Autor Wątek: ---- aukcje i oferty allegro.pl tablica.pl ebay.pl otomoto.pl itp ----  (Przeczytany 1749205 razy)

Odp: ---- aukcje i oferty allegro.pl tablica.pl ebay.pl otomoto.pl itp ----
« Odpowiedź #10100 dnia: Listopad 20, 2024, 10:56:48 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Jak tak to czytam, to może podrzucę linka tak trochę w temacie. Gość tu cuda na kiju robi, żeby się z Boshem w polonezie połączyć.
https://www.youtube.com/watch?v=H6Ol3YI8tlQ&t=391s
A co do dostępności II gen, to co się dziwicie? Technika poszła do przodu i dzisiaj taka sekwencja, jest raczej podstawą, bo są przecież dużo nowocześniejsze instalki z wtryskiem gazu w fazie ciekłej itd. Kto by tam produkował jakieś przestarzałe graciarstwo dla paru pomyleńców, co to sobie chcą jakieś stare graty zagazować? Na złom z tym.

« Odpowiedź #10101 dnia: Listopad 20, 2024, 14:05:51 pm »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Jak to dobrze, że nie mam problemu u siebie ze sterownikiem. Prosty, tani, dostępny, działa.  ;>
https://zapodaj.net/plik-Ht9JsgBANR
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2024, 14:12:01 pm wysłana przez lukasz190 »

« Odpowiedź #10102 dnia: Listopad 20, 2024, 16:50:09 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
No super, fajnie. Idąc tym tokiem myślenia, kupię sobie pustą obudowę, założę śrubę, i będę udawał na forum, że mam sterownik <rotfl2> Też można, ale jednak wolę działającą instalację :)

Cytuj (zaznaczone)
bo bingo nie potrafi takich sztuczek i nie wyjdzie poza zakres ustawien krokowca,
stag nie gubi ustawien, tylko gdy sonda zbyt dlugo nie odpowiada, przelacza sie na prace bez sondy,

KGB, ale ja chcę właśnie program, który nie robi takich głupot, a jazda bez sondy jest dla mnie bez sensu, bo jak działa, to czemu mam jej nie używać? A sytuacji, kiedy sonda długo nie odpowiada może być mnóstwo, szczególnie w gaźnikowcu i mikserze zrobionym nie na liniowość, ale na maksymalnego kopa. A tak sobie zrobiłem w 125p.

Co kto lubi, ja odczekuję od sterownika trzymania ustawień i tyle. Jak wiesz, że da się wyłączyć tą opcję przełączania w tryb bez sondy, to podpowiedz jak, bo chętnie się jej pozbędę i dla mnie największa wada tego sterownika zniknie, i się nawet do niego przekonam.

Jeszcze nie wiem, jaka opcja wygra, ale chciałbym kiedyś wypróbować możliwości uniwersalnego sterownika do wielopunktowego/jednopunktowego wtrysku na starym silniku, w tym wypadku wołdze.

Cytuj (zaznaczone)
A co do dostępności II gen, to co się dziwicie? Technika poszła do przodu i dzisiaj taka sekwencja, jest raczej podstawą, bo są przecież dużo nowocześniejsze instalki z wtryskiem gazu w fazie ciekłej itd. Kto by tam produkował jakieś przestarzałe graciarstwo dla paru pomyleńców, co to sobie chcą jakieś stare graty zagazować? Na złom z tym.

Buźka, gdyby dobra II generacja (nie atrapy jak zdjęcie wyżej) była dużo gorsza od sekwencji, nawet bym się nie zastanawiał i przerabiał wszystko na wielopunkt. A jednak ma ona swoje plusy, jak znacznie mniejsza ilość skomplikowania całości, prostota działania, brak wymagań, tylko działająca sonda lambda i podłączenie TPS. Minusy to trochę wyższe spalanie, lekkie przesłonięcie przelotu (przy dobrze dobranym mixerze), i te 5 procent ubytku mocy względem sekwencji. Przeturlałem się na niej już trochę kilometrów i jestem zadowolony.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2024, 17:23:22 pm wysłana przez Daniel#1984 »
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #10103 dnia: Listopad 20, 2024, 16:57:59 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Gość tu cuda na kiju robi, żeby się z Boshem w polonezie połączyć.
slodkie to bylo, gdy myslal, ze odpali system z pena na takim sprzecie, a w koncu uzyl dyskietki FDD - mlode wilki myslaly, ze wydymaja system, a to system wydymal ich,
a wczesniej jaka euforia, ze odpala na emulatorze -   tak odpala, ale nie polaczy sie,
wystarczylo zaczerpnac wiedzy tajemnej sprzed dekady, a wlasciwie przyswoic jedno haslo: nie pojdzie na zadnym emulatorze i adapterze COM

jako prekursor (jeden z kilku, juz nie bede sobie dodawal) zalatwilem sprawe szybciej, bo zaczalem od starego laptoka z natywnym COM i win98se,
moim slepym zaułkiem byl fejs KKL na optorezystorach, ktory kupilem jako "ten wzmocniony" - na takim nie idzie, musi byc najprostszy K-line na max232,
dziwne, ze nie zatrybilo na DOS 7.0, czyli trybie ms-dos z win98se, ale moze to byl dziwny przypadek,
idac w dysk startowy sprobowalem startowej plyty CD nagranej taka opcja w NERO z dorzuconym programem do PN,
i takim trybem dosowym poszlo,
a FDD pozostalo tam, gdzie jej miejsce, czyli na polce czekajac na prawdziwe wyzwania nie do przeskoczenia ;>

Jak to dobrze, że nie mam problemu u siebie ze sterownikiem. Prosty, tani, dostępny, działa.  ;>
i nie ma problemu z laczenie sie z nim ani przez COM, ani USB, ani BT, ani WiFi czy IR,
niezaleznie czy to win98, XP, 7, 11 a nawet iOS lub Android
<hahaha>

Na szczescie działa przejściówka USB-RS232.
Ale mam w odwodzie jeszcze starego lapka z XP i RS232 do zadań specjalnych
dzialajaca USB-RS232 to burzujstwo, ja miewalem problemy z nowszymi PCMCIA-RS232, chociaz pewnie wynikaly z tego, ze prawdopodobnie jest identyfikowana jako urzadzenie USB, bo byla taka moda,
dlatego majac jednego laptoka z natywnym RS232 pod win98se dokupilem drugiego na zapas, ciut mocniejszy i tam koslawo dzialajacy winXP stanal obok win98se,
gdyby jeszcze ktorys mial dzialajaca baterie  ;-|, gdybym tego czesto uzywal to musialbym zbudowac taka, ktora z 30min wytrzyma

Co kto lubi, ja odczekuję od sterownika trzymania ustawień i tyle. Jak wiesz, że da się wyłączyć tą opcję przełączania w tryb bez sondy, to podpowiedz jak, bo chętnie się jej pozbędę i dla mnie największa wada tego sterownika zniknie, i się nawet do niego przekonam.
przeciez stagi same wracaja do regulacji po sondzie, gdy ta zacznie pracowac, wiec nie wiem o jakim znikaniu ustawien piszesz,
opcje pracy bez sondy to ustawienie krokowca dla 900rpm i dla 3000rpm - jak je ustawisz, to posrednie stany bedzie sobie aproksymowal

Jeszcze nie wiem, jaka opcja wygra, ale chciałbym kiedyś wypróbować możliwości uniwersalnego sterownika do wielopunktowego/jednopunktowego wtrysku na starym silniku, w tym wypadku wołdze.
OK, ale najtansze stanalone to teraz  1100pln, a to poczatek kosztow konwersji dla samej benzyny, a jeszcze instalacje gazowa trzeba doliczyc,
ale kto bogatemu zabroni,
ja to sobie do zabawy kupilem uzywany sterownik LPG na alledrogo za 45pln
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2024, 17:18:25 pm wysłana przez KGB »
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #10104 dnia: Listopad 20, 2024, 17:24:19 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
A co z resztą, bo sam sterownik łatwo idzie kupić?

« Odpowiedź #10105 dnia: Listopad 20, 2024, 23:14:16 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
reszta wedlug uznania, mi potrzebny sam sterownik, kupilem agisa m210, bo taki mam zamontowany w aucie i bede mogl latwo zidentyfikowac potrzebne piny, a potrzebnych wiele nie bedzie do moich zastosowan,

mozesz kupowac cale instalacje na szrotach, tylko musisz wiedziec co chcesz z nimi zrobic
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #10106 dnia: Wczoraj o 03:06:47 »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Nie bój się, pomysłów to ja mam dużo, i chętnych oprócz mnie też... 3 auta oprócz mojego w kolejce po bingo, wołga i ... maluch 126p.  :d

Całe instalacje chętnie bym kupił, ale jak ostatnio byłem na szrocie żaden wóz nie miał w ogóle 2 generacji. Stoi masa współczesnych aut. No i czas stracony, a z tym jest najgorzej, bo głównie czasu mi brakuje... ale chyba nie będę miał wyjścia, niż pojeździć dalej i poszukać.