Nie wiem jakim cudem, ale odkręciły się śrubki przepustnicy i wpadły do cylindrów - jedną cofnęło, druga pewnie wyszła wydechem :(

Przepustnicę skręciłem jakimiś zastępczymi śrubkami znalezionymi w garażu, oczywiście zastosowałem klej do gwintów. Złożyłem całość do kupy i zrobiłem krótką rundę, około 20km w koło komina wykorzystując pełny zakres obrotów. Chyba tym razem miałem farta i silnik przeżył, bo chodził równo, cicho i nie szarpał :]
Był: Caro '93
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM | Renault Megane IV GT 1.6 TCe 205KM

« Odpowiedź #386 dnia: Wrzesień 03, 2026, 17:15:54 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Te śrubki często są zaklepywane po wkręceniu.

« Odpowiedź #387 dnia: Wrzesień 04, 2026, 11:54:43 am »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & ML500'05 & Lancia Y'99 1.2 16V
Elektronika w Twoim wydaniu zawsze cieszy oko i budzi podziw. Fajny projekt i super wykonanie!

A incydent kałowy z gatunku tych niespotykanych, całe szczeście że bez powaznych konsekwencji.

Ponoc regularna tresura powoduje samoczynne dokręcanie sie tych śrubek - więc w "odpowiednio" traktowanych egzemplarzach problem nie występuje :P
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .