Autor Wątek: -= LINKowisko =-  (Przeczytany 2473766 razy)

Odp: -= LINKowisko =-
« Odpowiedź #9300 dnia: Wrzesień 22, 2025, 09:33:50 am »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Ostatnio padły mi krzyżaki wału napędowego w daily 4x4,są jakieś prasowane i zrobienie tego z wyważeniem 800-1100 zł w zakładach zajmujących się wałami.Tymczasem w hurtowni ogarnęli mi cały nowy wał z nty za 670 zł który siadł bez żadnej rzeźby i nic nie wibruje nawet przy 170km/h więc z czym do ludzi .Europa z cenami sama się zaora  <spoko>
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #9301 dnia: Wrzesień 22, 2025, 11:12:02 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
ZUS + dochodowy+ prąd i gaz + podatek od nieruchomości + BDO + RODO i wszelkie możliwe przeglądy budynków, sprzętu i instalacji ...
Wiadomo, że musimy zginąć.

« Odpowiedź #9302 dnia: Wrzesień 22, 2025, 11:35:09 am »

Offline banned

• Sympatyk
Nawet gdyby tego nie było, i tak nie mamy szans.

Chiny; brak oczyszczalni ścieków, nielimitowane godziny pracy, dużo niższe pensje, brak emerytur, w porównaniu z Europą brak opieki zdrowotnej.

Jedyna opcja żeby przetrwać, to całkowicie odciąć się od tych śmietników i przejść na obieg zamknięty w gospodarce Europejskiej. Zamknięty w sensie całkowity zakaz importu z tych tanich krajów które własne zasoby i ludzi traktują jak śmieci, żeby ludzie nie mogli srać do własnego gniazda.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2025, 12:00:45 pm wysłana przez banned »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #9303 dnia: Wrzesień 22, 2025, 16:17:21 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Ja jednak bym przestał rozwalać kasę i robić długów.
Skasował socjal i obniżył podatki. Wiadomo, że nie da się tego zrobić gwałtownie, tylko małymi krokami. Zgłaszałem zmiany do "komisji Rafała Brzoski" ale nawet nikt się nie odezwał. Więc pewnie PO olało tematy. A mojej branży jest tysiące sprzecznych i niepotrzebnych regulacji.

« Odpowiedź #9304 dnia: Wrzesień 22, 2025, 22:28:10 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Ależ ja się zgadzam!

Tylko że bez totalnej blokady importu, zawsze będziesz miał takiego Janusza jak Morfina powyżej, który sra do własnego gniazda, bo kupił taniej, i myśli że jest cwany bo raz na 10 lat zaoszczędził kilkaset zł.
A tego, że przez takie podejście będzie sam miał mniej klientów na swoje usługi, już pewnie nie ogarnia.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #9305 dnia: Wrzesień 23, 2025, 09:35:40 am »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Tyle że ten "Janusz" niema problemu z życiem na normalnym standardzie mimo mieszkania w polsce i nie musi płakać na forum o tym że nie starcza od wypłaty do wypłaty czy będzie musiał żreć szczury bo cienko z kasą.Cytujac klasyka "trzeba było iść do uczciwej roboty a nie na studia"  <spoko> Jak ktoś chce być patriotom i wybierać nasze produkty to proszę bardzo,ja niemam zamiaru dawać się ruchać w imię pochodzenia bo patriota ze mnie średni i chętnie będę srał do własnego gniazda puki to gniazdo tak samo sra na mnie poprzez podatki i całą resztę bzdur
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2025, 09:39:27 am wysłana przez Morfina »
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #9306 dnia: Wrzesień 23, 2025, 10:17:24 am »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Spokojnie po Ciebie też przyjdą.

Problemem kapitalizmu jest to, że zyski liczy tu i teraz. To w perspektywie dziesiatej lat prowadzi do jego zagłady poprzez uzależnienie się od zewnetrzych dostawców.
W 2020 r. było widać do czego prowadzi strategia produkcji kluczowych komponentów każdego urządzenia na drugiej półkuli.

W chwili, 100% uzaleznienia od dostawców pozaeuropejskich wystarczy, ze pan chińczyk kichnie, a europie wszystko zacznie sie wszystko walić, bo nie bedzie ona zdolna wytworzyć jakiegokolwiek produktu samodzielnie.

« Odpowiedź #9307 dnia: Wrzesień 23, 2025, 12:17:35 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Jedyna opcja żeby przetrwać, to całkowicie odciąć się od tych śmietników i przejść na obieg zamknięty w gospodarce Europejskiej. Zamknięty w sensie całkowity zakaz importu z tych tanich krajów które własne zasoby i ludzi traktują jak śmieci, żeby ludzie nie mogli srać do własnego gniazda.
Oooo... też tak uważam. UE powinna być samowystarczalna.
A najwyższą głupotą obecnie jest dopuszczenie samochodów z chin.

« Odpowiedź #9308 dnia: Wrzesień 23, 2025, 14:04:04 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Raczej przy dzisiejszej rzeczywistości to niemożliwe , żeby być samowystarczalnym. Po drugie trzeba by wszczepiać od małego patriotyzm do kupowania swoich wyrobów. Następnie spowodować obniżkę niebotycznych zysków firm i banków, banki w kraju zarobiły w 2024 r ponad 40 mld zł netto. A zarobki prezesów i dyrektorów też są nieprzyzwoicie wysokie, bo nawet 7 mln za 2024 r. I wtedy można myśleć o walce z chińczykami.

« Odpowiedź #9309 dnia: Wczoraj o 00:43:59 »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Można kupić Polskie jak jest dobre i w podobnej cenie co zagraniczne. Każda inna opcja to szaleństwo.
Natura nie lubi pustki i widać to po Rosji. Zostali odcięci od wielu rzeczy, 2 lata bolało i wiele tematów ogarnęli sami. A resztę zastąpili produktami z BRICS.
A my np będąc dużym eksporterem owoców i mięsa zostaliśmy odcięci od rynku zbytu w imię wyższych idei. W ramach otarcia łez USA wsadziło nam drogi gaz LNG. Tylko zachód nie respektuje sankcji i po cichu robi biznesy. Tak samo i Chiny i USA. A my jesteśmy tym głupkiem z zasadami.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 00:47:06 wysłana przez diodalodz »

« Odpowiedź #9310 dnia: Wczoraj o 19:49:30 »

Offline banned

• Sympatyk
Tyle że ten "Janusz" niema problemu z życiem na normalnym standardzie mimo mieszkania w polsce

A już myślałem że będę miał okazję przeprosić, bo chciałem dopiec temu, który mnie dopiekał ale mnie trochę to jednak męczyło bo mój atak nie był intelektualnie uczciwy. Fajnie że Ci się powodzi. Tylko żebyś się nie zdziwił jak te chińskie części rozlecą się w sposób w który nigdy nie powinny. Chiny to pod pewnymi względami państwo bardziej zakłamane niż ZSRR. U nich nowe samochody rozpadają się podczas jazdy, a budynki walą, z powodu fałszowania stali i cementu.

Problemem kapitalizmu jest to, że zyski liczy tu i teraz.

Kapitalizm to był w XIX wieku, kiedy firma umierała razem z właścicielem, który miał decydujące słowo we wszystkim i jego prywatne przekonania decydowały, co firma zrobi albo czego nie zrobi. Teraz rządzą korporacje.

Ale ogólnie to masz 100% racji!

Raczej przy dzisiejszej rzeczywistości to niemożliwe , żeby być samowystarczalnym

Jest możliwe. UE ma do dyspozycji prawie cały kontynent. Jeżeli zezłomujesz 100 samochodów, to możesz zbudować z tego 100 nowych. Tym bardziej, że w Europie mimo wszystko jest jeszcze sporo złóż, i ewentualne braki da się wypełnić. W ostateczności można sprowadzać naturalny surowiec, byle nie produkt końcowy!

Ba, początki naszej armatohaubicy Krab były trudne, bo Chiny sprzedały nam stal nietrzymającą norm. A teraz to jest superbroń przetestowana w wojnie z Putinem.

Po drugie trzeba by wszczepiać od małego patriotyzm do kupowania swoich wyrobów.

Właśnie dlatego, że patriotyzm konsumpcyjny jest nieskuteczny, trzeba zablokować import na poziomie państw i całej UE. Ja wybieram określone produkty, ale zdaję sobie sprawę, że to jest co najwyżej kupowanie czasu. Jeżeli Zachód się jeszcze nie zawalił, to może m.in. dlatego, co widzę masowo po anglojęzycznych komentarzach na YT, że f... China, f... cośtam, kupuję Europejskie, Amerykańskie itd. Osobiście też kupię Japońskie, bo to prozachodni kraj i sojusznik USA i Europy. Tak samo z Koreą Południową. No i oczywiście, wszyscy cośtam produkują w Chinach, ale niech przynajmniej zarobi firma Europejska, Amerykańska, Japońska, Koreańska, a nie wyłącznie firma z totalitarnych Chin.

A zarobki prezesów i dyrektorów też są nieprzyzwoicie wysokie, bo nawet 7 mln za 2024 r.

Prezesi zawsze będą zarabiać niebotyczne pieniądze. Nieważne ile zarobią. Ważne, żeby pieniądze nie uciekały z obiegu. Póki taki prezes kolekcjonuje Ferrari, to pieniądze zostają w UE. Gorzej, jak zacznie kolekcjonować BYDy, i do tego nie wolno dopuścić.

« Odpowiedź #9311 dnia: Wczoraj o 21:15:51 »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Nie wiem o co te jęki, Europa sama sobie robi zbiorowe seppuku myśląc, że zbawi świat swoimi ekoposatnowieniami - Niemcy myśleli, że wszystkich na tym wyruchają i będą rozdawać karty, a wyszło nieco na odwrót. A skośnookie tylko wykorzystują okazję (chociaż patrząc na całokształt EU, zastanawiam się ilu swoich agentów tutaj zainstalowali żeby doprowadzić do sytuacji w jakiej się znajdujemy).
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #9312 dnia: Wczoraj o 23:14:24 »

Offline diodalodz

• Sympatyk
Europa sama sobie robi zbiorowe seppuku
Tak właśnie jest. Szkoda, że ludzie to łykają.