Autor Wątek: nowe auta - czyli "boże co ty robisz z tą motoryzacją..  (Przeczytany 452060 razy)

Odp: nowe auta - czyli "boże co ty robisz z tą motoryzacją..
« Odpowiedź #240 dnia: Styczeń 04, 2010, 22:27:46 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Cytat: "Grzech#1938"
Cytat: "Sterciu"

Co do Pandy jezdziłem tym na nauce jazdy i nie moge powiedziec ze tam sie nie dało ustawic inaczej nawiewów tak aby nie wialy na ręce kierowcy. Dalo sie bezproblemowo.

Może się nieściśle wyraziłem - a udało Ci się je ustawić na swoją osobę tak żeby powietrze nie dmuchało na kierownicę?  

Tak , nie bylo z tym najmniejszego problemu więc nie wiem o co Ci chodzi, widac nie umiales ich ustawić jak nalezy . Jednakze zawsze ustawialem nawiewy na szybe boczna aby podmuch powietrza nie rozpraszal i tak juz z całej siły skupionych kursantów. Podczas gdy podrozowalem sam , nie miałem najmniejszego problemu ustawic nawiewów tak aby nie dmuchały na kierownicę tylko na kierowcę.

Cytuj (zaznaczone)

Cytat: "Sterciu"

To samo dotyczyło posiadanego fabrycznie haka, do którego powinny być boczne kierunkowskazy, ale zachodnich nowych aut to nie dotyczyło...

Nie dotyczyło , bo mało który nie mial fabrycznie montowanych bocznych kierunkowskaów :D.

Przecież miałem na myśli auta nie mające tych kierunkowskazów. (Tak ciężko wyciągnąć logiczny wniosek z wypowiedzi?) Wtedy jeszcze ich montowanie nie było takie powszechne.

Od poczatku lat 90-tych 90% produkowanych aut miało kierunkowskazy boczne. A przepis obowiązku posiadania takich kierunkowaskazów dotyczyl wszystkich bez wyjatku jezeli w pojezdzie byl zamontowany hak.
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #241 dnia: Styczeń 04, 2010, 22:52:01 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Przepis owszem dotyczył, tylko że nasze władze pojazdy importowane radośnie zwalniały z tego obowiązku.  :mrgreen: Zresztą podobny "luz" dotyczy np Volvo V40. Fabrycznie jest on wyposażony w boczne lampy pozycyjne, które w Polsce są zabronione, a homologację jakoś dostał...
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #242 dnia: Styczeń 04, 2010, 23:07:25 pm »

Offline Konrad

• Sympatyk
Ale przeszkoleni odpowiednio redaktorzy gazety widzą coś innego i nawet twierdzą, że jest tu jakiś odmienny styl projektowania....

Pamiętam jak kiedyś wkurzył mnie artykuł w "Motorze"... W dziale "Używane" porównywali Samarę, Favorit i Poloneza... Polonez miał kwadratowe zegary jeszcze i do testów wzięli samochód z kierownicą od malucha(wzór tak z ok. 89 roku), a pismak napisał, że ergonomia jest słaba bo kierownica przesłania zegary  :x Do tego napisali, że samary i favority przejeżdżają 200 000k m bez remontu a w polonezie naprawa główna jest konieczna po 100 000 km  :x
FSO - trzy literki - miliard emocji :D

Polonez Atu '96 1.6 OHV/1.8 K16    01.2008 - 07.2014
Skoda Felicia '98 1.6 8V                  03.2014 - 08.2015
Mazda 626 '00 2.0 16V                   09.2015 - ?

« Odpowiedź #243 dnia: Styczeń 04, 2010, 23:46:03 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Zresztą podobny "luz" dotyczy np Volvo V40. Fabrycznie jest on wyposażony w boczne lampy pozycyjne, które w Polsce są zabronione, a homologację jakoś dostał...

"Luz" zaden nie dotyczy bo pozycyjne boczne nie są zabronione w PL....

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31.12.2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. Nr 32 poz. 262 z dnia 26.02.2003r.z późniejszymi zmianami).

Zacytuje tylko wybrane pozycje...

Cytuj (zaznaczone)

1. Światła zewnętrzne

pkt.16 - pozycyjne boczne - pojazd samochodowy i przyczepa, których długość przekracza 6 m (długość przyczepy powinna być liczona razem z dyszlem).

Cytuj (zaznaczone)

2. Ponadto dopuszcza się wyposażenie w następujące światła:

pkt. 8 - pozycyjne boczne - pojazdu innego niż wymieniony w ust.1 pkt 16;

Więc co nie jest zabronione jest dozwolone. Pozatym homologacje pojazdu nie wydaje państwo tylko producent Pojazdu. Pojazd zawsze posiada kilka wersji homologacji więc dostosować do danego rynku nie ma problemu nigdy.

A skoro juz przy "swiatłach" to napisze jako ciekawostkę bo znajac zycie nie wszyscy sprawdzają na bieżąco co wchodzi w zycie , jakie ustawy , rozporządzenia....   czy  wiecie ze od 31 grudnia 2009 w/g Rozporządzenia Ministra Infrastruktury nie wolno uzywać zarówek o barwie zółtej selektywnej jak to bylo do tej pory w światlach mijania ?? Nawet auta posiadające zółte odbłysniki lub klosze (co tez się trafialo) równiez nie wolno stosować. Prawo oczywiście zostało dostosowane do Rozporządzeń Unijnych.  (Dziennik Ustaw z 20 maja 2009 Nr 75 poz. 639)

Miały tez sie zmienic warunki techniczne pojazdow oraz ich wyposazenie od 01 stycznia 2010 ale nie chce mi sie szukac czy to weszło w zycie czy nie. Otóż pojazdy obowiązkowo powinny byc wyposazone w boczne kierunkowskazy niezaleznie od tego czy są przystosowane do ciągnięcia przyczep czy tez nie.

Pewnie zaraz napiszecie ze prawo nie dziala wstecz i auta zarejestrowane bez tych kierunkowskazow mogą dalej jezdzić bez nich, otóz nie poniewaz , Warunki Techniczne pojazdów oraz ich wyposazenie obowiązuje wszystkie pojazdy w nich wymienione od dnia obowiązywania wprowadzonych zmian. Prawo w tym momencie nie działa wtecz tylko działa od danej daty i jezeli auto nie spełnia warunków technicznych nie moze zostac dopuszczone do ruchu.

Jezeli komuś się chce to niech sprawdzi w dziennikach ustaw czy to weszło i obowiązuje juz czy nie. Bo u nas w PL cięzko jest cokolwiek sie dowiedziec wczesniej.

Tak samo było z wprowadzeniem VATu na usługi szkolnictwa i do samego końca czyli do 31 grudnia nie było wiadomo czy wejdzie VAT 1 stycznia na te usługi. Jednak okazalo sie zaraz po Nowym Roku ze przesuneli to na styczeń 2011 roku  :lol: .

Moderator może to wydzielic jako watek oddzielny o Nowych Warunkach Technicznych jezeli uzna to za stosowne ;).
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #244 dnia: Styczeń 05, 2010, 00:20:01 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Tyle, że to Volvo pojawiło się zanim ten przepis zmienili...  :wink:

« Odpowiedź #245 dnia: Styczeń 05, 2010, 00:42:57 am »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Ja podałem tylko najświerzsze rozporządzenie , Ty pisałes ze są zabronione czyli wnioskuje ze chodzilo Ci o czas terazniejszy co niesety nie jest prawdą ;). Wczesniej takie auta były rejestrowane tylko pod warunkiem ze światla pozycyjne boczne zastąpiono światła odblaskowymi bocznymi co było dopuszczone.

Mój wujek w 1997 roku kupił nowe S40 , w Polskim salonie , swiatla pozycyjne boczne byly zastąpione fabrycznie swiatlami odblaskowymi bocznymi które nie były zabronione wtedy. A w jaki sposób zastąpione ?? Otóż bardzo latwo , odłączone tylko poniewaz klosz swiatla pozycyjnego byl równiez światłem odblaskowym , a takie mogło auto posiadac. A przepis obowiązywal od 1993 roku bodajze taki ze w odblaskowe boczne móglbyc pojazd wyposazony.  Więc auto w całej rozciągłości spelniało wtedy obecne wymogi :). A to ze ktos pozniej juz podlaczyl je aby swieciły to jest tak samo jak teraz jezdzą auta z niebieskimi diodami które są zabronione.
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #246 dnia: Styczeń 05, 2010, 12:34:40 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Opisujesz właśnie patologię. W praworządnym państwie auto sprowadzone miało by założone odblaski (takie bez możliwości założenia żarówki) zamiast lampek, a nie odłączone dla świętego spokoju przewody.

« Odpowiedź #247 dnia: Styczeń 05, 2010, 13:18:45 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Powiedz mi ze Ty zartujesz.... Nie wiem czy Ty rozumiesz co to jest : "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury  w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia". W takim rozporządzeniu jest napisane co i  jakie warunki musi spelniac pojazd w czasie obowiązywania takiego rozporządzenia.

Jezeli cos spelnia swoją role , czyli jest swiatłem   odblaskowym bocznym  pomimo tego ze po podłączeniu może być swiatłem pozycyjnym bocznym i spełniać dwojaką rolę to nikgo to nie interesuje. W tym momencie (kiedy jest odłączone) jest to tylko swiatlo odblaskowe boczne i nikogo nie interesuje ze mozna włozyc zarówke i bedzie swiecic. Auto spełnialo wtedy wymogi jakie byly stawiane i koniec kropka , pozycyjnych bocznych nie miał bo nie swieciły, tylko boczne odblaskowe. 90% uzytkownikow tych aut po kupnie nawet nie miała pojęcia ze to cos moze swiecic i podłaczenie tego jest banalnie proste. Instalacja elektryczna nie byla wypuszczona do tych lampek tylko w przypadku przednich zwinieta w komorze silnika , a w przypadku tylnych zwykle w "bagazniku" za tapicerką. W zadnym jak to nazywasz "praworządnym państwie" nic by z tym nie zrobili bo w swietle obowiązujacych wtedy przepisów spelnial wymogi mu stawiane. Światła sie nie swieciły tylko odbijał strumien stwiatla od nich. Widze lubisz robić problemy z rzeczy które są strasznie błache i problemow nie powinny stanowic.

Skoro juz ktoś wtedy podlaczyl te lampki sobie sam to juz jego problem w tym , to tak samo jakby ktoś sobie je dodatkowo załzyl do auta w którym ich fabrycznie nie było. W przypadku kontroli zabrany dowód , a w przypadku przeglądu pojazd nie dopuszczony do ruchu.

Naszczęście warunki techniczne sie zmieniły dawno temu i bardzo dobrze bo zabronienie uzywania pozycyjnych bocznych było poronionym wymysłem. Nikomu to kompletnie nie przeszkadzało a było zabronione.
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #248 dnia: Styczeń 05, 2010, 13:58:10 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
No cóż - chyba jestem za uczciwy...

« Odpowiedź #249 dnia: Styczeń 06, 2010, 16:50:24 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
Sterciu,  mam pytanie co do przednich zoltych swiatel, jako ze takowe obecnie posiadam, czy dotyczy to rozwniez halogenow p.mgielnych?

« Odpowiedź #250 dnia: Styczeń 06, 2010, 19:51:35 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Cytat: "G.T."
Sterciu,  mam pytanie co do przednich zoltych swiatel, jako ze takowe obecnie posiadam, czy dotyczy to rozwniez halogenow p.mgielnych?

G.T., zapis jaki znalazlem brzmi nastepujaco:

§ 2. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r.

czyli o przeciwmgielnych przednich nie ma wzmianki wiec wychodziłoby ze nie sa zabronione.

Dalej mozna doczytac sie czegos takiego.

ZAŁĄCZNIK Nr 6 (98)

WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY

Lp. 1 światła drogowe barwa biała
Lp. 2 światła mijania barwa biała
Lp. 6 światła pozycyjne przednie barwa biała
Lp. 15 światła obrysowe przednie barwa biała
Lp. 17 światła postojowe barwa biała - żółta samochodowa, jeżeli światło jest połączone z kierunkowskazem bocznym lub bocznym światłem pozycyjnym
Lp. 18 światło do jazdy dziennej barwa biała

czyli nadal nic o p.mgielnych przednich nie ma wiec co nie jest zabronione jest dozwolone w/g mnie ;)

[ Dodano: 2010-01-06, 20:01 ]
Jednak czytajac dalej natykam sie na takie cos ;)

"§ 2.  Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:

(i tutaj wybrane , interesujace nas rzeczy:)

Przeciwmgłowe przednie , barwa : biała lub żółta selektywna

Dodam ze jest to znalezione w (to samo które mówi o bawie zółtej selektywnej dla innych swiateł):

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 4 maja 2009 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2)

(Dz. U. z dnia 20 maja 2009 r.)

czyli p.mgłowe przednie sa nadal dozwolone barwy zoltej selektywnej :).
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #251 dnia: Styczeń 06, 2010, 20:09:07 pm »

Offline G.T.

• Sympatyk
Sterciu,  a teraz zmieniajac troche temat swiatel mijania i p.mgielnych

z przytoczonego przez ciebie cytatu wnioskuje ze w polsce sa legalne tzw amerykanskie postoje, czyli przednie kierunki stale swiecace slabszym swiatlem i zaswiecajace sie mocniej w momencie migania

dobrze zrozumialem?

« Odpowiedź #252 dnia: Styczeń 06, 2010, 20:27:28 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Nie , tutaj chodziło o światla pozycyjne boczne , czyli te co są zwykle z boku w zderzaku. One mogą pelnic role pozycyjnego bocznego lub kierunkowskazu ewentualnie. U mnie własnie w samochodzie jest takie swiatło i z nim mialem problem. Warunek taki ze ta sama zarówka musi dzialac jako pozycyjne i w przypadku kierunkowskazu migać.

Tutaj tak pobierznie przedstawie o co chodziło mi.

Pierwsza fotka jest auta które ma normalnie fabryczny kierunkowskaz boczny w błotniku.

A to jest taki sam model auta jak powyzej (tylko wersja amerykańska) i tak jak ja mam  światło pozycyjne boczne w zderzaku , w przypadku właczenia kierunkowskazu zastępuje ono kierunkowskaz boczny i poprostu "migać" zaczyna. Nie jest w momencie "migania" podswietlona lampa inną zarówką  poniewaz ta sama zarówka "miga". Kierunkowskazu bocznego w blotniku jak powyzej w pojezdzie na fotce  nie ma juz.

Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #253 dnia: Styczeń 06, 2010, 21:24:44 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Skasowali ten przepis o widoczności kierunkowskazu bocznego pod kątem iluś tam stopni do płaszczyzny boku samochodu gdy patrzy się od tyłu? Bo pod tym względem to kierunek w zderzaku jest zupełnie bezużyteczny...

« Odpowiedź #254 dnia: Styczeń 06, 2010, 22:54:04 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
EDIT: Chcialem edytowac i zdjecie wkleic ale usunąl mi sie post  :evil:

Przepisu takiego nie ma ze musi być widoczny  pod kątem iluś tam stopni do płaszczyzny boku samochodu .  Kierunkowskaz ma byc widoczny z boku pojazdu , i to tyle.

Teraz w wielu pojazdach osobowych  kierunkowskazy są w listwie na błotniku przednim , zwykle są klosze równo z listwą..... , albo nowa moda kierunkowskazów w lusterku....

Dodam ze zapisu takiego o jakim piszesz nie widziałem juz  w rozporządzeniu z 1993 roku...... To za komuny lubieli strasznie jakies dodatkowe dziwne wymagania stawiac ;).
Pozdrowionka ;)

« Odpowiedź #255 dnia: Styczeń 08, 2010, 06:27:52 am »

Buszek

• Gość
Ja trochę z innej beczki .

Jak wiadomo cały świat zachwyca się teraz silnikami FSI z bezpośrednim wtryskiem paliwa do cylindra które ce"ch*"ą się wysoką mocą i niskim zużyciem paliwa ale ...
W tradycyjnym układzie wtryskowym wtrysk ma też za zadanie obmywać zawory i kanały dolotowe , jak wiadomo w silnikach FSI tego nie ma  8)

Audi RS4, 60kkm przebiegu

Porsche Cayenne Turbo z 2009 roku

« Odpowiedź #256 dnia: Styczeń 08, 2010, 09:47:54 am »

e_gregor

• Gość
Masz jakiegoś linka do artykułu czy to Twoje prywatne doświadczenia? Bardzo ciekawy temat!

« Odpowiedź #257 dnia: Styczeń 08, 2010, 12:01:52 pm »

Offline banned

• Sympatyk
To jak się tego syfu pozbyć? :roll:
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #258 dnia: Styczeń 08, 2010, 13:54:51 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
A ja takowy syf (dwa razy więcej)pewnego razu ujawniłem na zaworkach ssących swojego OHV po całkiem niedużym przebiegu... Polonez jak sadzę nie ma silnika z FSI...
Wiec uznałem, że nośnikiem syfu, który spiekł się na zaworach było paliwo. Teraz po tych zdjęciach już wątpię. Co powietrze przez filtr było takie brudne ? Czy tyle oleju leje się przez prowadnice zaworowe ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #259 dnia: Styczeń 08, 2010, 15:15:28 pm »

Buszek

• Gość
Tutaj link do dyskusji na forum Audizine  , a tu na StreetRacing forum .