Szukałem w Plusie przyczyn skrzypienia lewego przedniego zawieszenia. Stwierdziłem że to nie zawieszenie tylko pas przedni pękł już do połowy i są to odgłosy pracy pęknięci 
Skądinąd zrobili go z takiej blachy że tą zewnętrzną można palcami odginać i urywać kawałki.
szukaj dalej, bo skrzypienie zawieszenia nie brzmi jak gieta blacha,
pas przedni w plusach cierpi konstrukcyjnie nie z powodu grubosci blachy - trudno stwierdzic,czy faktycznie jest ciensza, po prostu przod pasa w minusie ma mniej wyciec i wyglada na solidniejszy,
problemwm w plusie jest zalamanie pasa,by uzyskac 1cm wiecej miejsca w komorze - punkty mocowania drazkow reakcyjnych sa przez to gorzej mocowane do pasa, a dodatkowo podluznice sa spiete nie linia prosta, tylko dwoma łuczkami ,co powoduje prace tych łuczków na zginanie,
da sie to poprawic dokladajac dodatkowy element spinajacy podluznice - najlepiej w tym miejscu gdzie fabryka zrobila 1cm podginajac pas przedni
![;] ;]](http://forum.fsoptk.pl/Smileys/emoty/krzywy.gif)
przypomniales mi, ze musze pospawac w Trucku pas,bo znowu pekl,
tym razem dodatkowo wierce otwory,zeby przykrecic dodatkowy lacznik od srodka spinajacy pas z mocowaniem drazka (prawa podluznica) ,a od przodu ponownie przyspawam, tez dodatkowy lacznik, bo ten element pasa juz sie rok temu wykruszyl
Wziąłem się za tylne nadkola (? - to co jest pod tylnym zderzakiem)
to nie nadkola, to po prostu dol podlogi bagaznika,
nie potrzeba zadnych uderzen, zeby rdza to zjadla, co potwierdza moje C+
pod zderzakiem nie spelnia to swojej podstawowej funkcji,czyli ozdobnej i nie ma sensu tego naprawiac - najlepiej wyciac na rowno i zaspawac na plasko,
pierwszy etap to pierwsza linia przetloczenia od dolu, drugi etap to linia pod wirtualna listwa - miejsce na wirtualna listwe musi zostac, bo na niej masz otwory do mocowania zderzaka