Autor Wątek: Zimowy zawrót głowy :)  (Przeczytany 22659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zimowy zawrót głowy :)
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 03, 2010, 16:51:24 pm »

et22

• Gość
Ja jeszcze nie wyjeżdżałem odkąd spadł śnieg. Ale codziennie chodzę odśnieżać parking i auto ;P

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 03, 2010, 17:27:06 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
mi go znow zasypalo :( i najlepsze, keidys co byl taki silny wiatr... otwieram na drugi dzien auto a tam w srodku pelno sneigu  :shock: nie wiem ktoredy nawiało. Wszystko pozamykane... pewnie jakas szczelina miedzy uszczelka a drzwiami. A uszczelki sa w stanie idealnym...

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 03, 2010, 18:24:33 pm »

Offline CoveName

• Sympatyk
  • Pasji Nie Zatrzymasz !
Ja swoje autko odpalam od strzała cały czas garażowany ale i tak muszę codziennie odśnieżać z rana, akurat wiatr nie jest po mojej stronie, przymarzł mi jedynie zamek od wlewu paliwa jak udało mi się otworzyć po 10 minutach to najpierw odmrażaczem do zamków potem WD i otwiera się tak jak ma:)
W poszukiwaniu.........

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 03, 2010, 22:38:15 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
    • Peugeot 208 / Fiat 126p 1977r
Cytat: "Stingerek"
Lusterka ! a raczej ich wewnętrzne obudowy - ja to na zimę upycham watą.

Potwierdzam. Ja otwory pod zaślepkami pozaklejałem matami wygłuszeniowymi i od razu lepiej.
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak"

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 03, 2010, 23:03:25 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
swojego poldka też muszę pochwalić  :) zawsze odpala , uszczelki drzwi też mi poprzymarzały  :(  jak miałem możliwość wprowadziłem do garażu i dokładnie wyczyściłem je z wody , teraz jest ok  :) zimówki na 4 kołach i jazda po śniegu nie jest wcale taka straszna jak mówią  :wink:  jedyne na co mógłbym narzekać to grzanie... zanim się rozgrzeje tak żeby było w miarę ciepło , trochę trzeba przejechać... a mam osłonkę gumową z przodu  :) daje to zauważalny efekt  :) chociaż i tak grzanie mogłoby lepsze być...

« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 03, 2010, 23:09:31 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
    • Peugeot 208 / Fiat 126p 1977r
Ja na ogrzewanie nie mogę powiedzieć złego słowa. Dzisiaj jak wracałem do domu (24km) to musiałem się zatrzymać i zdjąć kurtkę bo się wysiedzieć nie dało, taki upał  :mrgreen:
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak"

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 03, 2010, 23:13:43 pm »

Michau

• Gość
ta no klima grzanie tyłka, itp... ten to ma dobrze :D

« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 03, 2010, 23:34:34 pm »

Offline krzychumy4

• Sympatyk
Mój pold stoi na podwórku cały czas nakryty kilkoma kocami i starymi ręcznikami (maska z reflektorami, cały dach ze wszystkimi szybami, bagażnik razem z reflektorami tylnymi). Jestem cały czas przygotowany na padający śnieg czy mróz :)  A jak trzeba wyjechać to ściągam wszystkie warstwy na płot obok :) Jeszcze nie miałem problemu żeby mi nie zapalił na tych mrozach 8)  Jedynie to centralka się nie domyka od kierowcy na tym mrozie wiec zamykam na kluczyk (siłownik centralki master). Wyciszyłem grot zamykania od kierowcy szmatką która niestety zamarza  :| Uszczelki też lubią przymarznąć ale niedługo wazelina pójdzie w ruch  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 04, 2010, 20:45:49 pm »

Offline zimnylech

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ 00' Subru OUT H4
ja mam tak jak jeden z użytkownik napisał, wolno zakręci ale kolejny ruch to odpala od strzału, przez ten tydzień dogryzano mi w szatni "gdzie stoisz, to ci pożyczymy prądu" wszelkie niedopowiedzenia znikają po przekręceniu kluczyka, odpala jak nówka, a z drzwiami nie miałem jeszcze problemu ale przydał by mi się grill z opcją zimową, no chyba że w grillu z ori zamiast siatki dam karton :D albo za siatką. A i pod górkę startuję pięknie, "przedniaki" tylko patrzą heheh

« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 04, 2010, 21:24:32 pm »

Offline szelest

• DRUCIARZ
  • Sympatyk
    • Pn C- 95'
mój pali od strzała. Apropo zamarzania to mi zamarzły: klamka, uszczelki, zamek ten co blokuje drzwi żeby się nie otwierały (jak otworzyłem to się ich potem zamknąć nie dało:D) dopiero jak się nagrzał to udało się je zamknąć

« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 04, 2010, 22:24:46 pm »

VOX

• Gość
mi zamarzły spryskiwacze, ale płyn letni jeszcze siedzi. Po pół godziny jazdy odmarzają, ale trzeba zalać jakiegoś zimowego chyba już  :lol:

« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 04, 2010, 22:44:56 pm »

Offline szelest

• DRUCIARZ
  • Sympatyk
    • Pn C- 95'
A jeszcze jak jest zimny bardzo to głupieją wycieraczki i ich jeden ruch to pół normalnego okrążenia, czyli zatrzymują się raz na górze raz na dole, jak się nagrzeje to wszystko wraca do normy

« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 04, 2010, 22:46:56 pm »

Offline krzychumy4

• Sympatyk
Dzisiejszy filmik jak odpalałem poldzisława na mrozie :)
http://www.youtube.com/watch?v=8ZUgEgjJ1A4

« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 05, 2010, 00:25:26 am »

myambo

• Gość
Mój palić, pali dobrze, trochę z początku na ssaniu się dławi, ale jak się trochę rozgrzeje jest dobrze, takiego ma  focha. Pali ostatnio dość sporo( główkuje co jest przyczyną).
Zdążyłem się już zakopać, ze dwa razy mimo zimówek  :mrgreen:. Frajda z jazdy spora  :mrgreen:  Na szczęście garażowany, przymarzających zamków "brak", drzwi nie muszę domykać, więc jeden problem mniej.
Byle zejść z tym spalaniem i będzie wszystko lux  :P.

« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 05, 2010, 09:55:17 am »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
  • Polonez Caro 1.6 GLi 96'
Cytat: "myambo"
Pali ostatnio dość sporo( główkuje co jest przyczyną).

Termostat
Poloneza chwalić nie trzeba,bo by to było jak wlewanie wody do morza.
OSTERZEGAM PRZED ZLODZIEJSKIMI PRAKYTKAMI T-MOBILE
Pożyczki bez Bik-u,teren Częstochowy zapraszam 797-603-075 lub PW

« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 05, 2010, 11:54:04 am »

Barti

• Gość
wczoraj jechałem troche po śniegu pojeździć bokami ale nici z tego! mam opony z przodu letnie (jak ja skrecam to jade prosto!) ;D a z tyłu bodajże uniwersalne ale nie wiem czy to zimówki też. Mam pytanie, chce kupić 2 koła zimowe (nie mam kasy na komplet) to gdzie najlepiej dawać te zimówki? bo jak myśle że z przodu daje skręcanie a z tyłu jakbym dał to lepiej by uciekał od śniegu jak się ugrzązne... czyli dwie opcje.... 1: przód: zimówki tył: uniwersalne czy 2 opcja: przód: uniwersalne, tył: zimówki... dajcie jakieś rady ;) swoje doświadczenia itd bo ja pierwszy raz jade zimą :P
i jeszcze jedno, po co ludzie ładują coś cięzkiego do bagażnika? za bardzo jedzie bokiem zimą czy co? jesli to tak trzeba to ile trzeba tego ładować? :D

« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 05, 2010, 12:01:02 pm »

Offline DaMaGe

• Sympatyk
    • PN C+ 1.6 GLI `2000
na tyl zimowki, na przod uniwersalne

dodatkowe obciazenie tylu auta;)

« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 05, 2010, 12:04:08 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Srata tata.... Ja bym dał lepsze na przód !
Wole się nie rozpędzić..... niż nie zahamować.

Jak to nie masz kasy na komplet ?
Na szsrocie używki w bardzo dobrym stanie kupisz po 40zł sztuka.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 05, 2010, 12:05:27 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Ja dałem zimówki na przód, żeby jakoś skręcać, a nie jechać prosto, miałem Dębicę Passio, założyłem jakiś chiński Rotex, który na śniegu się bardzo dobrze sprawdza. 165/80/13. Z tyłu mam letni Kormoran Impulser 185/70/13. Bardzo dobrze się lata bokiem.

[ Dodano: 05 Gru 2010 12:06 ]
Cytat: "Stingerek"
Srata tata.... Ja bym dał lepsze na przód !
Wole się nie rozpędzić..... niż nie zahamować.

Otóż to, skuteczność hamowania też mi się poprawiła gdy dałem zimówkę na przód. Inna sprawa, że letnia opona z tyłu to problemy z trakcją na wzniesieniach.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 05, 2010, 12:07:41 pm »

Offline DaMaGe

• Sympatyk
    • PN C+ 1.6 GLI `2000
no to wychodzi na to ze tylko ja mam na tyle zimowki a z przodu letnie?:P   jakos nie mam problemow z jazda na zakretach ani z hamowaniem a wiele po lodo-sniegu jezdze:)