Przed rozmontowaniem auta, jakieś 11-12l w mieście, silnik 1500. Zobaczymy, jakie spalanie wyjdzie po zamontowaniu 1600 do budy z mostem od 1500
.
Ciekawostka: W trasie kłóciliśmy się ze znajomymi, ile spali polonez na gazie z przeładowaną przyczepą kempingową. Były też awantury odnośnie stylu jazdy polonezem (ile się wtedy nawku*wiałem). W końcu wyszło na moje, znajomy był pewien, że przy jeździe na 3 biegu 50 km/h spali mniej, niż jadąc na piątce 80-100. Teoretycznie tak powinno być, pogorszona aerodynamika, większy ciężar i te sprawy... Ja uważałem, że mimo tego, rozpędzając auto do większej prędkości, dzięki czemu łatwiej pokona wzniesienia z rozpędu, na prostej drodze również dzięki jeździe na piątce spali mniej. Wynik? Pierwszy wariant jakieś 18,5 litra, drugi wariant - 13,5, co było według mnie świetnym wynikiem
.
Najlepszy wynik, jaki uzyskałem na trasie to 9L LPG. Puste auto, jedynie trochę gratów w bagażniku
. Piąty bieg i 90km/h. Zawsze zmieniam biegi przy 3,5 tysiąca, chociaż nie jestem pewien, czy silnik dzięki temu długo pożyje. Ale niedługo zaczynam jazdę na silniku w lepszym stanie
.