Autor Wątek: Aktualne ceny paliw - czyli co tam słychać na CPN-ie  (Przeczytany 310565 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Aktualne ceny paliw - czyli co tam słychać na CPN-ie
« Odpowiedź #1040 dnia: Wczoraj o 16:05:18 »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
A to, że kupującymi te mieszkania są fundusze, a nie żywe osoby to taki mały szczegół :P

A może by tak... napierdzieć do butli?  ;> Albo zatankować "dżeta", jak dolewałem sobie avgas na lądowisku dla helikopterów ostatnio, pomyślałem, co tam właściwie jest w tym drugim dystrybutorze, oznaczonym jako JET-A1.

Lotnicza Jet-A1 (ja tankuję AVGAS 100LL) aktualnie to z tego co widzę coś w stylu naftopodobnym.

Cytuj (zaznaczone)
Z googli: Przykładowe ceny na polskich lotniskach (wrzesień 2026):Port Lotniczy Lublin: 5,29 PLN/l netto (6,94 PLN/l z akcyzą), Port Lotniczy Wrocław: 5,45 PLN/l netto bez akcyzy Kraków-Pobiednik Wielki: 7,38 PLN/l netto bez akcyzy (9,02 PLN/l z akcyzą)

Ciekawe, skąd taki rozrzut cenowy. Ale widzę, że niestety nie bardzo to paliwo (JET jak nazwa wskazuje, do silników odrzutowych, AVGAS jest do np. samolotu Wilga) nadające się do auta, no a na pewno nie jest na tyle tanie, żeby się to opłacało.

« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 16:18:54 wysłana przez Daniel#1984 »
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

Odp: Aktualne ceny paliw - czyli co tam słychać na CPN-ie
« Odpowiedź #1041 dnia: Dzisiaj o 18:52:47 »

Offline banned

• Sympatyk
Benzyniak na tym nawet nie odpali, to ma dużo wyższą temperaturę zapłonu niż benzyna, bliżej temu do oleju napędowego. 1.9GLD można spróbować tym zatankować ale ma podobno dużo niższą smarowność niż ON, więc pompa wtryskowa na dłuższą metę oberwie. Nie wiem jak wtryski. Olej rzepakowy na promocjach kosztuje ok. 5 zł za litr, już lepiej chyba w tę stronę. Ewentualnie na zimę JET z jakąś domieszką, a na lato rzepak.
Kupię stabilizator do Poldrovera