Autor Wątek: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2024** ====----  (Przeczytany 72355 razy)

Odp: ----==== Co zrobiłem dziś w moim aucie **2024** ====----
« Odpowiedź #600 dnia: Grudzień 02, 2024, 21:55:56 pm »

Offline mihals

• Sympatyk
    • Polonez ohv
Pewnie kupiłeś to gówno ze szwem za 15 zł, jak tak to weź to od razu zwróć albo wywal do pieca. Są dostępne dobrej jakości gumy wlewowe.
Taką kup i masz spokój na długo.
https://allegro.pl/oferta/przewod-zlacze-rura-wlew-paliwa-polonez-14307129509#

« Odpowiedź #601 dnia: Grudzień 02, 2024, 21:57:17 pm »

Offline mihals

• Sympatyk
    • Polonez ohv
Frigo (one w szczególności mają opinię jednorazówek)
Pierwsze słyszę  <lol> w każdym aucie czy to polonez czy coś współczesnego, miałem frigo i byłem zadowolony

« Odpowiedź #602 dnia: Grudzień 02, 2024, 22:13:31 pm »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Kupiłem dokładnie taką rurę. https://allegro.pl/oferta/przewod-rura-wlewu-wlew-paliwa-kolanko-polonez-st-9218457998 zobaczę jak to się będzie montować.

« Odpowiedź #603 dnia: Grudzień 03, 2024, 08:34:06 am »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Cytat: Grzesiu w Grudzień 01, 2024, 17:48:27 pm
Frigo (one w szczególności mają opinię jednorazówek)
Pierwsze słyszę   w każdym aucie czy to polonez czy coś współczesnego, miałem frigo i byłem zadowolony
Jeżdze na frigo od tegorocznej zmiany opon, faktycznie na mokrym nie jest wybitnie przyczepna (ma etykietę C) oprócz tego póki co nie mam sie do czego doczepić.

Osobiscie zawsze wybieram opony z maksymalną wartością przyczepności na mokrym i drugim parametrem jest niski hałas. Te frigo to mi flotowiec zamówił, nie omieszkałem mu to wypomnieć.
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #604 dnia: Grudzień 03, 2024, 21:30:19 pm »

Offline mihals

• Sympatyk
    • Polonez ohv
Kupiłem dokładnie taką rurę. https://allegro.pl/oferta/przewod-rura-wlewu-wlew-paliwa-kolanko-polonez-st-9218457998 zobaczę jak to się będzie montować.
Podtrzymuje nadal swoje zdanie, jak chcesz sobie oszczędzić roboty i z nienacka wycieku paliwa to nie bierz się za montaz tego szmelcu ;)

« Odpowiedź #605 dnia: Grudzień 04, 2024, 10:34:44 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Jakbym miał wymienić gumę przy baku to bym poszukał coś z niebieskich silikonowych rur.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #606 dnia: Grudzień 04, 2024, 16:16:38 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Podtrzymuje nadal swoje zdanie, jak chcesz sobie oszczędzić roboty i z nienacka wycieku paliwa to nie bierz się za montaz tego szmelcu ;)

I tak to zamontuje. Nie mylę się, prawda? :P

Nie zwracając takiego badziewia do sprzedawcy sami się zgadzamy na to, żeby był produkowany chłam. Najważniejsze, że poszło, sprzedało się, nikt nie zareklamował - no to jest git, można produkować. Później machamy ręką - a, trudno, tanie było, kupię następne, nie chce mi się odsyłać itd. A później sprzedawca się dziwi: no jak to, sprzedałem tego 200 sztuk i nikt się nie skarżył, wszystkim działa, a panu nie działa? I co, że się rozlazło po pół roku, a oryginał wytrzymał 30, nie jest napisane, ile ma wytrzymać.
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #607 dnia: Grudzień 04, 2024, 18:24:00 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Mi oryginał w ex zielonym Plusie wytrzymał raptem 8 lat od nowości więc też bez szału.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #608 dnia: Grudzień 04, 2024, 21:19:22 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
u mnie zawsze wali paliwem od złączek Pagum (chyba tak sie zwą). To jedyna "seryjna" alternatywa do Plusa.

« Odpowiedź #609 dnia: Grudzień 04, 2024, 21:32:12 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Osobiście jak w Plusie wymieniałem tę rurę, bo gdzieś właśnie przeciekało podczas tankowania, to dodatkowo wpakowałem do środka, od wlewu do baku taką harmonijkę plastykową, która była chyba w jakimś innym aucie. I od tego czasu  jak tankuję to wpycham pistolet do tej harmonijki i nic już nie przecieka, bo lecie bezpośrednio do baku.

« Odpowiedź #610 dnia: Grudzień 05, 2024, 07:49:20 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
taką harmonijkę plastykową, która była chyba w jakimś innym aucie
taka harmonijka jest fabrycznie w  atu nie wiem jak w Caro bo nie rozbierałem.
tylko to i tak nic praktycznie nie daje bo przy zatankowaniu do pełna paliwo i tak  cofa się z baku do  grubej rury  która łączy wlew z bakiem,
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2024, 07:51:59 am wysłana przez Mariusz# »
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #611 dnia: Grudzień 05, 2024, 14:37:51 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Mi oryginał w ex zielonym Plusie wytrzymał raptem 8 lat od nowości więc też bez szału.

Może pod koniec produkcji zmienili dostawcę/skład gumy, bo u mnie w 1996 jeszcze się trzyma, przeżył wymianę zbiornika i jeszcze nie pęka.
Z kolan wstajemy, łbem w sufit je...

« Odpowiedź #612 dnia: Grudzień 07, 2024, 23:39:22 pm »

Offline DStage

• Nowicjusz
    • Truck LB 1.6, 126p, Fiat Coupe 20VT, Seicento 1.4T, Multipla 1.9JTD, 500L 1.4T
    • DStage Garage
Tak jak opisywałem w innym temacie dziś udało się przywrócić ładowanie w Trucku (niedawno kupiony, poprzedni pójdzie do chętnego za prawie darmo albo na żyletki bo nie mam czasu ani siły na niego).

Ale poza tym najpewniej będzie też normalnie monowtrysk teraz chodził. Wcześniej wszystko wskazywało na ultra bogatą mieszankę. Wpięliśmy na szybko wyrzeźbiony manometr z trójnikiem w zasilanie i pompa po zapłonie dobijała do 3 barów <lol2> Myślę sobie "no niemożliwe, zatkany powrót jak wspomina instrukcja". No i faktycznie w pewnym sensie był "zatkany".
Pominę opis dłuższej zabawy z przepinaniem węży i kolejnych odkryć i powiem od razu co musiało zajść u któregoś z poprzednich właścicieli. Otóż najwyraźniej coś ciekło przy powrocie na baku (to typ z dwoma otworami od góry) więc ktoś pomysłowy postanowił pod maską zamienić wąż od powrotu z tym od oparów z filtra węglowego. Ten ostatni kończy się nieopodal wlewu paliwa co trochę średnie może być (chociaż w praktyce niewiele by się wychlapało nawet bez korka na wlewie) ale w teorii super - rozwiązany problem z cieknącym króćcem na baku.
Tyle, że ten ktoś nie zauważył, że w przewodzie idącym do wlewu jest w środku mocna restrykcja w postaci tulejki z wewnętrzną średnicą rzędu 1,5 czy 2milimetry. W związku z tym biedny regulator nie miał szans utrzymać 0,8-1,2 bara a pompa ładowała ile wlezie. Mieszanka była 2-3 razy za bogata co nie dość że odczuwalne było w jeździe to normalnie czuć było z wydechu. Na małym obciążeniu jeszcze jakoś jechało ale z pełnym gazem dusił się jak głupi i trzeba było odczekać aż wydmucha to na niższych obrotach żeby w ogóle dalej ciągnął. No i świece od razu całe czarne, nie potrzeba szerokopasmowej sondy żeby stwierdzić, że coś tu mocno jest nie tak.

Ponieważ króciec na baku wciąż cieknie to chwilowo podpięliśmy znowu przy wlewie tyle że nowym przewodem bez restrykcji i wygląda ok. Jeszcze muszę sprawdzić w jeździe ale jestem dobrej myśli. Zupełnie inaczej brzmi też teraz pompa. Też musiała nieźle dostać w kość.

Niemniej, bak trzeba i tak cały wymienić bo przecieka. Ze 2 tygodnie temu po lekkim serwisie świec i przewodów pojechaliśmy na jazdę próbną i zatankować. Dobrze, że postanowiłem wlać tylko 20 litrów i że nie zdecydowaliśmy się na jedzenie czegoś na stacji. Wracamy do auta, zaglądamy pod maskę tak żeby zerknąć i kolega mówi: "kurde, wiem że jesteśmy na stacji ale coś wali paliwem". Sądził, że to coś pod maską ale mnie zapaliła się lampka i spojrzałem na zbiornik a tam piękna fontanna :P

Tak więc chwilo można jeździć z maksymalnie jakimiś 15 litrami heh. Myślę czy nie zmienić na taki z jednym otworem bo trochę łatwiej znaleźć razem z nowym smokiem.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2024, 23:44:21 pm wysłana przez DStage »

« Odpowiedź #613 dnia: Grudzień 08, 2024, 19:43:52 pm »

Offline DStage

• Nowicjusz
    • Truck LB 1.6, 126p, Fiat Coupe 20VT, Seicento 1.4T, Multipla 1.9JTD, 500L 1.4T
    • DStage Garage
No i dupa, dalej go dławi. Tyle, że teraz wygląda mi to bardziej na za pało paliwa niż za dużo. Wczoraj przy akcji z wężami widać było bąbelki powietrza (jak wąż mieliśmy odpięty,  może jakiś igielitowy na chwilę wepnę). Możliwe że gruz przy baku powoduje zasysanie powietrza razem z paliwem. Możliwe tez że teraz ciśnienie jest za niskie - regulator raczej nie był za szczęśliwy jak mu waliło 2-3 bary non stop a manometr taki do hydrauliki super dokładny nie jest a pokazywał 0,8 albo i ciut poniżej czyli na granicy.

Bak wymienić trzeba tak czy inaczej więc chyba zobaczę po tym. Jeżeli to nie pomoże to jeszcze podmianka regulatora względnie całego bloku wtrysku (choć w drugim, który mam jest urąbany krócieć jeden od podciśnienia i jakoś trzeba by go wydłubać). Względnie drugi komputer - zmieniłem dzisiaj jakby co. Czujniki na szybko mierzone wyglądały ok. Odpiąłem lambdę jedynie bo i tak pewnie jest zgruzowana przez taką ilość sadzy jaka tam leciała.

« Odpowiedź #614 dnia: Grudzień 08, 2024, 21:25:40 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Odepnij mu jeszcze aku na parę minut, żeby skasować adaptacje, po takim przelaniu na pewno są rozjechane.
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #615 dnia: Grudzień 08, 2024, 22:45:26 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Takie szybkie pytanie. Ktoś kiedyś próbował użyć takiego przyrządu do zarobienia na nowo przewodu paliwowego z GSI/Rovera?
https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-zarabiania-przewodow-hamulcowych-9szt-praska-do-rurek-koncowek-15911353376?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=NTNmY2NmNzUtN2RiYy00YWQ0LTg0ZmEtNmEwOTgzMTYxNzE3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1f1a1b15-92af-41cb-a58d-382f21b6e725
To jest niby do przewodów hamulcowych, ale to przecież praktycznie taki sam rodzaj zakończenia, kwestia dobrania średnicy tych końcówek. U mnie w GSI jest "zaspawana" rdzą ta nakrętka na końcu długiego przewodu, który idzie do filtra (filtr przeniesiony pod maskę). Mam tam wkręconą odpowiednią końcówkę i zaciśnięty przewód giętki, ale może czas wreszcie to poprawić, żeby to miało ręce i nogi i normalnie się rozkręcało. Nie chcę przepłacać za coś, co praktycznie będzie leżało większość czasu na półce, a są też takie przyrządy za ponad 200 pln.

« Odpowiedź #616 dnia: Grudzień 08, 2024, 23:08:04 pm »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Kupiłem coś takiego w naszej okolicznej "sobotniej galerii handlowej" od sprzedawcy z piosenek BFF. I powiem tylko tyle, że się to kompletnie do niczego nie nadaje. Głównie z tego powodu, że jest to wykonane w calach, a nie mm i jakoś nie współgrało z dostępnymi w sklepie przewodami i "matrycami". Praktycznie 10/10 kończyło się uszkodzeniem matrycy. W końcu kupiłem zestaw JW i przynajmniej zaczęły mi te końcówki wychodzić "jakie takie". Przy zestawie JW też musiałem zaopatrzyć się w zapas cieńkich matryc do przewodów hamulcowych, ale przynajmniej urywa się 1/10-15 zamiast 100%. Gdybym miał kupować to dziś, dołożyłbym te kilka stówek i kupił "agregat" do końcówek zamiast bawić się w jakieś półśrodki.
Np. coś takiego https://www.vevor.pl/hydrauliczny-ekspander-rurowy-c_10333/zestaw-narzedzi-do-kielichowania-przewodow-hamulcowych-vevor-podwojne-narzedzie-do-kielichowania-45-do-rur-od-3-16-do-3-8-p_010597533708

A jak już zacząłem pisać, to napiszę.
Powoli dłubam kombi do końca. Stworzyłem fikuśną konstrukcję, na której zamocowałem pompę wspomagania, rolkę napinacza, rolkę prowadzącą i alternator 100A (z opelka borzego). Wczoraj dorobiłem sobie nowe przejście wydechu na prawą stronę samochodu i dorobiłem osłonę termiczną między wydechem, a skrzynią biegów - rura wypadła centralnie pod pokrywą, więc trochę bałem się, że przy dłuższej jeździe mógłbym ugotować olej w skrzyni.
Z poprawek, muszę jeszcze lepiej ustawić rolkę napinacza paska klimy, gdyż wypadła tak trochę średnio i przy długości paska 365 napina dopiero w 3/4 zakresu. Dla zastosowania paska 355 lub 360 pewnie byłoby trochę lepiej, niemniej wypadałoby, aby pasek był napięty maks w połowie zakresu pracy napinacza.

Z rzeczy do zrobienia:
- Wyjście z termostatu z ominięciem węży od klimy.
- Podstawka pod kąkuter.
- Podłączenie puszki od par paliwa.
- Załatać/mymienić gruchę nagrzewnicy, gdyż przypadkiem wybiłem w niej dziurkę
- Odpalić silnik i jak wszystko będzie ok - poskładać wnętrze.

CDN. :)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2024, 23:13:56 pm wysłana przez Gomulsky »

« Odpowiedź #617 dnia: Grudzień 08, 2024, 23:17:30 pm »

Offline DStage

• Nowicjusz
    • DStage Garage
Odepnij mu jeszcze aku na parę minut, żeby skasować adaptacje, po takim przelaniu na pewno są rozjechane.
Właśnie się zastanawiałem jak to jest z zapamiętywaniem jakichś korekt. W tej chwili wrzuciłem drugi komputer więc w sumie na to samo wyszło jak bym mu odpiął zasilanie na 3 lata bo przynajmniej tyle ten nie chodził ;-)

To jest niby do przewodów hamulcowych
No właśnie, tyle że do miedzianych. Takie wielokrotnie tym i podobnym robiłem jak również do klimatyzatora. Natomiast powątpiewam, żeby to wytrzymało starcie z przewodem stalowym.

A jeszcze takie pytanie ogólne - jak w plusie najłatwiej wydłubać wyłącznik świateł? Żeby działał tył i przód trzeba losować i czasem się uda, podmiana ani czyszczenie styków tego białego przekaźnikopodobnego ustrojstwa nie pomogła. Więc chcę albo podmienić (mam drugą używkę) albo rozebrać i przeczyścić wyłącznik jeżeli się uda. 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2024, 23:23:38 pm wysłana przez DStage »

« Odpowiedź #618 dnia: Grudzień 08, 2024, 23:40:25 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Gdybym miał kupować to dziś, dołożyłbym te kilka stówek i kupił "agregat" do końcówek zamiast bawić się w jakieś półśrodki.
Np. coś takiego https://www.vevor.pl/hydrauliczny-ekspander-rurowy-c_10333/zestaw-narzedzi-do-kielichowania-przewodow-hamulcowych-vevor-podwojne-narzedzie-do-kielichowania-45-do-rur-od-3-16-do-3-8-p_010597533708
No, to już porządny sprzęt, ale zdecydowanie za drogi do hobbystycznego zastosowania.
Z rzeczy do zrobienia:
- Wyjście z termostatu z ominięciem węży od klimy.
- Podstawka pod kąkuter.
- Podłączenie puszki od par paliwa.
Ja nic praktycznie nie musiałem przerabiać, za wyjątkiem przespawania w inne w miejsce króćca wychodzącego z dolnej rury do zbiornika wyrównawczego, bo przeszkadzał kompresor, oraz poszukania w swoich zbiorach innego, bardziej płasko wygiętego (90*) wężyka wchodzącego do obudowy termostatu z małego obiegu, bo również wadziło o kompresor.
Podstawka może być fabryczna, tylko trzeba jej przerobić mocowania i później komputer ustawić wtyczkami do przodu, bo inaczej przeszkadza osuszacz. Ja u siebie chamsko podgiąłem rurki osuszacza i obniżyłem go znacznie,a le drugi raz już bym tego nie zrobił.
Pochłaniacz podłączyłem ten z GSI za nadkolem. Poprzedłużałem wszystkie przewody itd, bo w fabrycznym miejscu nie było już miejsca.
Cytat: Buźka w Dzisiaj o 22:45:26

To jest niby do przewodów hamulcowych

No właśnie, tyle że do miedzianych. Takie wielokrotnie tym i podobnym robiłem jak również do klimatyzatora. Natomiast powątpiewam, żeby to wytrzymało starcie z przewodem stalowym.
Czyli stal ryzyko tym tłoczyć? Jest jeszcze opcja wymiany przewodu na miedziany z metra i wtedy zaprasowanie końcówek, skoro w miedzi daje radę. Zrobiłbym wtedy dłuższy i łączony bezpośrednio z elastycznym przewodem pompy, jak to jest w roverach. Filtr wywaliłem, a ta krótka rurka od filtra do pompy była praktycznie całkowicie skorodowana, wiec mam już kawał czasu połączone na wężu gumowym, a że głównie jeżdżę na gazie i mam zrobione odcięcie pompy, to problemów niema.
A jeszcze takie pytanie ogólne - jak w plusie najłatwiej wydłubać wyłącznik świateł? Żeby działał tył i przód trzeba losować i czasem się uda, podmiana ani czyszczenie styków tego białego przekaźnikopodobnego ustrojstwa nie pomogła. Więc chcę albo podmienić (mam drugą używkę) albo rozebrać i przeczyścić wyłącznik jeżeli się uda. 
Odkręć cały panel z przełącznikami albo jak chcesz na szybko, to wsadź płaski śrubokręt miedzy klawisz a gniazdo i podwadź, a na pewno wyskoczy. Ja to nawet robiłem w drodze za pomocą kluczyka od stacyjki. u mnie też to już ze dwa razy padło. Wypalają się styki w przełączniku i przeważnie giną postojówki po przełączeniu na mijania. Myślałem od daniu przekaźnika od razu za przełącznikiem, żeby nie przenosił dużego prądu.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2024, 23:45:17 pm wysłana przez Buźka »

« Odpowiedź #619 dnia: Grudzień 09, 2024, 00:01:44 am »

Offline DStage

• Nowicjusz
    • DStage Garage
Czyli stal ryzyko tym tłoczyć?
Przynajmniej w moim odczuciu nie koniecznie ten przyrząd to wytrzyma.

Odkręć cały panel z przełącznikami
W sensie dechę całą? Bo to chyba jedyna opcja zaczynając od śruby od strony drzwi. Mam chwilowo wyjęty ten plastik od nawiewów i wokół zegarów ale to raczej nic nie wnosi.
wsadź płaski śrubokręt miedzy klawisz a gniazdo i podwadź, a na pewno wyskoczy
To jest jakaś opcja :-)
Myślałem od daniu przekaźnika od razu za przełącznikiem, żeby nie przenosił dużego prądu
Też mi to po głowie chodzi bo trochę to wkurzające. Nawrzucali jakiejś elektroniki po drodze a prąd i tak leci przez wyłącznik wychodzi na to. Nie żebym miał uraz do elektroniki, w końcu sam jestem elektronikiem hehe. Ale tu jest coś narzeźbione fabrycznie a te schematy są dramatycznie nieczytelne plus nie wiadomo co w zasadzie te dodatki od świateł tam robią.