Właśnie nabyłem swojego ładniutkiego "nowego" poloneza. Silnik 1.6 GSI. Stan ogólny zadowalający. Pierwsze 200 km za mną. Na pierwszy rzut już wiem jakie są mankamenty po przejechaniu tych 200 km. oto one:
1. Silnik nie równo pracuje. Niby wszystko ok ale czasami ma tendencje to przerywania jak by przygasania. W szczególności na wolnych obrotach.
2. Sprzęgło wysoko łapie. nie wiem czy to tylko kwestia regulacji linki czy jednak sprzęgła. przy wyciskaniu i odpuszczaniu sprzęgła czuć lekką różnice w odgłosach z okolic sprzęgła.
3. Silnik się nie rozgrzewa. jak jechałem na trasie i miałem ogrzewanie włączone to strzałka od temperatury nawet nie drgnęła. Dopiero na postoju zaczęła się podnosić. Czy to normalne czy do termostatu zajrzeć.
4. Cieknie tylny most. i to jest najbardziej niepokojące. Poprzedni właściciel wymieniał olej w moście. Po dłuższym postoju widzę plamę pod mostem. Rozumiem ze wymiana uszczelki?
5. Przy niższych obrotach ok. 2000 czuć szarpanie silnika czy napędu.
proszę o podpowiedź w kwestii powyższych usterek. Na co jeszcze zwrócić uwagę aby doprowadzić samochód do pełnej sprawności.
ogólnie polonez ładnie jedzie i przy ok 120km/g nie słyszałem hałasu wału ani innych problemów. Za wszelkie infor będę wdzięczny.
Oto link z filmikiem jak pracuje silnik:
https://www.youtube.com/watch?v=KUfadF2yfqs