Mam pytanie odnośnie silnika 1.8. Znalazłem coś takiego na jednym z forum "Drugim problemem był fakt, ze wal w 1.8 ma za duzy otwor pod łożysko pozycjonujące walek sprzęgłowy. Prawdopodobine w Roverach ze skrzynia PG1 wogole nie ma tego lozyska ze względu na bardzo krotki dzwon i tym samym walek sprzęgłowy. Widac nie potrzebuje podparcia z drugiej strony. Tak wiec należało dorobic tulejke". Czy to jest prawda bo podobno skrzynia biegów pasuje i nie trzeba nic dorabiać?? Widziałem taż że trzeba zmienić wtryski które maja większy przepływ (218,1 cc/min) żeby silnik chodził na komp. z 1.4 tylko gdzie takie kupić bo numer wtrysków to (0280 150 749) a to nie jest do kupienia w sklepie?? ja mam poloneza 1.6 Abimex i co trzeba przerobić żeby podłączyć wiązkę od 1.4
jezeli masz poloneza 1,6 abimexa,to pierwsza rzecz,ktora byla by potrzebna do swapowania,to drugi polonez-dawca z silnikiem 1,4. dopiero jak wymontujesz z niego wszystkie graty,to mozna pokusic sie o kupno 1,8.tylko pamietaj, 1,8 nie jest tanim silnikiem.
[ Dodano: 22 Sie 2009 17:55 ]Mam pytanie odnośnie silnika 1.8. Znalazłem coś takiego na jednym z forum "Drugim problemem był fakt, ze wal w 1.8 ma za duzy otwor pod łożysko pozycjonujące walek sprzęgłowy. Prawdopodobine w Roverach ze skrzynia PG1 wogole nie ma tego lozyska ze względu na bardzo krotki dzwon i tym samym walek sprzęgłowy. Widac nie potrzebuje podparcia z drugiej strony. Tak wiec należało dorobic tulejke". Czy to jest prawda bo podobno skrzynia biegów pasuje i nie trzeba nic dorabiać?? Widziałem taż że trzeba zmienić wtryski które maja większy przepływ (218,1 cc/min) żeby silnik chodził na komp. z 1.4 tylko gdzie takie kupić bo numer wtrysków to (0280 150 749) a to nie jest do kupienia w sklepie?? ja mam poloneza 1.6 Abimex i co trzeba przerobić żeby podłączyć wiązkę od 1.4
jezeli masz poloneza 1,6 abimexa,to pierwsza rzecz,ktora byla by potrzebna do swapowania,to drugi polonez-dawca z silnikiem 1,4. dopiero jak wymontujesz z niego wszystkie graty,to mozna pokusic sie o kupno 1,8.tylko pamietaj, 1,8 nie jest tanim silnikiem.