O zaletach MEMSa3 w stosunku do 1.6 (Poldorover, Rover T-Seria 2.0) zdaje się było na forum już mówione.
Najwięcej daje spełnienie norm ekologicznych...
Rover 1,8 z kopułką ma 120KM katalogowo
Rover 1,8 na podwójnych cewkach 117KM...
Przy odpowiednio dużej ilości modyfikacji to i tak seria komp nie obsłuży. No chyba żeby dobrać się do wsadu i przeprogramować mapy. Ale tego raczej nie zrobisz na kolanie w domu... A jak się bawić w programowanie to już lepiej świnkę ubrać kompa z 1,4. Koszt podobny a możliwości przypuszczam większe.
Bocian ma kompa z 2.0 co nie zmienia faktu, że nadal nie jest on optymalnie dopasowany do silnika.
Na osprzęcie z 1.8 nie musisz rzeźbić z regulatorami ciśnienia, itp. bo wszystko będzie chodzić, jak należy na seryjnych gratach.
Tak się składa, że ja mam regulator ciśnienia ustawiony na 2,6Bara ale wtryski mam z opla 16V. Po przeliczeniu wydajności wychodzi toto około wtrysku 1,8 rovera.
Podpis Bociana pochodzi z hamowni inercyjnej, która w tym roku pokazywała cuda (Niekoniecznie mam na myśli wynik Bociana, chociaż poniekąd też). I raczej może służyć porównywaniu aut obecnych na zlocie hamowanych na tej samej hamowni.
Też tak uważam że chodzi głównie o zabawę i porównanie się tu i teraz.
Imho chwalenie się tymi wynikami jest bez sensu.
To ma drażnić i działa jak widać

... Podpis tak samo dobry jak napisanie że moje auto ma 7s do 100km/h (ile ma nie wiem bo nie mam miarodajnych wyników). Zaraz by się znalazło 50 przeciwników że to z górki mierzone albo licznik kłamie...
Niekoniecznie mam na myśli wynik Bociana, chociaż poniekąd też
Co by nie mówić to moje auto daje spokojnie rade Wagowskim 130-konnym TDi-kom i to nawet z kompletem na pokładzie więc coś musi być na rzeczy. Ale tak wiem ten z passata się ze mą nie ścigał...
Proponuje najpierw załozyc na osprzecie od 1.4 plus wtryski i kolektor rurowy z 1.8 i zobaczyc, jak bedzie srednio to zawsze mozna zmienic, optymalnie nie jest to prawda ale spokojnie mozna tak jezdzic, a jak ktos ma LPG to oszczednosci z tytułu posiadania 2 cewek zaplonowych i kompa od 1.8 to moze sobie w buty wsadzic. Sens jest przekladac jak mamy kompletny motor z kompem i immo bo inaczej to szkoda fatygi moim zdaniem
Dokładnie.