Tylko dziwi mnie narracja, gdy Pan lubiący solarium, napada na Wenezuelę, wespół z innym ......lem napada na Palestynę i Iran, ma chrapkę na Kubę i Grenlandię to świat siedzi cicho a Europa nawet przyklaskuje. Natomiast gdy pewien jegomość z kraju matrioszki wchodzi do kraju 404 ( banderlandi) to wielki bandyta. Co do cen paliwa to ciekawe jak będą prezentowane ceny na pylonach z wyświetlaczami przewidzianymi na 3 cyfry gdy litr przekroczy 10zł a przekroczy napewno.
Po prostu wszystkie narody są równe, ale niektóre są równiejsze od innych. Najazd na Wenezuelę i Iran oraz "biernie" Palestynę, gdyby wykonało inne państwo niż USA i wymordowało tylu ludzi, byłoby nazwane zbrodniarzem wojennym, mordercą, troglodytą, zostałoby obłożone sankcjami, MTK wydałoby wyrok nakazujący aresztowanie. Tutaj mamy po prostu stwierdzenie "na pytanie, czy musiało do tego dojść, odpowiadamy - widocznie musiało, skoro doszło", i nikt w tym nie grzebie, bo jak wielki brat tak uznał, to tak musi być, ewentualnie nieśmiało można tupnąć nóżką, ale tak delikatnie, żeby się nie zdenerwował za mocno. Hipokryzja całego świata wyszła na wierzch, i wielu ludziom otworzyła oczy. Co do 5.19, to fakt, teraz jest "sprawdzam" i czas na test. Można się popisać przed obywatelami.
W każdym razie, temat się wiąże z paliwami, które jak wiadomo, wyjątkowo szybko drożeją w Polsce, ale nie lubią tanieć. Co do tej "tarczy", czy jak się to nazywa to co chcą wprowadzić - żeby to jeszcze było chociaż udolne, a nie, że paliwo parę dni przed tarczą zaczyna drożeć bo koncerny o tym wiedzą i zacierają ręce.
Dla mnie sprawa jest naprawdę ciężka do strawienia, bo zbiegło się to z dalekim wyjazdem niemieckim klockiem ze spalaniem 15L/100km (T4 2.5TDI). Polubiłem się z olejem rzepakowym,ale jak oddam auto po wyjeździe rozstanę się bez żalu, bo tankując LPG nie boję się skarbówy jadącej na ogonie. W sumie, to można zrobić zestawienie :D
Kaufland: 4,50zł/L
"małe Auchan": 4,85zł/L
Bezdomka: Niby 3,99zł/L, ale trzeba mieć jakieś karty, aplikacje i podobno jest limit ilości na 3 sztuki.
Makro:

? Niestety wycofali możliwość podejrzenia cen i muszę jechać osobiście sprawdzić