Autor Wątek: Polonez mr93 1.4GLI[103KM Rover] by Fasola  (Przeczytany 73900 razy)

Odp: Polonez mr93 1.4GLI[103KM Rover] by Fasola
« Odpowiedź #80 dnia: Grudzień 14, 2014, 23:30:50 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Np. Rover, Citroen i Fiat?

Przedewszystkim Rover, bo bazując na seryjnych częściach i nie zmieniając konstrukcji, możesz minimalnym kosztem uzyskać 200% mocy OHVki, a przy nakładach jak na 200% we Fiacie, w Roverze byś już miał koło 250-300% mocy serii, a nie rzeźbić w czymś co nie pasuje, tnąc i spwając niepotrzebnie nadwozie z nadzieją że silnik nie urwie ci ręki jak w razie wypadku wpadnie do kabiny przez przerobioną ścianę grodziową. W dodatku Rover jest genialny pod względem balansu masy.
Ewentualnie jeszcze Lancia, tylko że tam jest w 3d rzeczy do przeróbek z FWD.

Modyfikacje mojego auta nie mają w ogóle jakiegokolwiek sensu zarówno usprawniającego

No to marnujesz czas. Jak będziesz umierał to będziesz mógł sobie powiedzieć: spędziłem tyle a tyle dni, budując coś co działało źle, ale za to mogłem się pochwalić na forum.

p. Wtrysk-GM , budowa zegarów (szerokie caro) oparta na fiacie , układ hamulcowy w wersjach od połowy 95r. LUCAS ,

Ależ to dotyczy dokładnie każdego samochodu od dobrych kilkudziesięciu lat.

Popieram kolegę wyżej. Wszyscy idą w serie doposażane w fabryczne dodatki.

Taa, np. Święty. Jak wszyscy to wszyscy.

Proszę się nie obrażać. Po prostu nie warto marnować czasu na wprowadzanie modyfikacji które są czasowo i kosztowo nieefektywne oraz niepotrzebne. A do ekstremalnych przeróbek to się powinno kupować OHV z grającymi panewkami, a nie Rovera który jest idealną bazą pod 1.8 albo VVC, bo nie trzeba przerabiać tego, co przy eksperymentach z silnikami i tak trzeba przerobić albo wymienić.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2014, 23:33:43 pm wysłana przez banned »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #81 dnia: Grudzień 15, 2014, 00:18:01 am »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
No to się Grzesiu dowiedziałeś, że Twój plus działa źle i zmarnowałeś czas <lol2>

Mi ze trzy lata temu kilku teoretyków wyprorokowało, że buda mi się rozleci. Jak na złość jeszcze nic nie puściło, a nawet drzwi się zamykają.

W nawiązaniu do tego, co wcześniej pisał bocian- ja od pewnego czasu nie wypowiadam się na forum w ogóle, ponieważ mody w moim samochodzie poszły baaardzo daleko od kierunku uznawanego na forum za jedyny słuszny. Pokazywanie efektów swojej ciężkiej pracy i wyrzeczeń, żeby powodować czyjś ból dupy i hejty mija się całkowicie z celem. Lepiej robić swoje dla siebie i ew. pokazywać efekty osobom, które niekoniecznie uważają k-series/dohca i felgi 13" za szczyt wyrafinowania.
LOW & SLOW

« Odpowiedź #82 dnia: Grudzień 15, 2014, 00:21:18 am »

Offline xmaniekx

• Macher
  • Sympatyk
    • C+ pinto turbo
budując coś co działało źle, ale za to mogłem się pochwalić na forum
Wiesz, widziałeś? Bo ja widziałem, wkładałem swoje łapki, jeździłem i w miarę możliwości pomagam w dalszych modyfikacjach.
Widziałeś ze strony Grześka chwalenie się na forum? Bo póki co to widziałem jego auto umieszczane na zdjęciach innych użytkowników, na tym forum i na wielu portalach motoryzacyjnych, a ze strony ściany wschodniej jest cicho-sza. Z mojej strony również koniec tematu.

« Odpowiedź #83 dnia: Grudzień 15, 2014, 01:35:10 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
W takim razie skoro wszyscy wolą serie,to to forum powinno się nazywać "FSO Polonez Seria Klub".
a moze zalozyc dwa fora i drugie to bedzie "FSO Polonez ZepsułemSobieAutoZeSieJezdzicNieDa Klub",
w sumie,to jak nic ciekawego nie masz do powiedzenia,to po co sie odzywasz ? pominales w swoich rozwazaniach w ogole osoby reprezentujace kierunek sluszny, czyli taki trafiajacy w srodek tej stawki,
nie licza sie nudziarze i nie potrafiacy nic zrobic oprocz poodkurzania i nalozenia wosku ,ale i tacy,co by tylko cieli i rzneli unieruchamiajac auto lub je kaleczac pozbawiac wlasciwosci jezdnych - to wlasnie te dwie skrajne grupy odpadaja z tuning klubu ,mimo ze przeciez nikt ich nie banuje za to co robia,

tuning polega z definicji na poprawianiu wlasciwosci auta i przecholowanie z jakims "specyfikiem" powoduje zatrucie,a nie leczenie,
o tym jest w tym temacie, kolega sie pochwalil,ze chce swojego Poloneza postawic nizej niz syfika ,czyli jakos tak podluznicami na asfalcie i dlatego reakcja jest taka ,a nie inna,
a to ze do hejtow dolaczaja sie "woskowi picerzy" to wynika z arytmetyki linii wykresu, na ktorym znajduja sie poszczegolne grupy "religijne"
odnoszac sie tylko do nich w swojej wypowiedzi, pomijasz pozostalych i tworzych karykaturalny obraz, jakoby to oni narzucali tematycznosc forum
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #84 dnia: Grudzień 15, 2014, 08:32:53 am »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Wiesz, widziałeś?
a ze strony ściany wschodniej jest cicho-sza. Z mojej strony również koniec tematu.

Skąd ma wiedzieć/widzieć skoro to taki tajny projekt? ;)
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #85 dnia: Grudzień 15, 2014, 18:30:14 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Wiesz, widziałeś?

Wiem, bo sam napisał:

Modyfikacje mojego auta nie mają w ogóle jakiegokolwiek sensu zarówno usprawniającego jak i ekonomicznego

Jeżeli w wyniku modyfikacji nie poprawiła się w żaden sposób sprawność auta, czy to pod względem osiągów, spalania, prowadzenia, tłumienia, czy grania muzyki, to znaczy że modyfikacja nie działa dobrze. Ale widzę że teraz zaczęła się zabawa podpisami, jeżeli ze strony Grześka to nie jest umyślna manipulacja wypowiedzią, to mamy przesłankę na to że to nie samochód działa źle, tylko jego posługiwanie się językiem. Nawet w polskiej TV by coś takiego nie przeszło:

No to marnujesz czas. Jak będziesz umierał to będziesz mógł sobie powiedzieć: spędziłem tyle a tyle dni, budując coś co działało źle, ale za to mogłem się pochwalić na forum.

banned napisał: spędziłem tyle a tyle dni, budując coś co działało źle, ale za to mogłem się pochwalić na forum

« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2014, 18:42:14 pm wysłana przez banned »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #86 dnia: Grudzień 16, 2014, 08:26:32 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Może "źle" w mniemaniu "woskowych picerów" bo auto za twarde, za niskie i za mało się wychyla na ostrych łukach przy prędkości której Polonez fabrycznie nie jest w stanie osiągnąć... Jeśli tak to ja też chcę tak zepsute auto...

Kiedy auto jeździ co dzień i się notorycznie nie psuje to jest dobre. I nie ważne jest to, czy zostało zmodyfikowane czy nie...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #87 dnia: Grudzień 16, 2014, 20:37:02 pm »

Offline Adriandf

• Sympatyk
    • Polonez 1.4 16v , borewicz , fiat 125p
Kurde... Kolega kupił poldka,pokazał go,URATOWAŁ!!!!,zrobił podłogę i napisał kilka planów na przyszłość i już zaczynają się spiny. :( Mi się tam bardzo podoba postępowanie kolegi bo sam już uratowałem kilka polonezów przed krainą wiecznych autostrad.  <spoko> I skończcie te wywody bo to temat o polonezie Fasoli a nie debata. :) Czekam na kolejne prace z roverkiem :)

« Odpowiedź #88 dnia: Grudzień 16, 2014, 20:48:44 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Może "źle" w mniemaniu "woskowych picerów" bo auto za twarde,

Nie roztrząsam na tym forum wątków filozoficznych. Zakładam że "bez sensu" jest równoznaczne ze złym, i to nie ja napisałem że auto Grześka jest bez sensu, tylko konstruktor.

« Odpowiedź #89 dnia: Grudzień 16, 2014, 21:17:38 pm »

Offline Fasola

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 16V
Czekam na kolejne prace z roverkiem :)

narazię, że tak powiem przestałem się udzielać i czekam jak debata nad polonezem rozwinie się dalej i staram się nie udzielać za dużo żeby nie rozegrac kolejnej wojny na forum ;P
Z polonezem dzieję się tyle że nic nie wstawiam bo się może to co niektórym tutaj nie spodobać bo poprostu auto służy mi za to z jaką myślą je kupywałem czyli do zabawy :D trochę mi się nie podoba jak "dyfer spina" ale idzie się przyzwyczaić i rondo bokiem na mokrym się zrobi bez problemu :D jak nagram jakiś filmik to mogę tu udostępnić żeby pokazać jak "psuje" poldona.

Jeśli są tu jacys zainteresowani to z polonezem dzieję się tyle, że zdjąłem brudne pokrowce do prania i ukazała mi się o taka tapicerka:

troche mi szkoda jej zniszczyć dlatego niedługo prawdopodobnie wpadna albo "misie" (jeśli uda mi się je tanio wytargać z auta które stoi na złomie) a jak nie to mozliwe że wpadnie wnętrze IG

koła sobie pozakładałem takie jakie mam z innych aut a, że nie wszystkie śa jednakowych rozmiarów to wyszło jak wyszło ale mi się nawet podoba. Na przodzie mam 14 na stalówkach z punto, z fest zimówką a na tył żal mi było założyć tych opon do kompletu więc zakładam po kolei wszystkie zimówki jakie posiadam w 13 calach na dobicie :P

i na woskowalem na zime dziada i efekt jest mniejwiecej taki:

« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2014, 21:31:24 pm wysłana przez Fasola »

« Odpowiedź #90 dnia: Grudzień 16, 2014, 22:13:29 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie moge na zdjeciu rozpoznac - ta tapicerka to welur,czy płótno ?
tylek siedzi nizej niz przod pod marketem,czy tylko takie zludzenie optyczne ? moze swiateczne zakupy w bagazniku ;>
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #91 dnia: Grudzień 16, 2014, 22:29:10 pm »

Offline Fasola

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 16V
nie moge na zdjeciu rozpoznac - ta tapicerka to welur,czy płótno ?
tylek siedzi nizej niz przod pod marketem,czy tylko takie zludzenie optyczne ? moze swiateczne zakupy w bagazniku ;>

szczerze to teraz mnie zagiąłeś bo jakoś nigdy się nie zastanawiałem co to jest... stwierdziłem że nawet ładna, zadbana i tylko wsiadałem i jechałem :P jutro mogę zrobić dokładne zdjęcie bo nie będę kłamał i ściemniał ale tył siedzeń jest raczej w welurze i przód chyba też... ale reki nie dam....
przód niestety od momentu kupna stoi wyżej od tyłu ktoś pewnie buraki na targ woził :P
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2014, 22:36:21 pm wysłana przez Fasola »

« Odpowiedź #92 dnia: Grudzień 16, 2014, 23:59:06 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
welur to poznasz po dotyku - chodzi o wzorzasty material,bo ten szary na fotelach to płótno ,
welur ma sterczace wloski, po prostu trzeba wiedziec jak to wyglada,zeby poznac,
jezeli one sa welurowe,to jest to jeden z nielicznych welurow w minusie - znam dwa: zielone paski i szare ciapki

« Odpowiedź #93 dnia: Grudzień 17, 2014, 10:15:11 am »

Offline Fasola

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 16V
otóż sprawdziłem te fotele i tak ta "krata" jest na bank płótno, a ten szary materiał którym są pokryte doły foteli i ich tylna część raczej wygląda na welur lub coś w podobie niego

« Odpowiedź #94 dnia: Grudzień 17, 2014, 11:44:05 am »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
Jest to zwykła tapicerka, bez weluru itp.
Nie twórzcie legend bo potem są takie kwiatki na tablicy i alledrogo.
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #95 dnia: Grudzień 17, 2014, 11:57:52 am »

Offline Fasola

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 16V
napisałem lub coś wpodobie.... a kto tu stworzył legende to stworzył...

« Odpowiedź #96 dnia: Styczeń 10, 2015, 21:17:15 pm »

Offline Maciek BP

• Psuj
  • Sympatyk
    • Był: 97' C20NE
Bardzo zadbany egzemplarz :] jakies modyfikacje w zaciszu garażu się szykują (gleba wpada?  <spoko>) że taka cisza?
Debata moim zdaniem w miejscu, w którym nie powinna nigdy mieć miejsca. Panowie załóżcie sobie temat Wojna i nie zaśmiecajcie tematu koledze.

Pozdrawiam i powodzenia w modach <ok>

« Odpowiedź #97 dnia: Styczeń 11, 2015, 10:08:03 am »

Offline Piotr_T

• Sympatyk
    • Audi A6 C6
Ja mam teraz trochę obniżone zawieszenie i do serii juz nie wrócę. Seryjne zawieszenie jest dla eco driver-ów i dla tych co ostro zwalniają przed zakrętem.
Na tym forum wiele ładnych, seryjnych polonezow skończyło swój zywot i nikt z tego powodu nie robił afery.
Kolego Fasola rób swoje, a skończone etapy prac prezentuj w temacie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2015, 10:09:50 am wysłana przez Piotr_T »
Caro Plus 1.6 GLI --> 1.4 GTI 74U - był
Caro Plus 1.4 GTI 23E - był ;(
Audi A6 C6 - tatusiowóz

« Odpowiedź #98 dnia: Styczeń 11, 2015, 16:09:09 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Kolega z Włocławka?

« Odpowiedź #99 dnia: Styczeń 11, 2015, 16:21:06 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |

Na tym forum wiele ładnych, seryjnych polonezow skończyło swój zywot i nikt z tego powodu nie robił afery.

kocham takie pier#olenie. ładnych, nieremontowanych egzemplarzy wciąż ubywa, wiec może warto pomyśleć, zanim kolejnego się popsuje.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...