O, cześć!

Elektryka potrafi płatać dziwne figle. Znam przypadek, że jak zdarły się szczotki dmuchawy, zamiast wentylatora dmuchawy, zaczął się włączać wentylator chłodnicy. Zasugerowałem to kilka lat temu na elektroda.pl użytkownikowi, który miał podobny problem, ale tamtejsi mądralatorzy usunęli moją podpowiedź, bo oni "zawsze wiedzą lepiej" i jak ja coś wiem, to nie znaczy, że tak jest.

Jednak to, co opisujesz, zdecydowanie wskazuje na coś, co można naprawić bez użycia narzędzi, np. źle wsadzony przekaźnik.
W mojej nubirze od nowości światła przeciwmgielne tylne dało się włączyć przy wyłączonych przednich, ale najgorsze było to, że co któryś raz włączały mi się same po włączeniu mijania. Nie za każdym razem; tak gdzieś może co dziesiąty raz. Co się okazało się, jedna z diod w skrzynce bezpieczników była odwrotnie wsadzona, czego w ASO oczywiście nie zauważyli.
W lublinie natomiast raz coś grzebałem i zamieniłem miejscami dwa tak samo wyglądające przekaźniki. Może przez nieuwagę? Może skoro różniły się tylko cyferką na obudowie, uznałem, iż nie ma to znaczenia... W każdym bądź razie, zamiast nadmuchu zaczęły włączać się wycieraczki, czego nie skojarzyłem z tymi przekaźnikami, bo zamienione były tylko miejscami; liczba i rozmieszczenie pinów było takie samo. Nawet sterownik z radiatorem do dmuchawy wymieniłem na nowy - i nic. A w serwisie skroili mnie o kolejne pięć dych, za diagnozę. Podejrzewam, że problem, który opisujesz, to najszybciej właśnie coś takiego, jak ten przypadek.