Dobra ruszam z tym koksem
Jak Bartek pisałeś- skołowałem sobie poduchy silnika Do BMW z silinikami 6-cio Cylindrowymi 12 zaworowymi
M20 i M21
te akurat konkretnie do starej E30 2.4td 2.5i.e
Teraz pytanie: bo te poduchy mają takie wystające małe szpilki gumowe
i rozumiem że tymi szpilkami skręcać w dół do belki- żeby zapobiec obracaniu się poduszki tak?
Druga sprawa. Czytałem Artykuł Elwooda o poldofordach
Dorwałem w końcu skrzynie MT75 manualna 5 biegowa pod Silniki V6 (obecnie jest jedna sztuka tej skrzyni do kupienia z allegro za 500zł ale to jakiś shit niekompletny) Kupiłem więc całe auto na cześci- zabrałem co potrzeba i resztę na złom wywiozłem. Wyszło że straciłem łącznie jedynie 75zł. (w tym 50zł na paliwo) więc opłacało się.
tu porównania skrzyń
1) skrzynia 5-biegowa FSO Poloneza
2) skrzynia 5-biegowa MT75 Ford Scorpio mk1 V6 2.9EFI
3) skrzynia 4-biegowa typu 3(C) wzmacniana Ford Granada mk2 V6 2.3
Podpora skrzyni FSO jest umiejscowiona niemal że na tej samej wysokości co MT75
porównanie dzwonów Forda V6 i FSO
lekko podciąłem na wlocie tunel ale widzę, że to nie było aż tak konieczne
Porównanie wałów FSO i Forda Scorpio
teraz pytania:
1) Wał od Scorpio to dość masywny kawał rury ale jak się weźmie do ręki to wydaje się lekki - jakby ścianki były cienkie. Czy lepiej przełożyć wał od poloneza do tej skrzyni forda czy lepiej skrócić ten od Scorpio.
2) Czy nie lepiej będzie przespawać jedynie końcówkę wału od scorpio do wału polonezowskiego żeby pasowało skręcić ją ze skrzynia MT75?
3)czy wał poloneza wytrzyma moment i 170KM
Przerabianie skrzyni (skrócenie)
Tamta skrzynia typu 3(C) odpadła bo miała zbyt daleko drążek zmiany biegów(musiałbym poszerzyć otwór na drążek w tunelu i przestawić gdzieś drążek hamulca ręcznego) w skrócie musiałbym zmieniać biegi z tylnej kanapy. Ta skrzynia MT75 jest też długa - tzn. sam drażek zmiany biegów jest za daleko w tył wysunięty.
Pomyślałem że drążek zmiany biegów w skrzyni MT75 idzie dość prosto przerobić poprzez skrócenie i przesunięcie do przodu wybieraka zmiany biegów.
Więc taka operacja podcięcia podpory wybieraka i wodzika wybierającego biegi
w edytowałem jakby to się przybliżyło
3-4cm to jest bardzo dużo. Końcówkę podpory też bym uciął
i jak myślicie?