Tak.Odczytu dokonuje się ze wskazań ,zainstalowanej diody,na desce rozdzielczej,która miga trzema różnymi kolorami ,podczas jazdy samochodem.Czerwonym,żółtym,zielonym.
Przykładowo; jeżeli świeci kontrolka cały czas na czerwono ,to jeżdżę na bogatej mieszance.
jeśli na żółto to jest to idealne ustawienie lambda=1{ale to zjawisko występuje dość krótko przede wszystkim na instalacji LPG}
jeśli kontrolka świeci ci się na zielono,to jeżdżę na ubogiej mieszance.
Kontrolka ta ,dedykowana jest przede wszystkim użytkownikom ,którzy posiadają instalację LPG II generacji.
Idealny skład mieszanki jest wtedy : kiedy kontrolka oscyluje kolorami na przemian co parę sekund-czerwony;na krótko żółty;zielony.Jeżeli w którymś ,momencie eksploatacji samochodu,zauważę zmianę oscylacji,lub ciągłe świecenie jednym kolorem,to wiem że jest coś nie tak ,ze składem mieszanki.
Taką kontrolkę kupiłem kilka lat temu na allegro,w dziale LPG,i naprawdę jestem z niej zadowolony.Myślę że ten facet co ją sprzedawł jest jeszcze na allegro.Koszt zakupu takiej kontrolki to chyba rzędu 50 zł z przesyłką.Dołączona jest do tego szczegółowa instrukcja montażu ,i krótki opis działąnia.