Autor Wątek: Ile palą polonezy, porównanie spalania lpg, porady  (Przeczytany 167415 razy)

Ile palą polonezy, porównanie spalania lpg, porady
« Odpowiedź #200 dnia: Czerwiec 18, 2008, 22:04:22 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
chodzi mi o opis w opcjach staga
sonde masz pewnie najpowszechniejsza 0-1v ,bo taka seryjnie idzie do polonezow i bardzo wielu aut
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #201 dnia: Lipiec 23, 2008, 14:35:36 pm »

thomson87

• Gość
A moj gsi pali po mieście między 8,8 a 9,5 ale pb 95, gazik zaloże dopiero w przyszłym miesiącu

« Odpowiedź #202 dnia: Sierpień 10, 2008, 20:49:43 pm »

Offline bisz

• Sympatyk
    • http://marekd.chrobry.pl
125p ME 1.5 7,6 l /100 km przy ok sredniej 100 km/h na autobahnie :), komus sie udalo mniej ?

« Odpowiedź #203 dnia: Marzec 28, 2010, 21:55:15 pm »

punisher

• Gość
Jest bardzo prosty pomysł głupowaty ale skuteczny:

Aby oszczędzić na jeździe na gazie wystarczy ocieplić silnik jeśli dojeżdżamy na dystansach do 15 km. Spalanie spadnie od razu o litr: Przed chłodnicę wkładamy piankę lub inny zasłaniacz, doł tam gdzie halogeny całe wywietrzniki zakleić czymś od środka (grube tektury, wykładzina itp.) i górny wlot do silnika na klapie również. Sprawdzamy testem: Jeśli jeździmy i wyłączymy silnik na koniec wiatrak chłodnicy powinien pracować jeszcze z pół minuty. Obserwowanie temp. silnka jest zalecane. Jeśli pracuje dłużej to stopniowo ściągamy ocieplenie bo jest za duzo.  Na dłuższe dystansy i gwałtowną jazdę po mieście oraz na gorące lato oczywiście pomysł jest chybiony i nie nadaje się. Ale bez kombinowania z silnikiem można tym sposobem zmniejszyć  spalanie inne rzeczy oczywiście wymagają inwestycji/regulacji drogi zapłonu czy parownika oraz techniki jazdy.

« Odpowiedź #204 dnia: Marzec 28, 2010, 22:03:00 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
"mondże" - przez takie właśnie patenty polonezy mają taką a nie inną opinię.
TERMOSTAT SPRAWNY a nie jakieś kurde kartony czy styropiany.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #205 dnia: Marzec 28, 2010, 22:14:01 pm »

punisher

• Gość
Stingerek dobrze zauważył - właśnie termostat jest najważniejszy ale motor Poloneza na krótkich trasach i tak jest niedogrzany więc dla każdego coś dobrego :).

« Odpowiedź #206 dnia: Marzec 29, 2010, 00:47:49 am »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Tak, zasłonić całego, będzie palił o pól litra mniej czyli ogromna oszczędnośc, po przejechaniu tysiąca kilometrów kupie za zaoszczędzone pieniądze paczkę fajek.
Blok nie jest dodatkowo obwiewany, a olej się grzecznie gotuje, robi się z niego kompletna woda i silnik zużywa się 3 razy szybciej.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #207 dnia: Maj 09, 2010, 01:38:05 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
a jakie macie doświadczenia ze wszelkimi dodatkami do gazu. ostatnio kupiłem na stacji "Tezetgaz" jakiś gaz ze znaczkiem "+" droższy był o 15 groszy a zawarty w nim dodatkowy składnik, miał rzekomo czyścić instalację. żadnej różnicy w osiągach nie stwierdziłem, dopiero przy następnym tankowaniu okazało się że samochód spalił 3 litry więcej gazu na 100 km. cały zbiornik gazu zużyłem jadąc w trasie. zdarzyła wam się podobna sytuacja?
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #208 dnia: Maj 09, 2010, 12:49:11 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "wrb"
kupiłem na stacji "Tezetgaz" jakiś gaz ze znaczkiem "+" droższy był o 15 groszy a zawarty w nim dodatkowy składnik, miał rzekomo czyścić instalację

placebo i powód do większej marży.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #209 dnia: Maj 09, 2010, 17:22:53 pm »

punisher

• Gość
Te dodatki do LPG nie działają, najlepsze czyszczenie jest niestety ręczne. Tak samo nie działa paliwo o wyższej liczbie oktanowej z dodatkami np. Vpower. Mapy silnika w postaci wykresów z hamowni pokazują że ani nie podnosi się moc auta ani moment obrotowy. Ale na kierowców chwyty marketingowe działają.
Wóz spala więcej jeśli gaz jest kiepskiej jakości lub gdy był nalewany do nagrzanej/zimnej butli. Im inna różnica temp. butli zbiornika - wejdzie go mniej lub więcej. Czasami stacje niefirmowe (prywatne) mają gaz firmowy np. Orlen który uważam za bardzo dobry i tani gaz.

> 125p ME 1.5 7,6 l /100 km przy ok sredniej 100 km/h na autobahnie :), komus sie udalo mniej ?
Dokładnie tyle to ja poldkiem 1.5 GLE potrafię spokojnie wykręcić na LPG na paliwożernym silniku OHV  bez żadnych wtrysków na trasie przy średniej nie większej niż 80-90km/h przy użyciu podstawowych zasad hypermilingu. Więc silniki praktycznie chyba te same.

« Odpowiedź #210 dnia: Maj 09, 2010, 17:43:14 pm »

Offline Dj. Illusion

• Sympatyk
    • Polski Fiat 125p 1980 zwany Boguś
U mnie spalanie w mieście (w tym częste stanie w korkach) 8,7 L/100 km. O spalaniu na trasie przekonam się po wyjeździe na zlot.
Polonez wymaga miłości! Mści się jeśli jej nie dostaje!
Był FSO 1500 85 r swap na 1.6 GLI
Był FSO Polonez Atu 96 1.4 GLI
Był Pushapek 1.4 GTI 16V

« Odpowiedź #211 dnia: Maj 09, 2010, 18:18:02 pm »

punisher

• Gość
Sposób na niskie spalanie w mieście jest następujący:
- jedynka służy wyłącznie do ruszenia
- przykręcamy gaz na głównej śrubie od węża,  ustawiamy najniższe obroty z możliwych na jakich chodzi nam silnik -  jak troszkę zagrzany to zaledwie ok. 500-600 obr/min
- przyspieszamy dynamicznie zmieniając biegi przy 2000-2500 obrotów/min i zawsze 70-80% depcięcia gazu, nie mniej, nie więcej. Rozpędzamy się dość szybko do prędkości jaką normalnie jedziemy i potem już wyłacznie lekki gazik. Nie pycimy więcej niż 80 km/h bo wyżej opory są zbyt silne i nieopłacalne
- redukujemy biegi zatrzymując się, nigdy na luzie (aczkolwiek starsze instalacje nie odcinają nam gazu, ale układ na benzynie i przy gaźniku napewno tak)
- jak tylko możemy nie zatrzymujemy się do zera tylko toczymy i zaraz ruszamy dalej
- przy dobrze wyregulowanych zaworach 0.15/0.20 mm jedziemy na piątce już przy 50 km/h na prostej drodze bez wzniesień. Jeździmy jak tylko się da na najwyższym biegu (bez wzniesień)
- nie jeździmy na ssaniu, nie odpalamy na ssaniu jeśli jest taka możliwość i silnik wydoli
- mocno pompujemy koła i ocieplamy silnik o ile nie powoduje przegrzewania (obserwujemy temp.), czyścimy i dbamy o instalację i elementy zapłonu.

Uwaga: metody niepopularne i nie nadające się na eksplotacje auta o myśleniu o jego użytkowaniu przez kolejne 8 lat ale pozwalaja na te zupełnie podstawowe zachowania do bicia rekordów spalania

« Odpowiedź #212 dnia: Maj 09, 2010, 18:24:58 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Cytat: "punisher"
- przykręcamy gaz na głównej śrubie od węża, ustawiamy najniższe obroty z możliwych na jakich chodzi nam silnik - jak troszkę zagrzany to zaledwie ok. 500-600 obr/min

przy dobrze wyregulowanych zaworach 0.15/0.20 mm jedziemy na piątce już przy 50 km/h na prostej drodze bez wzniesień

Uwaga: metody niepopularne i nie nadające się na eksplotacje auta o myśleniu o jego eksplotacji przez kolejne 8 lat.

Sory, ale z takim podejściem to sprzedaj tego Poloneza, bo już mi go szkoda... kup rower jak tak sępisz na paliwie i nie radź takich głupot (te które zacytowałem) normalnym użytkownikom. Jazda na piątym biegu przy 50 km/h w OHV to przyspieszone zużycie układu korbowego. Innymi słowy panewki dostają po piździe że aż przykro.
Podobnie skręcanie mieszanki, gówno Ci da, silnik musi coś palić, jak nie gaz/benzynę to zacznie żreć zawory, w końcu powypalasz gniazda i tyle z tego będzie.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #213 dnia: Maj 09, 2010, 18:37:52 pm »

Buszek

• Gość
- redukujemy biegi zatrzymując się, nigdy na luzie (aczkolwiek starsze instalacje nie odcinają nam gazu, ale układ na benzynie i przy gaźniku napewno tak)

A tu zonkal , pierwsza generacja jak i większość II podczas hamowania silnikiem pali więcej gazu niż podczas normalnej jazdy .

Cytat: "Dj. Illusion"
U mnie spalanie w mieście (w tym częste stanie w korkach) 8,7 L/100 km

Cholera u mnie po mieście to sobie ten wynik mogę pomnożyć prawie razy 2  :cry:  13-15 w mieście to norma  :evil:

« Odpowiedź #214 dnia: Maj 09, 2010, 20:00:10 pm »

punisher

• Gość
Cytat: "Dj. Illusion"
U mnie spalanie w mieście (w tym częste stanie w korkach) 8,7 L/100 km. O spalaniu na trasie przekonam się po wyjeździe na zlot.

Silnik Rovera 1.4 jaki masz to jeden z oszczędnych silników jaki był montowany w Polonezach stąd te modele są nadal drogie w kupnie :).  Prawdziwe wyniki spalania polonezów warto sprawdzić np. na www.motostat.pl  . Jeśli spala Ci 8.7l/100 km LPG w mieście co jest możliwe odpowiednią jazdą jeśli 1.4 rover i wtedy nie da się tego wyniku pobić żadnym polonezem z innym silnikiem na LPG, jeśli ten wynik to benzyna to ja osobiście takim autem nie jestem zainteresowany :).
Zresztą podjeżdża znajomy starym 15 letnim klekotem Daichatsu Scharade 1.0 diesel gdzie spalanie ma 3.0l/100km ON i mamy pozamiatane ze spalaniem, nawet Tico na LPG nie podskoczy :)

« Odpowiedź #215 dnia: Maj 09, 2010, 20:26:21 pm »

Offline Mardas#1946

• Witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Klubowicz
    • ATU + GSI 1,6,2000 r. LPG-AL 700,70U,klimatyzacja Fab. kontrolka AFR
Cytat: "Buszek"
Cholera u mnie po mieście to sobie ten wynik mogę pomnożyć prawie razy 2 :cry: 13-15 w mieście to norma :evil:

I to jest norma polenozowska po mieście.Wszystkie inne kombinacje ze zubożaniem mieszanki paliwowej ,i  między innymi jazdą 50 km/h na piątym biegu,prowadzą do jednego.Przed wczesnej agonii silnika !!!!!!!!!!!!!
Cytat: "BARTEK#1925"
Sory, ale z takim podejściem to sprzedaj tego Poloneza, bo już mi go szkoda... kup rower jak tak sępisz na paliwie i nie radź takich głupot (te które zacytowałem) normalnym użytkownikom. Jazda na piątym biegu przy 50 km/h w OHV to przyspieszone zużycie układu korbowego. Innymi słowy panewki dostają po piździe że aż przykro.
Podobnie skręcanie mieszanki, gówno Ci da, silnik musi coś palić, jak nie gaz/benzynę to zacznie żreć zawory, w końcu powypalasz gniazda i tyle z tego będzie.
Mardas- Jimi wiecznie żywy !!!!!!!!!!!! ,a moje ATU nie do zdarcia !!!!!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/108123

« Odpowiedź #216 dnia: Maj 09, 2010, 20:35:15 pm »

pablo686

• Gość
Niema co tu gdybać o spalaniu, po pierwsze polonez swoją masę ma, ciągnie na tył to trochę mocy przez to mu ucieka:)...ale coś za coś przynajmniej na miejsce nie można narzekać bo jest go sporo...No ale dobra do rzeczy nie wiem jak na benzynie ale na gazie przyzwoity wynik to rozpiętość 10-12 l/100 km i nie tam jakieś oszczędzanie go i ciągnięcie się na dwupasmówce 100 km/h, chociaż na trasie powinien się mieścić w 11 l (przynajmniej mój GSi tak ma)

« Odpowiedź #217 dnia: Maj 09, 2010, 21:35:58 pm »

punisher

• Gość
Każdego kto jest niezadowolony ze swojego spalania namawiam do regulacji instalacji LPG, czyszczeniu układu zapłonowego oraz zmiany stylu jazdy i dbaniu o kondycje auta. Ja dzięki radom na forum dotyczącym konserwacji, regulacji i naprawy poloneza oraz zmiany stylu jazdy (które znalazłem w sieci na własną rękę) zmniejszyłem spalanie o ok. 4.5 litra/100 km więc to bardzo dużo i jeszcze nie powiedziałem koniec bo idzie lato :).

« Odpowiedź #218 dnia: Maj 09, 2010, 23:14:54 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Cytat: "Andreas#1822"

Cytuj (zaznaczone)
mozliwe  moj rekord to 8.4l LPG

Mój rekord to        6,0l/100km  !!!!!!!!!!!!!

Czytając to przypomniało mi sie takie coś co wyczytałem na jednym portalu internetowym:

Tekst dotyczacy poloneza caro plus 97 1,4.

"Spalanie LPG w mieście 6l/100km powtórzone niejeden raz.
Spalanie LPG w trasie przy prędkościach 100kkm/h nawet poniżej 5l/100km"

Gościu pisze ze jest z Warszawy , nie wiem , chyba w tej Warszawie korków nie ma wogóle. A na trasie ciągnął go na lince holowniczej  :lol:

Ludzie którzy takie bajki piszą podejrzewam cos wąhają i im się niedobrze od tego juz robi...

Moje auto spala w mieście zakorkowanym 6l/100km beznzyny ale niedośc ze benzyny a nie LPG , to poza tym  to nie jest to polonez. W trasie owszem moge zejsc do 3l/100km przy prędkości koło 100km/h ale to przy delikatnym strasznie przyspieszaniu.... A tu polonez ważący niewiele poniżej 1,5T spalanie ma takie ze niejeden zachodni samochód z duzo ekonomiczniejszym silnikiem w podobnych osiaganych prędkosciach może mu pozazdrościc spalania  :lol: .Nie mówie juz ze w trasie niby poniżej 5l/100km spala , czyli w wyniku spalania jest "4" z przodu juz  :lol: .

To tak samo jak niektórym 2,5TDi 150KM VW T4 spala w trasie 5l/100km, a nawet niektórym poniżej 5l/100km. To samo dotyczy modelu T5 170KM  z tą samą pojemnością. A jakoś nasz firmowy T5 2,5TDI 170KM jeszcze nigdy na trasie nie zszedł poniżej 7l/100km i to przy jezdzie do 100km/h  :roll: .

Dlatczego moje dwa polonezy , jeden OHV , drugi plusorover takiego spalanie nigdy nie osiagneły a jezdziłem nimi najekonomiczniej jak sie dało ??  :lol:

Sorki ze tak sie wtrąciłem ale poprostu czasem jak czytam wyniki spalania to się zastanawiam czy ktos pisze to w relacji na 50km czy na 100km  :lol:
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #219 dnia: Maj 10, 2010, 00:50:07 am »

mart

• Gość
1.6 gsi bez modyfikacji  niecale 60k nalotu instalacja jednopunktowa ma ok.6 miesiecy  z tym ze reduktor w dolocie 26 mm

benzyna - jezdzilem jak emeryt to ponizej 10 w miescie nie zszedklemz ebym sie zesral, a tak to 12-14 benzyny trasa 7.7-9.5

gaz niby miasto 14-17 moze i wiecej raz nawet 21 :P ale to swirowalem

dodam ze jak jezdze sam to sobie nie zaluje, z kims to juz uwazam  czy aby nie przesadzam

jednym slowem jestem bardzo zadowolony, bo na gazie chcociaz wiem co to pedal w  podlodze i wskazowka pod czerwone pole, za 1675 zl ( wlew pod klapka itp) jak dotadz  kkm calkowicie bezproblemowej jazdy, pozdrawiam :)