Od paru miesięcy kompletuję klimatyzację do poloneza.
To co udało mi się kupić to:
- klimatyzator
- sprężarkę
- przewody gumowe - wszystkie 3
- mocowanie sprężarki
- sterownik klimatyzacji
Ponieważ postanowiłem złożyć klimatyzację na wyłącznie nowych częściach zadanie nie jest łatwe.
Mogę kupić - dowolne wiatraki SPAL'a - więc tu nie ma problemu
koło trzy pasowe również nie ma problemu.
OTO PYTANIA:
1. Chłodnica klimatyzacji - zamierzam kupić uniwersalną - czy ktoś może podać mi wymiary oryginalnej z poloneza oraz gwinty?
2. osuszacz - również uniwersalny - zaoferowano mi z gwintami Port wejściowy 5/8" 18UNF - 2A Port wyjściowy 5/8" 18UNF - 2A - czy będą one pasować do oryginalnych przewodów?
3. czujnik ciśnienia - mocowany na osuszaczu - również nowy uniwersalny
Dalsze Pytania:
- czy przewody sztywne dorobić przed montażem czy zamontować części i podjechać do jakiegoś serwisu, żeby dopasowali
- czy gwinty wystarczy skręcić - czy są skręcane na mokro (uszczelniane np taśmą silikonową)
- jak zamontować uniwersalną chłodnicę do starej chłodnicy
- czy chłodnicę wody w poldku trzeba zmienić na chłodnicę z dwoma wentylatorami
- czy jeśli nie zamontuję kierownic powietrza do chłodnicy klimatyzacji, będzie ona działać poprawnie (części 7,11,14 z
http://student.pwsz.elblag.pl/~tualatin/polonez/klimatyzacja/!part_numbers1.jpg)
- czy ktoś mógłby zrobić rysunek mocowania osuszacza, oraz odciągu paska (mocowanego nad alternatorem), żebym mógł dorobić?
Myślałem nad daniem klimy do założenia w warsztacie ale zaśpiewali sobie 2k... więc... zamierzam podjąć wyzwanie i zamontować ją samemu