Co powiecie o oleju ELF SPORTI SRI 15W40 , dobry do Poldka ?
Nie spotkałem się ze złymi opiniami na temat Elfa, t ematy olejowe na forach motoryzacyjnych to taka "Moda na sukces" - tasiemiec na maxa...
Moja Polina od początku latała na Castrolu GTX, potem ten olej zmieniona na GTX 3 Protection, potem jeden sezon latałem na Hight Mileage, potem na Magnatecu (wszystkie minerale 15W40), w tym roku, przy zamawianiu oleju do Corolli (Motul), zalałem Polinę Motulem - o ile w Rolce olej sprawdza się rewelacyjnie o tyle w Polinie nie jestem do końca zadowolony - silnik pracuje twardziej, wydaje mi się że na Castrolu Magnatecu pracował lepiej.
Trzeba też pamiętać o tym że w czasie gdy projektowano silnik do PNa nikt nie brał jeszcze pod uwagę takich standardów olejowych jak dzisiejsze - najtańszy olej na rynku jakościowo będzie lepszy od tego co produkowano te lekko 30 lat temu.
Dlatego, choć na forum Corolli powieszono by mnie za ... osobiście do PN polecam Castrola Magnateca (ale! warto kupić z niemiec, ja kupowałem na Allegro, wychodzi taniej - banki są 5 litrowe, u nas 4 litrowe i te nasze są rozlewane u nas...), jestem też przekonany że i Lotos i Orlen też doskonale by się sprawdziły.