Autor Wątek: Podświetlenie deski - chce mieć innego koloru .  (Przeczytany 131115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pod?wietlenie deski - chce mieć innego koloru .
« Odpowiedź #40 dnia: Kwiecień 10, 2007, 22:05:46 pm »

Venomus

• Gość
Ja nie widze na tym zdjęciu (fotka z przeźroczystą plexą) gdzie jest dokładnie ta dioda umieszczona tak ze by wskazówka równo sie świeciła na czerwono przy 30 km/h i tak samo przy 130...  Mozesz zaznaczyc na tej focie gdzie ona ma sie dokładnie znajdować...?? sora lae naprawde cięzko mi to sobiewyobrazić.

« Odpowiedź #41 dnia: Kwiecień 11, 2007, 01:24:04 am »

maras

• Gość
Cytat: "knrdlvn"
Ciężko też jest z obrotomierzem, tam można wyjąć całą ośkę z mechanizmu i tych cholernych sprężynek zwiniętych w spiralki, skrzynka browara dla tego kto złoży to spowrotem tak żeby działało bez zacięć, mi się nie udało (znaczy nie udało żłożyć bo wyrwać i owszem, kurdebele)  

Skąd ja to znam? :P Taki sam los spotkał mój pierwszy obrotomierz 4 lata temu, ale metoda kręcenia w lewo i kalibrowania wskaźówek jak najbardziej trafiona, sam tak to robię. Ładnie Ci to wszystko wyszło, tez chciałem mieć białe podświetlenie, ale przy czarnych cyfrach nie bardzo się sprawdza :|

« Odpowiedź #42 dnia: Kwiecień 11, 2007, 14:19:35 pm »

sebekh

• Gość
ja tez sie z tym bawilem ale naszczescie nic nie zepsulem i udalo mi sie wykalibrowac ze obrotek pokazuje tyle ile powinien, tak samo krecilem w lewo prawo i na maxymalnym wychyleniu zaznaczylem pkt, jak juz sie raz zdejmie wskazowke to juz poznei jlekko schodzi ja je sciagalem za pomoca 2 nozy i w 2 osoby, bardzo delikatnie dzieki temu obrotek dziala, ja mam biale tarcze i zielone podswietlenie

« Odpowiedź #43 dnia: Kwiecień 11, 2007, 14:37:53 pm »

jawiem69

• Gość
troche ten licznik pdswietlany na bialo jarmarkowo wyglada, za duzo tam kolorow, ten zielony nie pasuje w ogole i ten zolyt na obrotku

« Odpowiedź #44 dnia: Kwiecień 11, 2007, 14:58:33 pm »

Reggie

• Gość
Ja tez bym chciał sie dowiedzieć gdzie jest umieszczona ta czerwona dioda ktora podswietla wskazówke...?? :) bo widze ze tak ladnie rownomiernie jest oswietlana  :wink:

« Odpowiedź #45 dnia: Kwiecień 11, 2007, 17:13:13 pm »

knrdlvn

• Gość
Maras dzięki, nie rozumiem tylko tego że masz czarne cyfry. Tzn. że zamontowałeś swoje tarcze i świeci Ci się tło a cyferki i kreski masz nadrukowane na jakiejś folii na czarno, tak? Możesz sie pochwalić jakimś zdjęciem?

jawiem69  mi się tam tak podoba, nic jednak nie stoi na przeszkodzie zmyć zieloną czy żółtą farbę przy okazji zmywania pomarańczowej z cyfr.

Venomus, Reggie    nie ma praktycznie żadnego problemu z jasnością wskazówki w zależności od tego na jakiej pozycji jest. Diody świecą na przezroczysty plastik z jakiego wykonana jest cała wskazówka, konkretnie na to miejsce w jej osi obrotu które jest osłonięte tym czarnym kapturkiem i światło już jest ładnie po jej całej powierzchni równomiernie rozprowadzane.  Na zdjęciach na czerwono diody a na biało  druciki doprowadzające napięcie. Jak widać nie są one idealnie symetrycznie przylutowane ale to w niczym nie przeszkadza, zresztą transformatorówką ciężko się lutuje tak małe elementy.

W zegarku LEDy są w pozycjach odpowiadających godz. 3, 6, 9 i 12, małe wskaźniki mniej więcej tak jak wskazówka patrzy na 50, 90 i 130 st C

« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 11, 2007, 17:43:59 pm »

Reggie

• Gość
Aaaa no to juz wszystko wiem :D dzieks... :wink:

« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 12, 2007, 02:10:51 am »

maras

• Gość
knrdlvn, moje cyfry są czarne, gdyż mam srebrne tarcze wskaźników :)

« Odpowiedź #48 dnia: Kwiecień 12, 2007, 10:18:49 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Co jest  z tymi fotkami ?
Dlaczego nie widze polowy zdjec ?
Dlaczego wyswietla mi sie jakies poryte op_stop(), op_start()
Po kliknieciu na to (tam powinny byc fotki) w poscie kolegi knrdlvn otwiera mi sie glowna strona imageshack a nie zdjecia.... czy tylko ja tak mam ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #49 dnia: Kwiecień 12, 2007, 10:33:35 am »

Venomus

• Gość
Dziękuje Mars.... właśnie o to cały czas mi chodziło... Czyli pod wskazówka nie tkwi jedna dioda lecz jest ich az 4. Spoko. teraz jeszcze pytanie odnośnie zasilania.... do czego potpiełeś te diody... dawałeś na te 4 rezystor?? 1 kohm czy mniejszy???

« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 12, 2007, 10:53:13 am »

e_gregor

• Gość
Venomus, rezystor daj od 820omów do 1k i edzie git. Jeden rezystor na każdą diodę. Nie kombinuj z kilkoma didami na jednym rezystorze.

« Odpowiedź #51 dnia: Maj 14, 2007, 23:40:07 pm »

ToM

• Gość
http://moto.allegro.pl/item191239086_biale_zegary_polonez_caro_dwa_rodzaje.html

A czy te tarcze beda swiecić na niebiesko przy normalnym polonezowskim seryjnym podświetleniu??

A moze poprostu orginalne tarcze pomalowac na niebiesko zamiat tego pomaranczowego zrobic niebieski filtr co Wy na to ??:> :mrgreen:

« Odpowiedź #52 dnia: Maj 14, 2007, 23:42:18 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Zdrap farbe zgodnie z moim opisem.
Wsadź niebieską folię estradową albo niebieskie diody przystosowane do 12V (mozn akupic gotowce w kazdym sklepie elektronicznym razem z oprawkami)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #53 dnia: Maj 14, 2007, 23:44:35 pm »

ToM

• Gość
hmmm a gdzie taka folie mogę dostać??  :roll: nom w kazdym u nas tez ale dioda jedna kosztuje 8 zl  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

« Odpowiedź #54 dnia: Maj 15, 2007, 09:09:37 am »

oski1234

• Gość
Było już pisane że folie można dostać w sklepach z akcesoriami muzycznymi takimi jak stroboskopy itp. bo najcześciej do tego się takiej folii używa.

« Odpowiedź #55 dnia: Maj 23, 2007, 03:57:05 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Zegarki Blue
Na prośbe kolegi

« Odpowiedź #56 dnia: Maj 23, 2007, 08:51:51 am »

Offline Lupo

• Sympatyk
    • Był: FSO Polonez Caro 1.6GLI
Cytat: "Stingerek"
Zegarki Blue
Na prośbe kolegi

No no - musze przyznac ze ciekawie to wyglada.
<font color="#FFFFFF">- O! Widzę, że kupiłeś sobie Golfa.
- Nie, wygrałem. Była to druga nagroda w loterii.
- A to co w takim razie było pierwszą?
- Worek kartofli.</font>

« Odpowiedź #57 dnia: Maj 23, 2007, 11:48:58 am »

homzik

• Gość
DZIĘKI ZA POMOC :D  :D  :D  Jeszcze troszke musze popracować nad tymi zegarkami :roll:  Wskazówki na czerwono  :D  i dlatego przyglądam sie waszej dyskusji na ten temat  :) i napewno jakis kompromis z tego wyciągne :roll: Pytanie mam; Gdzie w najbliższym czasie macie zlocik :?:  bo jako gość niespecjalny wybrałbym sie i na żywo wymienił sie wiadomosciami technicznymi ORAZ PRZESZEDŁ BYM SZYBKI KURS OBSŁUGI KOMPA :idea:  :idea:  :idea:  BO JAK BYŁO WIDAĆ SĄ Z TYM KLOPOCIKI :cry:

[ Dodano: 23 Maj 2007 11:55 ]
MUSZE JESZCZE DODAĆ I PRZYZNAĆ SIĘ BEZ BICIA 8)  ŻE JESTEM NIEFORMALNYM CZŁONKIEM(od kilku lat) FSO AUTOKLUB :) Myśle że tolerujecie takich jak moja skromna osoba bo my tolerujemy :D  czego dowodem był jeden gośc specjalny z waszego klubu u nas na ZLOCIE W TRZEBIEŻY  :D  POZDRAWIAM :o

« Odpowiedź #58 dnia: Maj 23, 2007, 13:48:44 pm »

e_gregor

• Gość
homzik, my ludzi z FSO AK tlerujemy i cenimy. Sam jeżdze z nimi na regionalne spoty gorzej w drugą stronę jeśli chodzi o tolerancję...

« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 02, 2007, 08:57:03 am »

Pudzian_Puławy

• Gość
Cytat: "Lupo#1891"
Cytat: "Stingerek"
Zegarki Blue
Na prośbe kolegi

No no - musze przyznac ze ciekawie to wyglada.

Ja też musze przyznac ze wypassssss....