Autor Wątek: Ile palą polonezy, porównanie spalania lpg, porady  (Przeczytany 167416 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ile palą polonezy, porównanie spalania lpg, porady
« Odpowiedź #180 dnia: Kwiecień 03, 2008, 16:07:39 pm »

Mateoos

• Gość
Zatankuj do pełna, grzej silnik przed każdym wyjazdem, podziel się wynikami.

IMHO nie odczujesz różnicy.

« Odpowiedź #181 dnia: Kwiecień 03, 2008, 16:36:34 pm »

Sebaaa

• Gość
Cytat: "KGB"
to juz lepiej piechota isc niz grzac silnik 10min :]
3km dojazdu po miescie zajmuje 10min lub mniej ,a w 20min to piechota do szkoly chodzilem  8)
Tzn Widzisz, jesli by to działało, to ja przed szkoła poszedł bym odpalic samochód potem na kibel do łazienki i w droge :D mam podwórko wiec to niebył by problem... Ale fakt faktem jak juz wsiade odpale to 2 minuty to max, niemam tyle samozaparcia by przez 100km przed jazda go rozgrzac :(

« Odpowiedź #182 dnia: Kwiecień 04, 2008, 13:43:13 pm »

benyhds

• Gość
ja niestety tez nie mam tyle zaparcia aby go grzac 10 min ale to napewno skutkuje mniejszym spalaniem .No coż chyba jak bede mial czas to bede grzal ale zadko go ostatnio mam jak jestem juz spozniny w dane miejsce.
Dzieki za rady> zrobie tak bede go grzal przed yjazdem z pracy i sprawce jak spadnie zurzycie (mysle ze zawsze jakis litr spadnie)

« Odpowiedź #183 dnia: Kwiecień 04, 2008, 16:59:35 pm »

Meyron

• Gość
Jeżeli chcesz by wynik pomiaru spalania gazu był korzystniejszy,możesz odpalić go np.rano na zimnym silniku z benzyny,silnik szybciej się zagrzewa i nie ciągnie gazu na postoju.Ja często tak robie dlatego zawsze w baku mam kilka literków do porannego odpalania,chociaż na gazie również odpalam z powodzeniem.

« Odpowiedź #184 dnia: Maj 08, 2008, 21:34:42 pm »

danio-1979

• Gość
powiedzcie mi jedno. mam reduktor LOVAT elektronik. do czego służy w reduktorze ta śruba mosiężna z góry , jak to odpowiednio wyregulowac ile powinno byc wykrecone i na co ma wpływ

« Odpowiedź #185 dnia: Maj 08, 2008, 21:44:15 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
lowato elektronik nie ma sruby na gorze - ma jedna regulacyjna z boku przy elektrozaworze i jedna na dole spustowa
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #186 dnia: Maj 08, 2008, 21:59:49 pm »

danio-1979

• Gość
to w takim razie nie mam elektronika. napewno mam lovato bez podciśniena jest taki przewodzik owinięty wokol kabla pierwszego cylindra i na reduktorze jest taka mosiężna śroba

« Odpowiedź #187 dnia: Maj 08, 2008, 22:54:59 pm »

Meyron

• Gość
Na reduktorze są dwie śrubki;spustowa oleiny (od spodu) oraz ustawienia wolnych obrotów (z boku) i to by było na tyle.

« Odpowiedź #188 dnia: Maj 08, 2008, 23:12:22 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
na fotkach widze ,ze masz lovato ,ale gdzie ty tam na gorze srube mosiezna widzisz to JA nie wiem
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #189 dnia: Maj 09, 2008, 21:26:14 pm »

danio-1979

• Gość

« Odpowiedź #190 dnia: Maj 09, 2008, 23:44:50 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
tak ,rzeczywiscie czasami wystepuje baypas
mozna nim w razie potrzeby podregulowac wolne obroty

« Odpowiedź #191 dnia: Maj 10, 2008, 16:12:43 pm »

danio-1979

• Gość
moja regulacja wygląda nasepująco 1.5 obrotu na wężu i 6.5 obrotu na reduktorze. dzisiaj zalalem go do pełna i zobacze ile zazu wejdzi po przejechaniu 200km. oczywiście zatankuje na tej samej stacji.

« Odpowiedź #192 dnia: Czerwiec 18, 2008, 13:50:49 pm »

tur-GSI

• Gość
panowie a więc tak Polonez GSI rocznik 2000 ,założona instalka z kompem stag 150,parownik brc tecno 100 po wymianie membran około pół roku temu,spalanie w jeździe mieszanej 11.8 do12,5 byłem u gaziarza co mi kompa zakładał,i mówię że na Gsi to trochę za dużo,on na to że bym zalepił mu połowę wlotu powietrza albo założył kryze na mikser :| ale nic jade do innego warsztatu bo widzę że z nim nie za bardzo idzie się dogadać,drugi gaziarz na to że mam mikser źle dobrany,a ja na to przecież u pana kupowałem :mrgreen:  pan mi dobierał!! a on na to to przyjedz pan jutro damy register ze śrubą a kompa odłączymy i gwarantuje że jak na analizator ustawie to będzie mniej palić,no to ja mu odpowiadam ,to na co ja kompa za 240zł kupowałem, a on nie wiem :roll:  no normalnie kurwica bierze człowieka na tych gaziarzy,

« Odpowiedź #193 dnia: Czerwiec 18, 2008, 13:54:56 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
A ja się powtórzę :) Miałem źle podłączone podgrzewanie parownika. Po zmianie spalanie spadło o 20% :) Może u Ciebie to samo? W międzyczasie byłem kilka razy u gaziarzy i nikt nie powiedział że źle zrobione, a instalacja fabryczna - z taką Poldek z salonu wyjechał.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #194 dnia: Czerwiec 18, 2008, 14:12:42 pm »

tur-GSI

• Gość
Cytat: "matucha"
A ja się powtórzę :) Miałem źle podłączone podgrzewanie parownika. Po zmianie spalanie spadło o 20% :) Może u Ciebie to samo? W międzyczasie byłem kilka razy u gaziarzy i nikt nie powiedział że źle zrobione, a instalacja fabryczna - z taką Poldek z salonu wyjechał.

możesz bardziej wytłumaczyć??

« Odpowiedź #195 dnia: Czerwiec 18, 2008, 14:29:43 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Podgrzewanie parownika. Miałem podłączone równolegle do nagrzewnicy, a dodatkowo po drodze przed parownikiem miałem redukcję na wąż 8 mm schowaną za silnikiem  :|  Połączyłem to wszystko szeregowo. Teraz zanim woda pójdzie w duży obieg, to parownika ręką nie jestem w stanie dotknąć. Wcześniej nawet jak już poszło na chłodnicę, to nie był gorącay, a dość ciepły, ale dotknąć szło. Auto zyskało na dynamice nieco, ale spalanie spadło znacząco.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #196 dnia: Czerwiec 18, 2008, 15:18:44 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
no JA od siebie proponuje jeszcze ustawic kompa tak jak nalezy - stag150 to dobry komp

a parownik warto sprawdzic ,bo malo ktory gaziarz wie ,ze w Plusie mozna podlaczyc parownik szeregowo z nagrzewnica ,a w GSI to jest wrecz konieczne ,bo trojniczki do wody nalezy stosowac jedynie w ostatecznosci

« Odpowiedź #197 dnia: Czerwiec 18, 2008, 16:54:29 pm »

tur-GSI

• Gość
no JA od siebie proponuje jeszcze ustawic kompa tak jak nalezy - stag150 to dobry komp

a parownik warto sprawdzic ,bo malo ktory gaziarz wie ,ze w Plusie mozna podlaczyc parownik szeregowo z nagrzewnica ,a w GSI to jest wrecz konieczne ,bo trojniczki do wody nalezy stosowac jedynie w ostatecznosci

ja mam właśnie w piętę na trójnikach węże 1,6cm,do wejścia nagrzewnicy i do wyjścia,ale działa super ,parownik  w bardzo króciutkim czasie osiąga temperaturę a i ogrzewanie też idealnie działa,mam jeszcze jedno pytanie jak określić typ sądy lambda bo w instrukcji do staga pisze że trzeba to wpisać ręcznie,ta sonda która miałem oryginalnie była kaput ,drugą dostałem od kumpla, cytat z instrukcji
"UWAGA ! Typ sondy ( standard lub rezystancyjna +,- ) nie jest rozpoznawany
automatycznie .Po KONFIGURACI należy te parametry wprowadzić ręcznie w zakładce
PARAMETRY ( np. OPEL OMEGA , sonda 5V , rezystancyjna + )"
no i jak mam wpisać,jak określic ten typ sąndy,bo jutro będe miał kabelek do tego kompa i chce sam go ustawić.

« Odpowiedź #198 dnia: Czerwiec 18, 2008, 21:48:45 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
ustaw sonde 0-1v (zalezy jak opisana ,moze byc w opcjach 1v standard)

« Odpowiedź #199 dnia: Czerwiec 18, 2008, 21:55:11 pm »

tur-GSI

• Gość
ustaw sonde 0-1v (zalezy jak opisana ,moze byc w opcjach 1v standard)

na sadzie pisze tylko takie coś "AC Spark Plug Made in USA"