Autor Wątek: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----  (Przeczytany 66450 razy)

Odp: -----===== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2022** =====-----
« Odpowiedź #560 dnia: Lipiec 04, 2022, 16:13:37 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
podkładki to możemy wyprodukować.
Teraz wyprodukowałem podkładki 0,05mm do regulacji łożysk piast w starych fordach. To było dopiero wyzwanie.

« Odpowiedź #561 dnia: Lipiec 04, 2022, 18:27:23 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Dorobić podkładki to nie problem.

« Odpowiedź #562 dnia: Lipiec 04, 2022, 22:02:50 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
jak będę chciał pooglądać plusy i eleganty to se z piwem na podwórko wyjdę posiedzieć 
Nie wiem skąd wniosek, że były tam jakiekolwiek plusy. Elegantów owszem kilka się znalazło, ale z PNów to same "minusy" albo tak dobrze odwzorowane kundle.

Nie dziś a wczoraj odprawiłem rytalny taniec deszczu i wymyłem i odkurzyłem Lagunę od A do Z.
Taniec wydaje sie byc skuteczny, dzis przyszedl alert RCB <lol>
Mycie ręczne to jednak jedyny słuszny sposób mycia samochodu. Bo lakier okazał się być nie do poznania. Zarówno w pozytywnym jak i negatywnym znaczeniu. Po roku w PL ten samochód wygląda gorzej niż po 17 latach w Niemczech, tak polactwo szanuje cudzą własności na parkingach...
Za to okazało się, że lakier na felgach jest w znacznie lepszym stanie niż mi się pierwotnie wydawało. "Mydlo" do opon zastygło naciagnelo brudu i wyglądało jak otarcia od krawężników. Generalnie największe łał po myciu zrobiły właśnie koła.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2022, 22:05:05 pm wysłana przez Gomulsky »

« Odpowiedź #563 dnia: Lipiec 05, 2022, 03:58:16 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
aby na poważnie zając się naprawą mostów potrzeba ponad 100 podkładek precyzyjnie przeszlifowanych w grubości.
 wycięcie jednej podkładki wodą to 15 PLN, a trzeba ją jeszcze szlifować na odpowiednią grubość i zahartować. te działania dotyczą podkładek do łożysk kosza satelitów, podkładki ustalającej wałka atakującego oraz podkładek brązowych pod koła koronowe. czyli koszt takiej jednej podkładki kosza satelitów może sięgać 50- 80 PLN.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #564 dnia: Lipiec 07, 2022, 23:28:44 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Na wstępie postuluję zmianę nazwy tematu z "dziś" na "ostatnio" albo coś w tym stylu, bo nie wszyscy codziennie piszą, a myślę, że wszyscy wolą pisać na temat.  <spoko>

Otóż wczoraj, wkurwiony wodą naciekłą do kabiny, pomimo zabezpieczeń po wymontowanej rynnie podszybia, postanowiłem wyszarpać deskę, której powłoczka zresztą nadpękła na środku od upałów, ponieważ była już wcześniej odkręcona i odsunięta od szyby.
Ale musiałem sprawdzić, co się tam, do cholery, dzieje. Nagrzewnica też - z bólem, ale - wyleciała.
I - ku mojemu zdumieniu - pod wygłuszeniem na grodzi, prawdopodobnie już od samej nowości, zaczynał robić się w tym samochodzie całkiem niezły gnój, przez który prawdopodobnie zgniła cała podłoga...
Dziś tylko oczyściłem rdzę z mastyki. W najbliższym czasie natomiast planuję zająć się samą rdzą, znaczy jej likwidacją.

Wygląda na to, że woda wciekała otworami na końcach rantu, do którego przylega rynna podszybia. I wydaje się, jakby przed lakierowaniem w fabryce, owe otwory miały być zamazane uszczelniaczem, a ktoś za tę robotę odpowiedzialny najzwyczajniej olał sprawę.

Ciekawe, ilu z nas ma wodę pod wykładziną i nawet nie zdaje sobie z tego sprawy...

« Odpowiedź #565 dnia: Lipiec 09, 2022, 12:20:03 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Ogarnąłem w Trupie rdzę w rejonie połączenia nadkoli grodzią. Z lewej strony, po jej usunięciu, zrobiło się takie sito, że odruchowo przywlokłem spawarkę - a miałem jej już na ten "samochód" nie zużywać...
Prawa strona poszła na pierwszy ogień - i tam było tylko kilka dziurek. Nie wiem, czy je zaspawam, czy po prostu zalepię, ale najgorsze - za mną. Plan odnośnie Trupa na dzisiaj wykonany. Podkład antykorozyjny poszedł już na obie strony. Podobnie jak - wczoraj - klejo-uszczelniacz w dziury pod podszybiem. Zdążyłem tuż przed deszczem, i gdy spadł, było widać, jak bardzo woda chciała się tamtędy przedostać do kabiny...

« Odpowiedź #566 dnia: Lipiec 09, 2022, 23:53:13 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
u mnie dzieje się tak samo, mam wodę na podłodze po stronie pasażera. podczas montowania drzwi i błotników dołożyłem wszelkich starań aby pokleić wszelkie zbyteczne (moim zdaniem) otwory. wszystkie łączenia blach uszczelniłem w trakcie przykręcania błotników. błotniki w idealnym stanie, z jednego samochodu, z dwucentymetrową różnicą wysokości! odkręciłem wlot powietrza do nagrzewnicy, oczyściłem wszystkie elementy i udrożniłem rurki ściekowe. wszystko poskładałem używając kleju do tego przeznaczonego... i ch... woda jak się lała tak się leje! i tylko po stronie pasażera. dobrze zabezpieczyłem podłogę więc rudej nie ma ale wykładzina tłumiąca poszła w strzępy.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #567 dnia: Lipiec 10, 2022, 04:41:28 am »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Podczas próby ognia - a właściwie wody - okazało się, że po stronie pasażera rzeczywiście wcieka - po cięgnie nagrzewnicy. Liczę jednak, że problem zniknie wraz z zamontowaniem rynny. Ale równie prawdopodobnie może wcale tak nie być; i trzeba będzie skoncentrować się na doszczelnieniu otworu, przez który przechodzi owo cięgno wraz z przewodem zasilającym.

« Odpowiedź #568 dnia: Lipiec 10, 2022, 09:44:55 am »

Online AndrzejP

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro Plus GSI
Od kilku dni Poldek robi to, co do niego należy - czyli jeździ :) Bez problemów.
Od środy do soboty 9 kursów z przyczepką, w jedną stronę ładunek ~450kg, w drugą na pusto i tak 2x30km, 9 razy.

Po tym wszystkim wczoraj wieczorem umyłem samochód, bo był mocno zakurzony i teraz chwila przerwy, choć na horyzoncie jest transport materiałów budowlanych - ale to lokalnie po mieście.

« Odpowiedź #569 dnia: Lipiec 11, 2022, 21:46:43 pm »

Offline Majonez

• Sympatyk
    • Polonez C+ gli
Może nie dzisiaj ale kupiłem  :) . Oczywiście jeszcze długa droga zanim wyląduje pod maską, ale chyba coś z tego będzie .

« Odpowiedź #570 dnia: Lipiec 11, 2022, 22:33:12 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
Widzę, przyfarcilo się z normalnym alternatorem i jego mocowaniem
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #571 dnia: Lipiec 11, 2022, 22:56:26 pm »

Offline Majonez

• Sympatyk
    • Polonez C+ gli
Nawet nie zwróciłem uwagi, a jest on w czymś lepszy, wytrzymalszy ? Tak czy siak cieszę się że udało się wyrwać vvc  <jupi> .

« Odpowiedź #572 dnia: Lipiec 11, 2022, 23:20:33 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
Zdecydowanie lepszy niż te guwno z PN 1.4

Włączasz wszystkie odbiorniki prądu to ładowanie jest cały czas 13.9 - 14.2 a nie, że spada do 12v
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #573 dnia: Lipiec 12, 2022, 09:25:00 am »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Po raz drugi dokonałem największej herezji na PTKu i do kombi wspawałem katalizator. Katalizator został mi z Una, ale okazał się być niewiele warty, a że i tak nosiłem się z chęcią montażu kata w kombi to wylądował tam gdzie powinien.usze teraz tylko rozkminic jakaś obudowę termiczna, ponieważ stara z racji wieku praktycznie całą się zutylizowała.
Ten Fiat Polska to też niezłe gagatki, kat w Uno to uniwersalny, najtańszy  kat jaki jest dostępny na rynku.
W atu gdzieś rozszczelnił się tłumik, to chyba dobra okazja aby pociągnąć 2" do samego końca. Myślę też nad jakimś przelotem <mysli>

« Odpowiedź #574 dnia: Lipiec 12, 2022, 09:56:41 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Może nie dzisiaj ale kupiłem
Widzę po kolektorze, że chyba 145-ka? Trochę zasyfiony na zewnątrz, ale grunt, że w środku ok.
Widzę, przyfarcilo się z normalnym alternatorem i jego mocowaniem
No, ja takie samo mam właśnie u siebie w 1.4 i dzięki temu, udało mi się ładnie zamontować altek 90A, który miałem w GSI, bo ładnie siadł na to mocowanie. No i do tego na nim pompa wspomagania siedzi, więc uważam to za sukces. To mocowanie, jak i alternator w 1.4, to porażka.
do kombi wspawałem katalizator
Jak to mówią, kupa dobrej i nikomu niepotrzebnej roboty, bo jeszcze ci nie daj Boże, ktoś go wytnie  :-) Ale jako diagnosta, powinieneś świecić przykładem i mieć kata, jeśli fabrycznie występował, nie? :d

« Odpowiedź #575 dnia: Lipiec 12, 2022, 11:16:49 am »

Offline Majonez

• Sympatyk
    • Polonez C+ gli
Tak to 145 .

« Odpowiedź #576 dnia: Lipiec 12, 2022, 19:54:16 pm »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
Jeżeli chodzi o jeden z samochodów, to tylko się przejechałem. W "samochodzie" natomiast udało mi się potwierdzić namierzony przeciek. Prowizoryczne zabezpieczenie krytycznego miejsca wystarczyło, by pomimo ulewy do kabiny nic nie naciekło. Teraz tylko prowizorkę podmienić  na równie skuteczny stały punkt programu...

« Odpowiedź #577 dnia: Lipiec 16, 2022, 22:24:35 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Rozkminiłem obudowę termiczną do kata w kombi. Tradycyjnie wyszło średnio, ale i tak jest ok.

Uruchomiłem Charta, dwa lata wstecz zaczął zdychać w trasie i od tej pory stał. Myślałem, że to wida modułu zapłonowego. Stety niestety byłem w błędzie. Okazało się, że winna była świeca zapłonowa. A świeca zaś zawiodła z powodu gaźnika, który niemal wiadrem lał paliwo. Zmieniłem gaźnik i jest gitara. Trzeba jechać na przegląd.

Z rozpędu zabrałem się za komarka, który stał 10 lat, wyczyściłem gaźnik, platynki. Kilkanaście kopniaków i zapaił :d Po czym zdechł i już nie chciał odpalić...

Skończyłem sobie "prodżekt", który męczyłem od kilku miesięcy. Tj. traktorek typu "DZIK". Po pierwszych jazdach stwierdzam, że jednak hamulce w czymś takim są co najmniej wskazane :P

« Odpowiedź #578 dnia: Lipiec 17, 2022, 01:06:45 am »

Offline Morfina

• Sympatyk
    • Caro V6
Diagnosta musi jechać na przegląd?
Ślusarz, złodziej, łowca krasnali

« Odpowiedź #579 dnia: Lipiec 17, 2022, 05:17:02 am »

Offline mp79

• Autsajder
  • Sympatyk
    • truckło
No właśnie też tego nie kumam... Co uczciwszy policjant, gdy popełni wykroczenie, zatrzymuje się na poboczu, by wręczyć sobie łapówkę, więc diagnosta tym bardziej może załatwić sobie przegląd na lewo, gdy wie, że jego pojazd i tak jest sprawny.