Gość tu cuda na kiju robi, żeby się z Boshem w polonezie połączyć.
slodkie to bylo, gdy myslal, ze odpali system z pena na takim sprzecie, a w koncu uzyl dyskietki FDD - mlode wilki myslaly, ze wydymaja system, a to system wydymal ich,
a wczesniej jaka euforia, ze odpala na emulatorze - tak odpala, ale nie polaczy sie,
wystarczylo zaczerpnac wiedzy tajemnej sprzed dekady, a wlasciwie przyswoic jedno haslo: nie pojdzie na zadnym emulatorze i adapterze COM
jako prekursor (jeden z kilku, juz nie bede sobie dodawal) zalatwilem sprawe szybciej, bo zaczalem od starego laptoka z natywnym COM i win98se,
moim slepym zaułkiem byl fejs KKL na optorezystorach, ktory kupilem jako "ten wzmocniony" - na takim nie idzie, musi byc najprostszy K-line na max232,
dziwne, ze nie zatrybilo na DOS 7.0, czyli trybie ms-dos z win98se, ale moze to byl dziwny przypadek,
idac w dysk startowy sprobowalem startowej plyty CD nagranej taka opcja w NERO z dorzuconym programem do PN,
i takim trybem dosowym poszlo,
a FDD pozostalo tam, gdzie jej miejsce, czyli na polce czekajac na prawdziwe wyzwania nie do przeskoczenia
Jak to dobrze, że nie mam problemu u siebie ze sterownikiem. Prosty, tani, dostępny, działa.
i nie ma problemu z laczenie sie z nim ani przez COM, ani USB, ani BT, ani WiFi czy IR,
niezaleznie czy to win98, XP, 7, 11 a nawet iOS lub Android
Na szczescie działa przejściówka USB-RS232.
Ale mam w odwodzie jeszcze starego lapka z XP i RS232 do zadań specjalnych
dzialajaca USB-RS232 to burzujstwo, ja miewalem problemy z nowszymi PCMCIA-RS232, chociaz pewnie wynikaly z tego, ze prawdopodobnie jest identyfikowana jako urzadzenie USB, bo byla taka moda,
dlatego majac jednego laptoka z natywnym RS232 pod win98se dokupilem drugiego na zapas, ciut mocniejszy i tam koslawo dzialajacy winXP stanal obok win98se,
gdyby jeszcze ktorys mial dzialajaca baterie
, gdybym tego czesto uzywal to musialbym zbudowac taka, ktora z 30min wytrzyma
Co kto lubi, ja odczekuję od sterownika trzymania ustawień i tyle. Jak wiesz, że da się wyłączyć tą opcję przełączania w tryb bez sondy, to podpowiedz jak, bo chętnie się jej pozbędę i dla mnie największa wada tego sterownika zniknie, i się nawet do niego przekonam.
przeciez stagi same wracaja do regulacji po sondzie, gdy ta zacznie pracowac, wiec nie wiem o jakim znikaniu ustawien piszesz,
opcje pracy bez sondy to ustawienie krokowca dla 900rpm i dla 3000rpm - jak je ustawisz, to posrednie stany bedzie sobie aproksymowal
Jeszcze nie wiem, jaka opcja wygra, ale chciałbym kiedyś wypróbować możliwości uniwersalnego sterownika do wielopunktowego/jednopunktowego wtrysku na starym silniku, w tym wypadku wołdze.
OK, ale najtansze stanalone to teraz 1100pln, a to poczatek kosztow konwersji dla samej benzyny, a jeszcze instalacje gazowa trzeba doliczyc,
ale kto bogatemu zabroni,
ja to sobie do zabawy kupilem uzywany sterownik LPG na alledrogo za 45pln