Autor Wątek: Ratunek dla FSO/ etap 1 akcji  (Przeczytany 32650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ratunek dla FSO/ etap 1 akcji
« dnia: Wrzesień 13, 2011, 15:56:02 pm »

Offline banned

• Sympatyk
W tym temacie zostaną ustalone wszystkie podwaliny akcji społecznej mającej na celu powstrzymanie upadku FSO ,a przynajmniej ostateczne upamiętnienie polskiego producenta samochodów.

Na początek proponuję aby wszyscy zainteresowani akcją wybrali oficjalną nazwę akcji którą od tej pory wszyscy będą się posługiwać, propozycje:

1. Ratujmy FSO
2. Z odsieczą FSO

Po ustaleniu nazwy, wszyscy chętni do tworzenia grafiki niech przedstawią w niniejszym temacie swoje projekty oficjalnego loga/banneru akcji który posłuży za nasz znak rozpoznawczy w środkach przekazu ,a także jako naklejka na samochody. Wskazane jest użycie bieli i czerwieni, loga FSO oraz kształtu bannera rajdowego. Poniżej już gotowa propozycja michal235c. Wskazane jest przygotowanie loga w typie pliku który ułatwi wykonanie naklejek.

Następnie, wszystkich którym zależy na FSO prosi się o podjęcie własnej kampanii informacyjnej FSO wszelkimi dostępnymi środkami tj. pisanie listów do polityków, dziennikarzy, urzędników miasta Warszawa, znajomych z prośbą o poparcie akcji oraz umieszczanie informacji na wszelkich możliwych forach internetowych, przy czym uprasza się o nie informowanie o terminie zlotu pod FSO dopóki nie zostanie on ostatecznie ustalony i uzgodniony z klubami FSO pilotującymi przedsięwzięcie. Można natomiast informować planowana jest akcja w Warszawie ,a jej charakter i termin zostanie podany do informacji później.

Poniżej znajdziecie proponowany tekst do umieszczania na forach internetowych oraz przyczynki do informowania mediów i protestowania w listach i na spotkaniach z politykami oraz administracją publiczną.

Proponowany tekst na forum:

Polski producent samochodów- FSO, które zmotoryzowało ten kraj i eksportowało samochody na wszystkie kontynenty, prawdopodobnie w tym roku ostatecznie upadnie, co pociągnie za sobą upadek kilkunastu firm, utratę pracy przez tysiące osób, zmarnowanie wielomilionowej pomocy publicznej i likwidację jednej z najnowocześniejszych fabryk samochodów w Europie.

Dlaczego FSO należy uratować? Ponieważ:
-Od momentu zaprzestania produkcji FSO już zwolniło 1600 osób załogi, a w razie upadku zwolni kolejnych 200 ,upadną także kooperanci fabryki co pociągnie za sobą dalsze masowe zwolnienia. Tysiące rodzin straci środki do życia i stanie się przy tym dodatkowym obciążeniem dla finansów socjalnych państwa.
-Ta nowoczesna fabryka może wyprodukować dowolny samochód osobowy w liczbie do 300 000 sztuk rocznie których wartość rynkowa z łatwością może znacznie przekroczyć sumę 10 miliardów złotych.
-FSO tuż przed podjęciem produkcji dla General Motors otrzymało wielomilionową pomoc od państwa za którą Komisja Europejska nałożyła na fabrykę limity produkcyjne które właśnie wygasły. Upadek FSO będzie oznaczał zatem zmarnowanie astronomicznej kwoty publicznych pieniędzy.
-FSO posiada 60 letnią historię i odnosiło w przeszłości liczne sukcesy, dlatego pomimo stosunkowo małej rozpoznawalności nadal jest potencjalnie wartościową marką np. dla inwestorów nie mających tradycji motoryzacyjnych, jest to też niezaprzeczalny składnik naszej kultury motoryzacyjnej i historii. (O sukcesach FSO czytaj niżej)

Skoro FSO jest tak wspaniałe to dlaczego upada?

-Główną przyczyną bieżących problemów jest 12 krotne (!) podniesienie obciążeń podatkowych przez władze miasta Warszawa. Uderzające jest to że zrobiono to akurat w chwili gdy fabryka odzyskała pełne moce produkcyjne i poszukiwała nowego kontraktu na produkcję samochodów. Decyzję tę podjęła rada miasta jednak pośrednio odpowiedzialna jest również pani prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz która pomimo iż jest najbardziej prominentną członkinią partii kontrolującej ponad połowę mandatów radnych Warszawy, nie powstrzymała swoich kolegów przed uchwaleniem tak dziwnej i krzywdzącej decyzji która odstraszyła kontrahentów FSO.
-W dawniejszej perspektywie przyczyną porażki FSO jest zabieranie jej zysków przez państwo i czynienie trudności przez aparat polityczny PRL. Ostatnim ciosem poprzedniego systemu który bardzo utrudnił FSO wejście do nowego systemu gospodarczego było samowolne zerwanie przez ministra Wilczka negocjowanego od trzech lat kontraktu FIAT-FSO na produkcję samochodów.
-Pomimo tych trudności fabryka mogła by dziś produkować samochody własnej marki i utrzymywać w miarę dobrą pozycję na rynku gdyby nie nie do końca udana prywatyzacja polegająca na sprzedaniu FSO Daewoo które zmodernizowało fabrykę ale zlikwidowała wszystkie polskie projekty w tym:

-Nowy Polonez z nowym zawieszeniem i mocnymi silnikami Rover- znacząco poprawiłby wyniki sprzedaży ,a zwłaszcza eksportowe które na początku lat 90tych i tak były bardzo dobre
-Terenowy pick up FSO Polonez Analog 4x4 który potencjalnie mógł być sprzedawany i odnieść sukces na wszystkich rynkach może za wyjątkiem USA
-FSO Polonez Truck z napędem 4x4
-FSO Polonez Kombi
-FSO Kit Car- samochód sportowy do samodzielnego montażu
-FSO Maraton- tani motocykl crossowy,
-FSO Sella- rozwojowa wersja samochodu Wars znacznie nowocześniejszego od Poloneza

Wszystkie wymienione wyżej pojazdy były w chwili likwidacji gotowe do produkcji albo na zaawansowanym stadium prac

Osiągnięcia FSO:

3 oficjalne światowe rekordy prędkości FIA w jeździe długodystansowej samochodem seryjnym na dystansie 25 000km, 25 000 mil i
50 000km.
Pierwszy na świecie samochód typu hatch-back - FSO Gamma- przedprototyp Syreny 110
Pionier nadwozi z tworzyw sztucznych, w tym nadwozi samonośnych tego typu
Pionier produkcji samochodu bezpiecznego- Polonez wykorzystywał wszystkie rozwiązania prototypu FIAT E.S.V. Włoski koncern nie wykorzystał pełni własnych rozwiązań ,a później na lata je zarzucił.
Pionier samochodów typu crossover- 125p Kombi 4x4
Jeden z najbezpieczniejszych samochodów produkcyjnych na świecie- Polonez
Wygrana w wielu rajdach, w tym w Mistrzostwach Europy w Monte Carlo i Acropolis oraz drużynowo w Press On Regardless w USA (125p Rallye i 125p Monte Carlo Rallye)
Pierwsze punkty w klasyfikacji generalnej WRC dla polskiej załogi. (Polonez 2000 Rally)
Najmocniejsze samochody rajdowe w bloku wschodnim (Polonez 2000 Rally i 2000 Turbo)
Jedyny seryjny samochód z turbodoładowaniem produkowany w bloku wschodnim (Polonez 1.5 Turbo)

Filmy o FSO:

http://www.youtube.com/watch?v=Z8REaXTx-1Y
http://www.youtube.com/watch?v=00DNbx_o3VQ
http://www.youtube.com/watch?v=zIKLEH201Fs
http://www.youtube.com/watch?v=UZiFdcWuIBo

Jak pomóc FSO?

Jeżeli chcesz pomóc FSO bo uważasz że upadek fabryki będzie zmarnowaniem historii, pracy ludzi albo po prostu zmarnowaniem twoich pieniędzy, opowiedz o sprawie twoim znajomym, poskarż się w biurze poselskim, w radiu, napisz do prasy, do telewizji, do posłów, do władz Warszawy, umieść ten artykuł na innych forach, roześlij go swoim znajomym. Planowana jest również akcja protestacyjna w Warszawie, o formule akcji i jej terminie poinformujemy gdy ustalone zostaną wszystkie szczegóły.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2011, 17:49:22 pm wysłana przez Sparrow »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

Odp: Ratunek dla FSO/ etap 1 akcji
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2011, 16:26:44 pm »

Offline mrkita

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 95
U mnie już na facebooku .... mysle ze te pare slow napisane jest naprawde z glowa (mowie to z zaszczytnej pozycji filologa:D)  , wszystko ma rece i nogi i mam nadzieje ze przy naszych wspolnych wysilkach da rade cos zmienic.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2011, 17:31:54 pm »

Offline banned

• Sympatyk
mysle ze te pare slow napisane jest naprawde z glowa (mowie to z zaszczytnej pozycji filologa:D)  , wszystko ma rece i nogi i mam nadzieje ze przy naszych wspolnych wysilkach da rade cos zmienic.

Starałem się żeby przekaz był prosty, czytelny i uprzedzał ewentualne obiekcje. Czy się uda, wszystko zależy od przekonania tych którym zależy na FSO. Henry Ford powiedział kiedyś "Jeżeli wydaje ci się że jesteś w stanie coś zrobić to masz rację. Jeżeli wydaje ci się że nie możesz to również masz rację" - to się odnosi do przekonania o własnych siłach. Pesymiści trafniej oceniają sytuację niż optymiści ale optymiści odnoszą znacznie więcej sukcesów. W tej sprawie staram się być optymistą. Tekst jest już na dwóch forach Fiata, jeszcze kilka jest do wklejenia. Nawrzucałem też kulturalnie i merytorycznie Radzie Miasta Warszawa. Oczywiście zero odzewu. :) Teraz mam więcej czasu więc... sporo maili pójdzie.

mrkita, zagłosuj którą nazwę akcji wolisz.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2011, 17:38:40 pm wysłana przez Sparrow »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 13, 2011, 17:44:24 pm »

piciek

• Gość
Proponuję dodać profil na facebooku i innych portalach by tam również informować o akcji. Glosujęvza RATUJMY FSO chociaz z odsiecza brzmi po husarsku. Grafikę mogę spróbować wykonać. Sory ze bez przecinkow ale pisze z telefonu.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 13, 2011, 17:59:21 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Na obecnym etapie wszelkie formy informowania są pożądane.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2011, 18:05:24 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Jestem za i również głosuje na Ratujmy FSO ta nazwa bardziej moim zdaniem pasuje do sytuacji jest poważniejsza jak dla mnie i ma prosty przekaz
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2011, 19:02:11 pm »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Również jestem za "Ratujmy FSO', tak mi przyszło do głowy aby zrobić coś na wzór Manifestu Lipcowego, taki jeden wzór, każdy chętny bo to sobie wydrukował i porozlepiał np: na przystankach autobusowych (tam zawsze jest masa ludzi, a czekając na autobus ludzie się nudzą i czytają różne pierdoły po rozkleiane na wiatach (wiem niby naklejanie ogłoszeń jest zabronione, ale i tak wiaty są po obklejane reklamami kredytów itp)co wy na to?

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 13, 2011, 19:04:09 pm »

Offline pi3cka

• Nowicjusz
  • Nie szczęśliwy ten kto nie ukręcił śruby
Jestesmy Polakami skoro w komunie FSO dzieki uporowi potrafila zaczac produkowac to i teraz uda nam sie to wszystko uratowac trzeba tylko chciec a jak nie to p......e taki kraj  nie dajmy tego zmarnowac kto jak kto ale my fani pasjonaci wielbiciele ktorzy mamy wiele wspomnien zwiazanych z FSO .A jak nie to Gilotyna albo wg staropolskiej tradycjii pal  <lol2> albo szubienica i robimy rewolucje xD
Renault Megane  ph1 2.0 8v
Mercedes w168 A140
Volvo 940 Reeeeeeeedddddddd fk
Pn Plusz Wszechmogący  :D
 Ile jeszcze dobry Jezu

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 13, 2011, 19:14:53 pm »

Offline banned

• Sympatyk
(wiem niby naklejanie ogłoszeń jest zabronione, ale i tak wiaty są po obklejane reklamami kredytów itp)co wy na to?

Ja to co dwa posty wcześniej. Wiele wiat ma już oficjalne panele na "nielegalne" ogłoszenia. Sam będę zmuszony na praktyce zaśmiecać skrzynki na listy ulotkami to i FSOwskie będę nosił.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 13, 2011, 19:30:33 pm »

Offline michal235c

• Sympatyk
    • Polonez Atu 1.6GLI 1997r.--> (Polonez Atu "Orciari" 1.6 GLI 16V) Polonez Atu Plus 1.4 GTI 16V 1997r.
Ja rowniez jestem za " Ratujmy FSO", lukasz190 z tymi przystankami to nie jest głupi pomysł
Jest Atu  ?.? GLI ?V :d, jest i Atu Plus K16 :d, było Caro ale się rozpadło :P
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polon

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 13, 2011, 19:35:27 pm »

Offline Despero

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG
Zdecydowanie "Ratujmy FSO". Tak jak koledzy wspomnieli, jasny i oczywisty przekaz bez niedomówień. Gratuluję chęci i odwagi podjęcia takiego przedsięwzięcia, z chęcią pomogę jak tylko będę umiał. Ciężko będzie wygrać z władzą, ale za nowy start FSO oddałbym wiele.

Niech moc będzie z nami, hej!
Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG 240 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 92U LPG 210 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 LPG 60 tys. km
Lublin 3 2,4 TD Andoria 3,5t '00 340 tys. km
Był: Polonez Atu+ GLi '98 LPG 230 tys. km

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 13, 2011, 19:54:31 pm »

Offline P!otrek

• Sympatyk
  • GSI power :P
    • malinka metalik :)
ZDECYDOWANIE "RATUJMY FSO" jest bardziej odpowiednie w tej sytulacji :)
FSO Polonez 1.6GSI 280000km praktycznie 340000 Rest In Pepperoni... jeszcze doczeka się następcy :)
wiem że nie powinienem ale kupiłem passata :D

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 13, 2011, 20:11:18 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
temat możecie zakończyć na obecnym etapie. Równie dobrze moglibyście podjąć walkę z hasłem na ustach "emerytura po 40 roku życia". jak twój tata to donald a wujek to Bronek a reszta  z 460 schlała się wódy na twojej imprezie i wszyscy wyszli zadowoleni to możesz próbować.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 13, 2011, 21:00:41 pm »

Offline Dj. Illusion

• Sympatyk
    • Polski Fiat 125p 1980 zwany Boguś
Mariusz#1926 z podejściem do sprawy takim jak twoje to rzeczywiście możemy dać sobie spokój.
Nie jest od razu powiedziane że chcemy walczyć za przegraną sprawę, ale przynajmniej coś w kierunku ratowania fabryki zrobimy jak na prawdziwych miłośników przystało.

RATUJMY FSO!!!
Polonez wymaga miłości! Mści się jeśli jej nie dostaje!
Był FSO 1500 85 r swap na 1.6 GLI
Był FSO Polonez Atu 96 1.4 GLI
Był Pushapek 1.4 GTI 16V

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 13, 2011, 21:41:17 pm »

Offline Mariusz

• Sympatyk
    • 1.5 GLE
Nie da się jej uratować. Decyzja o likwidacji fabryki została podjęta już w marcu 95 roku, wszyscy dobrze o tym wiemy. Gdyby Dełu przetrwało to i tak człon FSO zniknąłby już z nazwy fabryki, a Polacy byliby tam białymi murzynami. Nie ma polskiej motoryzacji i tyle, z dnia na dzień jest coraz mnie polskości w Polsce.  Radzę swój zapał skierować w opiekę nad zachowanymi samochodami. Idź na wybory i zamiast zaznaczać któregoś ćwoka, napisz na tej durnej karcie co Cię boli, nikt tego nie przeczyta, ale przynajmniej żaden patafian nie dostanie Twojego głosu.

Jedyne co da się zrobić to naprawdę porządne pożegnanie, coś większego niż ostatnie spotkanie w rocznicę uruchomienia fabryki.

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 13, 2011, 22:19:00 pm »

Offline zacekpl

• Sympatyk
  • Maniak RWD
    • PN 1.8 VVC '95/Sierra 2.0 '91/BMW 7 3.0 '92/ Opel Senator 2.6 92'
A ja natomiast jestem za, lepiej próbować niż siedzieć i nie robić nic.

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 13, 2011, 22:31:29 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
przyłączam się do wszystkich.
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 13, 2011, 22:51:37 pm »

Offline banned

• Sympatyk
emat możecie zakończyć na obecnym etapie. Równie dobrze moglibyście podjąć walkę z hasłem na ustach "emerytura po 40 roku życia". jak twój tata to donald a wujek to Bronek a reszta  z 460 schlała się wódy na twojej imprezie i wszyscy wyszli zadowoleni to możesz próbować.

Mariusz, z takim podejściem masz rację, poniesiemy sromotną klęskę i nie warto w ogóle próbować, najlepiej wszystko olać i iść się nawalić... Jak założysz że coś się nie uda to zawsze tak będzie! Kiedy firmy motoryzacyjne znalazły się na krawędzi upadku nikt nie dawał Saabowi szans na przeżycie, a jednak przeżył a o akcji fanów utworzenia najdłuższej kolumny było głośno w całej Europie.
Ja zdaję sobie bardzo dobrze sprawę z tego szanse na uratowanie FSO jako fabryki samochodów są nikłe, nie musisz siejąc defetyzm udowadniać że jesteś mądrzejszy ode mnie. Ale wiem też że nie jest to całkiem niemożliwe. Natomiast głównym celem który uważam że jest zupełnie możliwy do osiągnięcia bez specjalnego fantazjowania jest upamiętnienie FSO, pokazanie że coś takiego było, że coś osiągnęło że odchodzi na skutek krótkowzroczności, głupoty i błędów. Żeby np. taki urzędas zastanowił się potem dwa razy zanim swoją decyzją położy jakąś firmę. Akcja ledwie raczkuje ,a ja już dostaję na różnych forach wiadomości z głosami poparcia. Jesteśmy w stanie, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, dotrzeć z naszym przekazem do ogromnej liczby ludzi. Jeżeli uważasz że to głupota to dobrze, masz do tego prawo ale zachowaj to dla siebie. I będzie nam mimo to bardzo miło jeżeli zjawisz się pod FSO gdy zjedziemy się by upamiętnić i pożegnać tę fabrykę.

Nie da się jej uratować

W moim słowniku nie ma czegoś takiego jak "nie da się", no poza otwarciem parasola za przeproszeniem w d*pie. FSO da się uratować. Szanse są małe ale możemy je chociaż trochę zwiększyć. To będzie chociaż szlachetny czyn zawalczyć o te 1800 miejsc pracy dla ludzi w fabryce i dalsze u jej dostawców, dodajmy że czyn wymagający naprawdę minimalnych kosztów. A zakład upamiętnić i godnie pożegnać jest zupełnie w granicach naszych możliwości i raczej nie wypada postąpić inaczej dla kogoś kto mieni się fanem marki.

Panowie, nie takie rzeczy już się udawało zrobić. ;) Czy ktoś w 1900 roku myślał że to możliwe żeby odrodził się nasz wspólny wstyd i kłopot pod nazwą Polska?  :-) Nie, to było nie do pomyślenia, a jednak powstał. My nie chcemy robić wojny powszechnej ani rewolucji, tylko narobić trochę szumu na mieście i zaistnieć w mediach.  ;p Czy to takie trudne? No pewnie że nie, ot chociażby od dwóch dni mamy przykład że czasem to kwestia jednego maila. <rotfl2>

A zatem "Ratujmy FSO"

Trochę dla mnie osobiście to trochę defetystycznie brzmi ale niech będzie! Zatem do dzieła. Facebooki, maile, telefony, ulotki, naklejki, co komu do głowy przyjdzie! <ok>
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2011, 23:28:27 pm wysłana przez Sparrow »

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 13, 2011, 23:30:58 pm »

Offline Mariusz

• Sympatyk
    • 1.5 GLE
Fabryki nie podejmują produkcji i nie stają się rentowne od "szumu w mieście i zaistnienia w mediach". 15 lat ratowania i szumu nie dało skutku, świnie przy korycie wygrały. Zajmij się walką, tam gdzie jest coś do wygrania - jeszcze.

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 13, 2011, 23:41:45 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Zajmij się walką, tam gdzie jest coś do wygrania

Tu jest jeszcze coś do wygrania pamięć i przestroga- to raz. Więc gdybyś mógł zacząć pomagać albo przynajmniej zaprzestać siania pesymizmu.

Fabryki nie podejmują produkcji i nie stają się rentowne od "szumu w mieście i zaistnienia w mediach"

I tu się po części mylisz, co było tłumaczone już w temacie "Fabryka" radzę przeczytać.

FSO AK zostało kilka minut temu poinformowane i już zaczyna się odzew. Dodam że przychylny  :-)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2011, 23:55:02 pm wysłana przez Sparrow »