Autor Wątek: ---===] Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... [===--- 2017  (Przeczytany 279797 razy)

Odp: ---===] Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... [===--- 2017
« Odpowiedź #960 dnia: Wrzesień 07, 2017, 07:52:18 am »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Nie ma żadnych kar, za to można wycofać auto z ruchu aż na 4lata za 200zł razem- weszło miesiąc temu- ukłon w strone remonciarzy.
http://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe-w-urzedzie/sprawa-w-urzedzie/czasowe-wycofanie-pojazdu-z-ruchu

Z mojego. Najchętniej wrzuciłbym tą z caro, bo zaworek wewnątrz auta to wynalazek szatana .
Zaworek zawsze jest w srodku w df, nagrzewnica była innego typu.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #961 dnia: Wrzesień 07, 2017, 08:54:08 am »

Offline Oxej

• Sympatyk
    • dużo, aktualnie Caro Plus
Nie ma żadnych kar, za to można wycofać auto z ruchu aż na 4lata za 200zł razem- weszło miesiąc temu- ukłon w strone remonciarzy.
http://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe-w-urzedzie/sprawa-w-urzedzie/czasowe-wycofanie-pojazdu-z-ruchu

Z mojego. Najchętniej wrzuciłbym tą z caro, bo zaworek wewnątrz auta to wynalazek szatana .

Cytuj (zaznaczone)
Czasowemu wycofaniu podlegają zarejestrowane:
samochody ciężarowe i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t;
ciągniki samochodowe;
pojazdy specjalne;
autobusy.

Czyli żaden ukłon, te przepisy istnieją już od dawna, tylko nadal z niepojętych przyczyn nie dotyczą osobówek
Złombol '23, '24, '25, team Carozela

« Odpowiedź #962 dnia: Wrzesień 07, 2017, 16:26:57 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
A ja już się najarałem...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #963 dnia: Wrzesień 08, 2017, 09:27:03 am »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło

Cytuj (zaznaczone)
Czasowemu wycofaniu podlegają zarejestrowane:
samochody ciężarowe i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t;
ciągniki samochodowe;
pojazdy specjalne;
autobusy.

Czyli żaden ukłon, te przepisy istnieją już od dawna, tylko nadal z niepojętych przyczyn nie dotyczą osobówek

Pojętych, bo chodzi o pieniądze. Osobówek jest najwiecej.

W ramach trzymania się tematu - stwierdziłem, że truck ma boschowską pompę paliwa. Niestety, musiałem ją wymontować, bo nie włączała się. Po podłączeniu "na króko" rzygnęła jednak paliwem, więc tylko awaria na łączach. ;-)

« Odpowiedź #964 dnia: Wrzesień 08, 2017, 10:40:11 am »

Offline hamish

• Nowicjusz
    • bosz -> rover minus -> gsi najlepsza buda
Wczoraj zakupiłem Audi A6 C4, od razu po przyjeździe do domu wymieniłem lampkę wewnętrzą <rotfl2>

« Odpowiedź #965 dnia: Wrzesień 09, 2017, 15:40:28 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Założyłem wreszcie tylne nadkola, bo idzie chyba zima , poza tym sprawdzone płyny .

« Odpowiedź #966 dnia: Wrzesień 09, 2017, 21:15:38 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Dawno nie pisałem...

Miesiąc temu umarło moje Mondeo... prawdopodobnie wypaliło się gniazdo zaworowe na drugim cylindrze.
Odpuściłem naprawę i sprzedałem go trzy dni temu.
Żonie kupiłem Zafirę 1.8 99', a sobie wczoraj Lagune 1.8 z sekwencją kombi 2000.

Laguna dostałą dzisiaj nowy olej i filtr oraz uszczelkę misy olejowej.
Jedyne co zostało do zrobienia to tuleja dolna tylnego prawego amortyzatora i dwie łatki w podłodze.
W Zafirze natomiast do zmiany ostatni tłumik, nabicie klimy i ożywienie centralnego zamka.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #967 dnia: Wrzesień 10, 2017, 13:59:22 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
    • PN 5d 1.5 1980r -> PN 3D V6 2.8i. Polonez 5D 1.5 SLE 1989r -> PN Coupe 1.5X, Polonez 1986 1.5 LE Milicja
Znalazłem suchy moment między opadami w tej nieciekawej pogodzie na przyklejenie czarnej folli optycznie prostującej linie "zbyt mocno opadającego tyłka" w kombi. Jeśli daewoo-fso potrafiło zmylić oko przyklejając naklejkę na dachu i "garbie" seryjnego kombi by ukryć niewymiarową względem reszty nadwozia tylna/boczną szybę to dlaczego ja nie mógłbym pójść w ich ślady :)

Niby nic a zmienia wiele. Auto używam do jazdy codziennej i daje radę. Mimo to w kolejce czekają kolejne projekty i nie ukrywam, że szukam dla kombiaka nowego właściciela.

Przy okazji zmiany kół wkleiłem do kołpaczków nowe loga FSO które podarował mi kiedyś Tomek_k. Pasują średnicą idealnie

Jeszcze dzisiaj w ten wolny od codziennej pracy dzień Boży składam radiowóz po lakierce

po obiadku usiądę do stołu i nakreślę na brystolu szablon do namalowania napisu MILICJA na drzwiach.
Cytuj (zaznaczone)
"Moze potnij jakiegoś malucha , świat pełen jest tych co tną ale tych co spawają policzysz na palcach jednej dłoni." CRUISER

« Odpowiedź #968 dnia: Wrzesień 11, 2017, 23:27:49 pm »

Offline hamish

• Nowicjusz
W sobotę rano w A6 pospawałem wydech bo przerdzewiał zaraz za katalizatorami, które są chyba kompletnie puste bo okropnie brzęczą, chyba będzie trzeba wstawić jakieś strumienice...
Dzisiaj wymieniłem spalone żarówki w liczniku, pozostało jeszcze podświetlenie zapalniczek, popielniczki, przełącznika regulacji lusterek, climatronika i przełącznika od pamięci foteli i lusterek, ale to wszystko w swoim czasie. Poza tym zmieniłem zimne diodowe oświetlenie wnętrza na ciepłe żarówkowe <ok>

« Odpowiedź #969 dnia: Wrzesień 12, 2017, 21:19:23 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Wyjąłem boczną szybę kabiny.

« Odpowiedź #970 dnia: Wrzesień 13, 2017, 21:13:47 pm »

Offline hamish

• Nowicjusz
W A6 wymieniłem podświetlenie w climatroniku, przełączniku regulacji foteli, przełączniku pamięci foteli i uruchomiłem tę pamięć bo nie działała, teraz hula aż miło <lol>
Dołożyłem brakujący wyświetlacz temperatury zewnętrznej do zegarów oraz przeczyściłem wszystkie styki w przełączniku zespolonym, mruganie światłami wróciło ale wycieraczki dalej zatrzymują się gdzie chcą, tylko nie tam gdzie powinny...
Dodatkowo wyciągnąłem zbiornik płynu spryskiwaczy, pompkę i przeczyściłem pływak od poziomu, bo mimo pełnego zbiornika pokazuje mi się ikonka braku płynu. Po złożeniu wszystkiego problem dalej ten sam, pływak dziurawy czy co? <co>

Oczywiście musiałem sobie kupić jakiegoś gruza bo w poldoroverze już wszystko porobione <rotfl2>

« Odpowiedź #971 dnia: Wrzesień 14, 2017, 14:41:28 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Zamówiłem lakiery itp. za 200zł, oby był czas naprawy powłoki lakierniczej. Głównie obcierki. Korozji niemalże brak.
Polonez jeździ, odpukać, bezawaryjnie. Pomimo 20 lat na karku, Polonez się spisuje, nie cieknie i poza jednym kabelkiem, nie było i nie ma problemów z elektryką. Nawet most chodzić dość cicho, przy założonej kanapie go nie słychać, a po dołożeniu wygłuszenia powinno być zupełnie cicho.
Tak więc dołączyłem do grona zadowolonych użytkowników i posiadaczy samochodów FSO 20+.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2017, 14:43:55 pm wysłana przez banned »
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #972 dnia: Wrzesień 14, 2017, 19:41:08 pm »

Offline damian6819

• Sympatyk
    • Polonez 1.4 95' PB/ LPG =>swap 1.6 16v LPG
FSO 20+.
Zaktualizuj swój profil, masz plusa czy minusa ?. Co do tematu, tankuję, jeżdżę, myję o ile teraz pogoda pozwala to raz na tydzień chociaż. Obadałem dlaczego mi czasem śmierdoliło benzyną w środku, walnięty przewód elastyczny przy zbiorniku :|
totalitarne forum fso jednak zweryfikuje wszystkich - pełna lustracja
Samochód jest dla człowieka, a nie człowiek dla samochodu.

« Odpowiedź #973 dnia: Wrzesień 16, 2017, 10:27:30 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Nieczęsto tu piszę, ale czasem coś trzeba.Ostatnio się bawiłem (bawię) przy plusie.Nie chciało mi się, bo kanału brak itd. ale jak życie zmusi, to cóż...

Przyczyna całego zamieszania

Systematycznie opadał mi pedał sprzęgła, aż biegi zaczynały zgrzytać.Podkręciłem trochę, przejechałem się i od nowa to samo.Myślałem, że może docisk, ale po 91 tysiącach? Nie pomyślałem o łapie, bo w żadnym polonezie "minusie", nie miałem takiego przypadku.Widocznie skośni, odchudzili nie tylko pas przedni, bo znam już trzy takie przypadki w plusie i to GSI.Nowa łapa 7 dyszek, ale to pewnie taki sam szajs, to pospawałem tą.Jak ponownie pęknie, to wymienię.Problemem było odkręcenie skrzyni, bo najpierw musiałem wyszarpać (dosłownie) wygłuszenie grodzi, które z niewiadomych przyczyn, stopiło się i "spłynęło" pomiędzy skrzynię, a tunel i ścianę grodziową, utrudniając jakikolwiek ruch.W GSI, jest tak śladowe wygłuszenie, że zastanawiam się, po co w ogóle tam było, skoro niewiele zastawia, bo idzie tam wiązka i parę innych pierdół.Trzeba by kiedyś, przy innej okazji (swap?), na spokojnie, wykleić tam coś lepszego.Drugim problemem, były tak doje*ane śruby, że głowa mała.Jak by nie patrzeć, od fabryki, nikt tam ne zaglądał.Były tak sakramencko dokręcone, że pomogła dopiero prawie metrowa rura i porządny klucz.W warunkach, w jakich to robiłem, to był naprawdę wyczyn.Musiałem dać trzy przedłużki, żeby "wyjść" z kluczem dalej, bo tam ciasno jest.Silnik wyjąłem dlatego, że już i tak sporo był rozkręcony i chciałem przy okazji wymyć trochę komorę z brudu, ale głównie dlatego, że był nieźle zalany olejem, tradycyjnie, ciekło spod dekla na klawiaturze.Nowa uszczelka złożona na loctite, może da radę.Innych wycieków nie stwierdziłem, więc się zobaczy.Nie chciałem się męczyć z tym kolektorem w komorze, więc wyjąłem, bo to nie problem.Wymyłem wszystko konkretnie i się zobaczy.Silnik już w aucie, została reszta.Czemu nikt nie zaprojektował dzielonego kolektora, jak w roverku? Ile by to było łatwiej, w razie konieczności demontażu.

« Odpowiedź #974 dnia: Wrzesień 16, 2017, 12:39:17 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Niestety, mnie w wąskim caro stało się kiedyś to samo. Łapę wyjąłem złamaną do końca, pod dom dojechałem bez sprzęgła. Obawiam się, że typowa usterka po pewnym przebiegu. :/
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #975 dnia: Wrzesień 16, 2017, 14:52:56 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
Cóż, sądząc po opisie utwierdzam się, że wszystkie Polskie samochody mają tą samą przypadłość - egzemplarze z końca produkcji są gorszej jakości :(

W temacie: GLD umyłem i poodkurzałem wczoraj, poza tym nic nie robię tylko leję ON i jeżdżę, sprawdziłem olej, zużycie minimalne. Od wymiany zrobione 5tyś, przy wymianie było prawie na MAX, wczoraj na minimum, dolałem trochę :)

« Odpowiedź #976 dnia: Wrzesień 16, 2017, 16:10:34 pm »

Offline miedzian

• Sympatyk
  • a.k.a jama
    • C+ '98 23E, Truck El Camino '89, Atu AE86
ostatnio trochę śmielej operowałem pedałem gazu w xud9 i powiem że naprawdę sprawnie da się tym jeździć.

W trasie spokojnie 120-130, w mieście jak się sprawnie zmienia pasy i ogolnie się ogarnia jako tako jazdę to też można szybko się przemieszczać, skrzynia jak na diesla jest krótka więc jak się szybko macha wajchą od biegów to do 70km/h można się szybko bujnąć

« Odpowiedź #977 dnia: Wrzesień 16, 2017, 16:23:49 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
Ja w trasie cisnę 100-110, przy wyższych prędkościach już mi za głośno... ;)

« Odpowiedź #978 dnia: Wrzesień 16, 2017, 16:27:03 pm »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Ja na 3.9 jeździłem tak 100km/h od 3 tys obr min się robił głośny ten rechot
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #979 dnia: Wrzesień 16, 2017, 16:44:23 pm »

Offline miedzian

• Sympatyk
  • a.k.a jama
    • C+ '98 23E, Truck El Camino '89, Atu AE86
ja mam wygłuszone

przy 110 spokojnie słucham radia