No to może i tak, a może było jak w FSO, że zdarzało się, że pchali co mieli. Wie ktoś, na jakiej zasadzie działa ten wyświetlacz cyfrowy przebiegu? Tzn. jest przy skrzyni jakieś urządzenie, które daje impulsy do tego wyświetlacza, czy może w samym prędkościomierzu coś jest? Bo to jest chyba napędzane normalnie, na linkę, w sensie, sam mechanizm napędu wskazówki, a nie tak jak w zachodnich autach, że już chyba wszystko jest elektronicznie? Pytam trochę z ciekawości, a trochę dlatego, że jeśliby to było zrobione w samym liczniku, to tym bardziej nie mieli by chyba problemu, żeby to pakować do Andorii zamiennie? Przysiągłbym, że widziałem na necie Lublina 3Mi z silnikiem polskim i takim licznikiem, a Pasagon, to już na 1000% miewał te liczniki, a tam był silnik polski + skrzynia Kia. Wyskalowanie jest zapewne 1000:1, bo takie było w tradycyjnych, analogowych licznikach lublinowskich, więc jeśliby nie potrzebowało specjalnego napędu, to pewnie w poldku by działało. Najfajniejsze zdanie tam jest o 6-cio cyfrowym, niekasowalnym liczniku. Zapewne takie same są w nowszych furach, a jak wiemy, są zakłady zajmujące się "renowacją liczników".
Jakbym kiedyś trafił taki licznik na moim złomie, to biorę w ciemno, choćby miał na półce stać. Jak do tej pory, to trafiłem jedynie ten nowszy typ, Mera Błonie, ale bez obrotka. Czcionka ta sama, co w plusach, ale niestety, podświetlanie pomarańczowe. Na allegro za taki nowy sobie ktoś żądał ponad 5 stów.
A jeszcze pytanie dodatkowe: bawił się ktoś w zdrapywanie/zmywanie farby w liczniku z plusa? Ja raz spróbowałem, ale szybko dałem sobie spokój, bo usuwając kolor, usuwało się też to, co jest pod spodem, razem z czarnym tłem. Kiedyś tu na forum był temat z licznikiem z minusa i tam niby się to dało zrobić bezinwazyjnie.Mam tych liczników z plusa sporo, ale pech chciał, że nie pomyślałem i poświęciłem sobie taki, z podparciem wskazówki (ostatni wypust) a takich nie mam za dużo, chyba miałem trzy, razem z tym w aucie. Gdybym się pozbył tego zielonego, to bym podświetlił diodami led barwy zimnej białej i by było super, bo ten zielony mnie denerwuje. Zostawiłbym kolorowe pola na obrotku, temperaturze itp. a reszta out.