Wczoraj kupiłem swojego pierwszego poloneza
Obecnie jest odszczurzany na myjni, bym mógł go jakoś lepiej ocenić, stan blach, wyposażenia jest w miarę ok, sporo gratów została wymienionych przez firmę, która kupiła go na cele promocji, ale stał ostatnie parę lat w podziemnym garażu.
Taka ciekawostka, jest to polonez, którym jeździł Stig po Warszawie - filmik można znaleźć na youtube.
Mam też do Was parę pytań, jako, że jest to mój pierwszy polonez.
1. Rocznik 1990 - czy powinienem dodawać dodatek ołowiowy do paliwa?
2. Nie działa mi wskaźnik ciśnienia oleju - podobno zazwyczaj nie działa, ale może można to jakoś naprawić?.
3. obrotomierz wariuje - czy problematyczna jest wymiana linki?
4. czy dostępna jest instrukcja obsługi/serwisowa dla przejsciówki gdzieś w formie pdf'a - do Caro nie mam problemu ze znalezieniem.
5. jakie radia były wtedy w nich montowane, obecnie mam Safari 6, ale chętnie bym zamontował coś na kasety.
6. spryskiwacz szyby ledwo działa, tylna wycieraczka ledwo chodzi - czy są to klasyczne usterki/wady, czy po prostu je wymienić na nowe.
7. szukam paru detali wykończenia, korbka szyby, wlot nawiewu powietrza, zapalniczka, gumowa nakładka na pedal hamulca, czy jest jakiś sklep z takimi gratami, czy zostaje polowanie allegro/olx - wolę wszystko zamówić w jednym miejscu.
8. ręczny łapie mi po paru klikach, zaciągniety nie wychodzi za obrys foteli, tak powinno być?
9. czy guziki w desce rozdzielczej mają podświetlenie ?
10. w najbliższym czasie będzie nadal pod kocykiem w garażu, do jazdy od święta, czy na coś oprócz aku/opon powinienem zwrócić uwagę przy dłuższym postoju?
Co z nim zrobię.
Zastanawiam się nad zdjęciem oklejenia, wiem, że straci na oryginalności, ale obecne folia jest w kiepskim stanie, ma braki, spękania etc.
O ile ew. mogę zostawić folię, to zewnętrzne plastiki wolę przywrócić do oryginalnego stanu, czym usunę z nich mazy zrobione akrylowymi mazakami, nie chcę uszkodzić plastiku.