Autor Wątek: Sposób na spalanie stukowe w Boschu  (Przeczytany 8975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sposób na spalanie stukowe w Boschu
« dnia: Lipiec 01, 2011, 22:04:19 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Witam wszystkich.
Jako że ostatnio moje Atu(97' Bosch, tylko benzyna) zaczęło ryczeć nie miłosiernie wziąłem się za czytanie forum i szukanie odpowiedzi na pytanie: co to może być?
Wyszło że to spalanie stukowe, tak przynajmniej mi się wydaje W tym wideo chyba dobrze słychać ten ryk.
http://www.youtube.com/watch?v=7JdgcxsqVh0

Na FSOAK ktoś pisał że przestawienie CPWK pomaga (niestety tam temat jakby się urywa), więc dzisiaj zrobiłem test i przykręciłem czujnik w drugim otworze mocowania. Po tym zabiegu jakby stukowe ustąpiło. Niestety silnik nie chce trzymać wolnych obrotów i wywala Check Engine (ale nie od razu tylko po chwili pracy silnika).

Przed przestawieniem CPWK...
http://www.youtube.com/watch?v=iQRXKn_Sdhg

...i po
http://www.youtube.com/watch?v=10BJX-0krMg

Czyli jakby sposób działa ale wymaga dopracowania. Próbował już ktoś dokładniej? Wiem że najlepiej było by zrzucić głowice i wszystko porządnie wyczyścić z nagaru ale aktualnie nie mam jak.
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

Odp: Sposób na spalanie stukowe w Boschu
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 02, 2011, 01:09:34 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Najszybciej to bedzie chyba kupic nowszego kompa i zmienic -bez ruszania głowicy
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 02, 2011, 04:27:18 am »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Ciekawe ile razy jeszcze wątek spalania stukowego wyjdzie.  :P Wszystkim zainteresowanym jeszcze raz piszę, że spalanie stukowe w tym typie wtrysku wynika najczęściej z nagaru i pozostałości procesu spalania jakie się gromadzą w cylindrze. Nie jest to kwestia komputera - na starym i nowym stukało mi tak samo. Nie jest to kwestia przestawienia czujnika - na pewno daje to jakiś efekt, ale jest to po prostu oszukiwanie komputera i tyle. Żeby usunąć zjawisko - głowica w górę, dokładne czyszczenie wnętrza komór spalania, właściwe świece i wtedy efekt będzie.
Przed wymianą silnika na inny (komputer ten sam) stukało strasznie, podjazd pod górę w lecie to był koszmar - jakby się silnik chciał rozpaść. Wymieniłem silnik na młodszy, w lepszym stanie i stukania zero. Po rozebraniu starego na 4 cylindrze było mnóstwo syfu, który się rozgrzewał i powodował samozapłon.
W innym Boschu przy okazji wymiany uszczelki głowicy wyczyściłem dokładnie nagar jaki się na niej zgromadził. Na tym samym komputerze (wersja 001) po złożeniu wszystkiego w całość przestało dzwonić.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 02, 2011, 06:36:58 am »

Offline hans

• go hard or go home !
  • Sympatyk
    • ulep
Kolega utek pozbył się stukowego raz na zawsze, zakładając LPG, a ja u siebie jeździłem bez pokrywy filtra powietrza i stukowe tez zniknelo.
nie masz hebla w gazie?! To narazie!

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 02, 2011, 11:28:55 am »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Dzięki koledzy.
Kompa już nie zmienię bo i tak mam 002. Czyli po wakacjach chyba będę zrzucał czapkę.

P.S Właśnie jakby mi się olej lekko sączył z pod głowicy (od strony dolotu) ale brak objawów podobnych do padu uszczelki - czyżby kończyła już swój żywot?

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 03, 2011, 15:09:27 pm »

herr_flick

• Gość
Przerabiałem stukowe jakiś czas temu, objawiało się głównie na LPG w momencie obciążenia silnika i rzadziej na PB 95 a już w ogóle na PB 100 Shell, ale na pewno nie podczas dodawania gazu na postoju.
Ponieważ nie mam własnej rafinerii postanowiłem przestawić czujnik położenia wału. O tamtego czasu spokój na LPG.
Co do nagaru, w moim przypadku, to albo mam go sporo, bo kombinowałem z dolotem, paliwem oraz podkładkami w pod sprężyną w regulatorze ciśnienia paliwa (możliwe że nie zawsze miałem optymalne wartości mieszanki)
Albo mam czysto bo męczę ten samochód w KJS a w baku zawsze mam PB 100 która niby przy okazji czyści co popadnie.
Nie mam słuchu doskonałego, ale to co słychać na nagraniu wg mnie nie jest spalaniem stukowym.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2011, 15:13:41 pm wysłana przez herr_flick »

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 03, 2011, 15:30:39 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Kolega utek pozbył się stukowego raz na zawsze, zakładając LPG, a ja u siebie jeździłem bez pokrywy filtra powietrza i stukowe tez zniknelo.

Zgadza się. Jak kupiłem niebieskiego, miał stukowe na benzynie, mimo tego niby zmodyfikowanego komputera 002. Po zamontowaniu gazu problem nie występuje. W GLI 97 miałem komputer 001 i stukowego nie było.

Odnośnie powyższych filmików, to albo mam coś z dźwiękiem, ale ja tam stukowego chyba nie słyszę.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 03, 2011, 15:58:38 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
Filmiki wiecie ujowa jakość wiec nie za bardzo słychać ale po zalaniu benzyny 100 oktanów jest poprawa. Niestety na ciepłym silniku stukowe powraca.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 03, 2011, 18:07:13 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Spalanie stukowe, to tak jakby przy jeździe na V biegu przy 50km/h wcisnąć gaz i usłyszeć wylatujące kolektorem wydechowym drobinki metalu. Nie jest to "grechotanie".

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 03, 2011, 19:15:49 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
Na razie temat sugerowałbym zawiesić. Trochę poeksperymentuje i posprawdzam pare rzeczy i zobaczę co wyjdzie, także temat narazie do zawieszenia.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2011, 09:53:49 am »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
  • Polonez Caro 1.6 GLi 96'
Z tego co kiedyś czytałem to w Boschu występuje coś takiego jak spalanie stukowe bo silnik jest ustawiony na ubogą mieszankę,można by pomyśleć nad podmianą wtryskiwacza na ten z Golfa 1.8.
Poloneza chwalić nie trzeba,bo by to było jak wlewanie wody do morza.
OSTERZEGAM PRZED ZLODZIEJSKIMI PRAKYTKAMI T-MOBILE
Pożyczki bez Bik-u,teren Częstochowy zapraszam 797-603-075 lub PW

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2011, 13:49:00 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Z tego co kiedyś czytałem to w Boschu występuje coś takiego jak spalanie stukowe bo silnik jest ustawiony na ubogą mieszankę,można by pomyśleć nad podmianą wtryskiwacza na ten z Golfa 1.8.
to zle slyszales,
jakos nie zauwazylem,zeby na ubogo chodzil
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 24, 2011, 21:14:11 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
Odgrzebuję temat.
Jako źe stukowe zaczyna coraz bardziej doskwierać (na ciepłym silniku) wiec nie obejdzie się bez czyszczenia komór spalania. Nie moge jednak zrzucic teraz głowicy. Czytałem na róźnych forach o czyszczeniu komór wodą bądź płynem hamulcowym i zastanawiam się jak by to zadziałało w wypadku OHV-Bosch? Robił moźe ktoś z was taki zabieg?

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 24, 2011, 21:29:24 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
a jak ty wczesniej przestawiles CPWK ? przeciez on siedzi w swoim gniezdzie (otworze) i go nie przestawisz ot tak sobie ,
JA cialem gniezda ,zeby przestawic czujnik - przyspieszalem zaplon :p

sprawdzales na Pb98 ?
co do czyszczenia woda lub plynami to nie radze - zalejesz silnik czyms co nie smaruje ,bedziesz musial olej wymieniac ,efekt moze byc mizerny,
poniesiesz koszty takie jak zdjecie glowicy ,a g... wskurasz ,
juz lepiej dolej jakiegos dodatku do benzyny - moze pomoc ,albo i nie ,ale kosztuje 20pln ,
albo porzycz od kogos emulator sondy lambda (samemu mozna zrobic na ne555 ,ale nie mam schematu ),
pojezdzilsz troche na ubogiej mieszance to ci sie same komory oczyszcza
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 25, 2011, 11:16:26 am »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
Mocowanie gniazda ciąłem i troszkę pomogło.

Mówiłeś coś o dodatku do paliwa, coś w tym stylu www.nokaut.pl/go/aHR0cDovL3d3dy5tb3RvLWFsZWphLnBsL2luZGV4LnBocD9wNjU0LFd5bm4ncy1Db21idXN0aW9uLUNoYW1iZXItQ2xlYW5lci0tLVByZXBhcmF0LWRvLWN6eXN6Y3plbmlhLWtvbW9yeS1zcGFsYW5pYS1pLXphd29yb3ctcG9wcmF3aWFqYWN5LWtvbXByZXNqZS0zMjUtbWw ?

A co do tego czyszczenia H2O itd. mówisz że po psiknięciu w dolot trzeba by olej wymienić? To już chyba taniej czapkę zrzucić.
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2011, 15:06:09 pm wysłana przez Sławek »

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 25, 2011, 16:32:16 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
tak cos w tym stylu preparat,
moze byc mniejszy i tanszy

co do psikania woda w dolot,to oczywiscie woda splynie do cylindra i do miski olejowej,
jezeli chodzi ci o psikanie na pracujacym silniku ,to para wyleci ze spalinami ,ale przeciez nic nie oczysci ta woda

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 25, 2011, 17:54:14 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
KGB, co myślísz o tym www.racingforum.pl/lofiversion/index.php?t42969.html (to juź jako ciekawostka)
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2011, 17:56:18 pm wysłana przez Sławek »

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 26, 2011, 15:29:38 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie robilem tego,wiec nie wiem czy dziala,ale podchodzilbym sceptycznie do takich rewelacji,
w ten sposob to mozna sobie oczyscic kolektor ssacy ,zmys sadze z kolektora wydechowego ,ale komory spalania - nie sadze,
lanie plynu hamulcowego to juz wogole jakis maly hardcore, bo co niby mialby zrobic ? zmyc nagar,ktory ciezko sie zdrapuje dlutem :|  i to jeszcze przed zapaleniem mieszanki i potraktowaniem plynu 800*C ,co zamieni go w substancje o blizej nieokreslonym skladzie,
OHVka duzo zniesie ,wiec mozna na niej eksperymentowac a w razie czego kupic druga za grosze ,ale czasami szkoda czasu ,
w dodatku cala wymyta z kolektora wydechowego sadza trafi na katalizator i moze go zatkac,
w nablizszym (nieokreslonym) czasie mam zamiar wcielic w zycie ten projekt http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?t=15705 ,
tobie by sie przydal ,bo lekko uboga mieszanka sama oczysci komory spalania i kolektor wydechowy,
a poki co zimą i tak bedziesz karmil silnik mieszanka o duzej wilgotnosci

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 29, 2011, 20:22:13 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
Panowie, mam jeszcze pytanko. Czy stukowe może powodować taką sytuację: przyśpieszam na II biegu z gazem w podłodze, obroty dochodzą do 4 - 4,5k RPM i przestaje przyśpieszać, obroty troszkę spadają (gaz nadal w podłodze) i po chwili autko wystrzeliwuje do przodu (kręci się już do samego odcięcia)?

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 02, 2011, 00:24:23 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to problem z podawaniem paliwa ,albo z  katem zaplonu ,ale ciezko to powiazac ze spalaniem stukowym,
chyba ,ze w ten sposob, ze kat jest za duzy ,bo przeciez wystepuje stukowe,
tylko nie ma powodu,zeby nagle sie przesunal i juz silnik wkrecal sie dalej