Autor Wątek: Ile palą polonezy, porównanie spalania lpg, porady  (Przeczytany 167405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ile palą polonezy, porównanie spalania lpg, porady
« Odpowiedź #160 dnia: Styczeń 06, 2008, 00:16:57 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Jak narazie nie mam za bardzo okazji tak sprawdzić, bo w trasę jeździ 5 chłopa po 100 kg no i ostatnio mieliśmy ponad 200 kg bagażu. Ale spróbuję skręcić tą śrubkę może coś to da.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #161 dnia: Marzec 16, 2008, 22:58:32 pm »

danio-1979

• Gość
ja mam poloneza caro z silnikiem 1.8 na abimeksie most o przełożeniu 1141 . spalanie w moim polonezie wachło sie pomiędzy 13 a 15 l100km. w sobote przeprowadzilem kilka zmian w układzie chłodzenia tak aby nagrzewał sie szybciej a zwłaszcza parownik. tylko jeszcze termostat został do wymiany bo na trasie trzyma mi jakies 80stopni. mam tylko jeden problem mianowicie często zawiesza sie na obrotach trzyma jakieś 1100 a 1300 obrotów a jak zdiagnozowałem kompa p przyjeździe z trasy to pokazał mi błędy 13 i 22 po wcześniejszym resecie

« Odpowiedź #162 dnia: Marzec 17, 2008, 01:27:00 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
13 - sygnał czujnika sondy lambda
22 - niski sygnał z czujnika położenia przepustnicy

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #163 dnia: Marzec 17, 2008, 10:19:55 am »

danio-1979

• Gość
ale czy to oznacza ze musze wymienic sonde i czujnik położenia przepustnicy? zapomniałem wspomnieć że ja jeżdze tylko na gazie i te błędy wyskoczyły po jeździe na gazie.

« Odpowiedź #164 dnia: Marzec 17, 2008, 16:30:01 pm »

igrek_raciaz

• Gość
Cytat: "KGB"
bo 12l na trasie to jest duzo
za duzo moj spala jakies 9l. niedawno tez mialem problem z bardzo duzym spalaniem i co sie okazalo przewod przy parowniku byl nieszczelny i uciekal gaz.

« Odpowiedź #165 dnia: Marzec 17, 2008, 16:42:14 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
danio-1979, a te same błędy wyskakują Ci na benzynie?

« Odpowiedź #166 dnia: Marzec 18, 2008, 09:56:37 am »

danio-1979

• Gość
niewiem czy na benzynie wyskakuja te błedy bo mam niesprawną pompe paliwa. benzyny wogle nie uzywam.

« Odpowiedź #167 dnia: Marzec 18, 2008, 10:02:48 am »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Odnośnie czujnika przy przepustnicy to używkę za pare zł dostaniesz.
Emulator lambdy masz założony?

« Odpowiedź #168 dnia: Marzec 18, 2008, 10:27:33 am »

danio-1979

• Gość
trudno mi powiedzieć czy mam emulator poniewarz go kupilem 3lata temu i byl z gazem. a w lipcu robilem adaptacje silnika od fiata132

[ Dodano: 18 Mar 2008 11:32 ]
a po jakim czasie powinno sie wymienic membramy lub cały parownik, bo mój ma 5 lat i poza syfem z parownika i wymianą filterka nic nie było robione

« Odpowiedź #169 dnia: Marzec 18, 2008, 13:01:31 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "danio-1979"

a po jakim czasie powinno sie wymienic membramy lub cały parownik, bo mój ma 5 lat i poza syfem z parownika i wymianą filterka nic nie było robione

to dla przyzwoitosci moglbys wymienic membrany ,60-80pln to nie jest duzy koszt jak na 5 lat
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #170 dnia: Marzec 21, 2008, 10:44:55 am »

danio-1979

• Gość
wczoraj wyniuchałem dlaczego palił mi 18100. okazało sie ze register od gazu był pęknięty. wynieniłem go oraz wyregulowałem instalke zresetowałem kompa . po przyjeździe z przejaszczki po mieście okazało sie ze już niezapala sie checkengine i po diagnozie kompa niem zadnych błędów. a wcześnie mi zawieszał sie na obrotach.

« Odpowiedź #171 dnia: Kwiecień 01, 2008, 22:02:45 pm »

Meyron

• Gość
Można wymagać ,nawet od Caro 94.Moj również wozi mnie o kazdej porze dnia i nocy i pali 1/3 mniej.A na ile obrotów masz odkręconą śrubę na węzu? Bo do takich ustawień w GLE najlepiej dochodzić metodą prób i błędow a nie na podstawie tego co Ci nakręci jakiś gazownik na kacu. :D

« Odpowiedź #172 dnia: Kwiecień 02, 2008, 07:55:57 am »

benyhds

• Gość
Dokladnie ci nie powiem bo ja tego nie regulowalem. Ale moze podpowiesz jak ty masz ustawione sruby to i ja tak ustawie i wtedy przelicze jak mi pali? A tak wogóle ustawienie dysz powietrza w gazniku ma tez jakis wpływ na spalanie gazu, bo moze cos w nim tez jest nie tak?
moze jast jakies swiatelko w ciemnosci dla spalania w moim poldolocie?  bo jak narazie to tylko rozkladam rece i wlewam gaz i cale g**** jezdze na nim.

« Odpowiedź #173 dnia: Kwiecień 02, 2008, 08:56:04 am »

Meyron

• Gość
W swoim autku przetestowałem trzy ustawienia zaworu na wężu.Na 1.5 , 2 , 2.5 obrotu.Pierwszy sposób oszczędnościowy,przy spokojnej jeżdzie potrafił spalić bardzo nie wiele 9 trasa 11-12 miasto(ale to zero przyjemności z jazdy).Druga metoda(moim zdaniem najlepsza)chociaż spalanie wzrosło o jakieś 2-2.5 litra to dynamika jazdy też znacznie lepsza.I trzecie ustawienie-jeszcze bardzo nie znaczna poprawa przyspieszenia a spalanie bardzo duże(tak że odradzam)Oczywiście dodam jeszcze,że do każdego ustawienia na wężu musisz dostosować obroty biegu jałowego na parowniku(ok.900-1000).Jeżeli chodzi o gażnik mam po regeneracji,obroty biegu jałowego na benzynie ustawione mam na ok.900.A jak kwestja sprawności,filtra gazu,reduktora u Ciebie?Może czas na wymianę i regeneracje.

« Odpowiedź #174 dnia: Kwiecień 02, 2008, 09:51:18 am »

benyhds

• Gość
Filtr gazu dzis wymienie dla pewnosci a filtr powietrza i cale wnetrze parownika zmienialem w listopadzie moze w grugniu a co w butli siedzi do wymiany to sam nie wiem i zabardzo sam boje sie do tego odzywac.
Dzieki za podpowiedz napewno cos bede kombinowal z ty gazem bo to przesada na 9l gazu niecale 45 km lub nawet 40km. Fakt ze robie krótkie trasy po miescie na niedogrzanym silniku ale i takie spalanie to cos nie tak.

« Odpowiedź #175 dnia: Kwiecień 02, 2008, 10:45:19 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
w butli nic nie siedzi. jeżeli wskaźnik pokazuje prawidłowo i tankujesz właściwe dla pojemności butli ilości gazu, to nie ma potrzeby żeby do niej zaglądać. jeżeli gazu mieści się dużo mniej niż wynikałoby to z pojemności butli to padł wielozawór. miałem niedawno sytuacją, że do 40l butli wlewało się tylko 26 litrów gazu. zepsuty był wielozawór, po wymianie na nowy tankuję 34 litry gazu. wielozawór wymieniłem sam, nie ma się czego obawiać.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #176 dnia: Kwiecień 02, 2008, 11:03:00 am »

benyhds

• Gość
nie dziala mi wskaznik ale nawet nie probuje go robic (nie wiekm jak naprawic)  bo tankuje jak skonczy sie gaz a co do wielozaworu to jest ok bo wchodzi tyle ile powinno wchodzc. W moim przypadku to regulacla lub silnik ma taki apetyt.

[ Dodano: 02 Kwi 2008 11:26 ]
Koego Meyron wlasnie ustawilem wg twoich wskazówek na optymalna opcje czyli na 2 obroty sruba na wezu i rowniez obroty ale z tym jest delikatny problem gdyz nie trzyma mi obrotow biegu jalowego na rownym poziomie tzn po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu obroty biegu jalowego potrafia byc nizsze niz te co  ustawilem wczesniej. pozatym nie jest zamulony a spalanie to po nastepnym tankowanu wylicze wiec zostawiam jak jest.

Dzieki za pomoc!!! I jestem otwarty na kolejne wsazówki.

« Odpowiedź #177 dnia: Kwiecień 02, 2008, 21:12:16 pm »

Meyron

• Gość
Potwierdzam zdanie kolegi powyżej.Krótkie trasy,niedogrzany silnik powoduje znacznie zwiększone spalanie co z resztą odczuwam przy tankowaniu jako,że również codziennie pokonuje odcinek tylko ok.4 km.

BENYHDS-jeżeli chodzi o nieco niższe obroty zaraz po odpaleniu gorącego silnika w stosunku do tych jakie były ustawione to normaln, u mnie również tak jest.Jednak po jednej,dwóch delikatnych przygazówkach powinny wskoczyć na prawidlowe.

« Odpowiedź #178 dnia: Kwiecień 03, 2008, 15:16:04 pm »

Sebaaa

• Gość
To moze zostawic na 10 minut na biegu jalowym zeby sie troszke rozgrzał ? z tego co wiem to pali na luzie okolo litra na  godzine pracy. i wtedy bedzie dogrzany i spali mniej ? ( u brata w passacie pali 0.6 na godzine jak cieply, 0.9 jak jest zimny to pokazuje)

« Odpowiedź #179 dnia: Kwiecień 03, 2008, 15:49:35 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to juz lepiej piechota isc niz grzac silnik 10min :]
3km dojazdu po miescie zajmuje 10min lub mniej ,a w 20min to piechota do szkoly chodzilem  8)
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.